8 iunie Ziua Mondială IPv6

IPv6 8 iunie 2011

Tot spaţiul online va sărbători pe 8 iunie 2011 Ziua Mondială IPv6. „Va sărbători” am spus cu mult optimism, în acea zi nu toţi vor avea spirit de sărbătoare. Aproape un miliard de oameni vor fi afectaţi şi o mulţime de oameni vor avea probleme de conexiune la unele site-uri, pentru a evita aceste probleme toţi furnizorii de servicii Internet, furnizorii de conţinut şi producătorii de echipament vor efectua migrarea pe IPv6.

Din start să explicăm ce înseamnă IPv6. IPv6 este noua versiune de Internet Protocol, mecanismul care permite comunicarea pentru un număr imens de dispozitive, formând astfel internetul. Protocolul actual este IPv4, creat în 1977. Dar numărul de adrese pe care îl oferă s-a epuizat, IPv4 utilizează formatul de adresare în 32 biţi şi asigură 4,29 miliarde adrese unice. IPv6 va utiliza formatul de 128 biţi şi va asigura un număr excepţional de mare de dispozitive cu adrese unicale.

Din păcate IPv6 nu comunică cu IPv4 aşa că toate site-urile care stau pe IPv4 nu vor mai fi admisibile atunci când se va trece integral la IPv6. Apare necesitatea unor eforturi comune din partea furnizorilor de servicii Internet, a furnizorilor de conţinut şi a producătorilor de echipament pentru a realiza migrarea spre IPv6. Pentru efectuarea acestei migraţii au fost create diverse tehnologii, unele care funcţionează atât cu IPv4, cât şi IPv6 în paralel, altele care tunelează datele dintr-un protocol spre altul, sau altele care traduc un protocol pentru celălalt. Dar toate aceste soluţii sunt considerate a fi temporare. Scopul final este trecerea integrală la IPv6.

Acest articol este inspirat de la Orange.md care susţine trecerea la IPv6 şi deja sunt pregătiţi: „În prezent, pagina noastră web este disponibilă atât prin IPv4, cât şi IPv6. Serverele DNS suportă IPv6. În acelaşi timp, perfecţionăm în permanenţă reţeaua pentru a o pregăti de această trecere.”

Blogul meu gorobic.com încă nu susţine IPv6, sper că hosterii vor face tot posibilul pentru ca până pe 8 iunie hostingul să susţină ambele protocoale. Acest instrument vă permite să testaţi configuraţia IPv6 a site-ului vostru sau a oricărui site din internet: http://ipv6-test.com/validate.php.


Comentarii

Lasă un răspuns