Adevărata definiţie a dragostei

dragostea din punct de vedere matematic

Ce este dragostea şi cine crede în ea? Eu de fapt cred în dragoste însă am şi o viziune mai sceptică, mai realistă, care voi încerca s-o explic în acest articol.

Conform DEX-ului DRAGOSTEA este un sentiment de afecţiune şi devotament faţă de cineva sau de ceva; iubire: amor. Un al doilea sens, care mi-a plăcut mai mult este: Sentiment de afecţiune faţă de o persoană de sex opus, de ce mi-a plăcut mai mult? Deoarece sunt contra relaţiilor între persoanele de acelaşi sex iar în definiţie expres se spune despre „sex opus”.

Mă voi îndepărta de la definiţia DEX-ului şi voi explica dragostea aşa cum mi-am imaginat-o într-un moment. Dragostea aş putea s-o compar cu procesul de schimb a 2 produse, explic de ce: există o persoană care mă iubeşte, ea are motiv pentru care mă iubeşte, de nu ar avea motiv ar iubi pe toţi din stradă. Eu am meritat să fiu iubit de această persoană, eu am primit de la această persoană o plată, adică s-a răsplătit cu dragostea sa, însă ce am oferit în schimbul acesteia? M-am oferit pe mine, eu ca persoană reprezint un produs care are oarecare calităţi, caracteristici.

Paralelă: un iPhone şi un telefon mai vechi, iPhone are caracteristici mai multe şi mai bune faţă de cel de-al doilea, iPhone va fi mai scump. Acum, întorcându-ne la exemplul cu oamenii, eu ofer persoanei ce mă iubeşte calităţile mele, de ex.: am simţul umorului, sunt grijuliu, simpatic, înţelegător, datorită acestor calităţi s-a îndrăgostit acea persoană în mine. Cu alte cuvinte eu am oferit aceste calităţi şi am primit în schimb dragostea.

Vom lua în consideraţie şi un caz contrar: sunt un vagabond, drogat şi alcoolic, adică am nişte calităţi negative iar cele pozitive îmi lipsesc, în schimb voi primi acea dragoste cum ar fi în primul exemplu, ci doar o dragoste corespunzătoare nivelului produsului oferit. Paralelă: un telefon chinezesc necalitativ, pentru el nu voi da acei bani ca pentru unul original.

Acum, amintindu-ne primul exemplu, încercăm să ne imaginăm şi invers, atunci când acea persoană îmi vinde calităţile sale şi primeşte drept plată dragostea mea, ajungem la acelaşi lucru, doar trebuie să analizăm trei situaţii:

1) Atunci când calităţile mele sunt mai pozitive, mai multe şi mai vaoroase decât a persoanei care mi le oferă pe ale sale. Eu, fiind un ticălos, voi cere de la perosana „iubită” o plată mai mare, adică o dragoste mai mare decât dragostea mea faţă de ea şi se va ajunge la o exploatare a acestei persoane, orice nu i-aş spune ea va face pentru mine.

2) La fel ca şi în primul exemplu, însă eu deja nu sunt acel ticălos. În acest caz eu îmi voi vinde calităţile mai ieftin, nu voi profita de ceea ce deţin şi voi cere o plată (adică dragostea) egală cu plata care o ofer şi eu pentru calităţile ei. Aceste relaţii însă sunt de scurtă durată, până nu se trezeşte în adâncul meu acel „ticălos” şi se va ajunge la primul caz, sau până nu apare o persoană cu calităţi mai valoroase care să corespundă cu ale mele sau chiar şi mai „scumpe”, atunci deja ea se va folosi de mine.

3) Ambii avem calităţi de aceeaşi valoare. Dacă calităţile sunt identice atunci ne plictisim unul de altul destul de repede, dacă sunt diferite însă în sumă au aceeaşi valoare atunci e mai vesel. De fapt la acest punct vroiam să ajung din start. Atunci când între noi există acest proces de vânzare – cumpărare unde calităţile este produsul iar dragostea este moneda de plată, şi mai ales dacă ele sunt de aceeaşi valoare, putem uşor echivala pentru a elimina „moneda”, adică dragostea, din schimbul acesta şi să se producă doar schimbul de mărfuri, adică de calităţi.

Din cele spuse anterior am ajuns la concluzia că: dragostea reprezintă nevoia sau dorinţa de a face schib de calităţi/caracteristici care le posedă/deţin 2 persoane (de dorit să fie de sex opus) între care se crează un echilibru şi armonie.


Comentarii

9 Responses to Adevărata definiţie a dragostei

 1. PIKTORITA spune:

  CARE DEX – DRAGOSTEA E SENTIMENT CARE IL SIMTE OMUL SI DOAR EL IL POATE EXPLICA

 2. PIKTORITA spune:

  NUSTIU , DAR SUNA CHIAR CA O DEFINITEI LA CARE FIECATE OM MAI POATE ADAUGA MULTE , DE ACEIA DEM NU E DEFINITE , RAMINE C FIECARE OM ARE DEFINITIA SA ADICA DRAGOSTEA E DIFETITA SI NU-I PUTEM GASI DEFINITIE … TU O VEZI INFELUL TAU … SINT INCREZUTA IN UNA [DRAGOSTE EXISTA]

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Ana, explică acum în română ce ai scris că nimic nu e clar. Dragostea are definitie, deschide DEX! ))

  • Dan spune:

   Mdea, Ana-Maria, este aşa un moment în care dacă e scris că e definiţie păi ea e definiţie, păi ea există, cît de banală nu ar fi…
   adaug ceva ce îmi place conform dicţionarului Cambridge
   LOVE IS – to like another adult very much and be romantically and sexually attracted to them, or to have strong feelings of liking a friend or person in your family

   În romînă :

   Iubirea este – a iubi o persoană ADULTĂ foarte mult şi să fii romantic şi sexual atras de el, sau de a avea sentimente mari de dragoste faţă de un prieten, sau membru a familiei.

   Momentul unde persoana e adultă desigur e cam destul de criticat, dar dacă ai observat ideile din Dex se intersectează cu cele a dicţionarului Cambridge… totusi în esenţă fiecare definiţie subiectivă are acelaşi sens… sorrz dacă am comis careva greşeli în traducere

 3. Inga spune:

  Neprivind la faptul că mă cam irită comparaţia dragostei cu o vînzarea (deşi ştiu că acesta şi a fost scopul), îmi place chiar şi această comparaţie. Doar că un punct aş dori să-l corectez: Dragostea e vînzarea/ schimbul de calităţi(nu doar de calităţi) reciprocă(sau poate e doar o părere a mea?)).

  • Dan spune:

   Bravo Inga, ca mereu în repertuarul tau… ma irita dar imi place… CUM AŞA??? Mdea… mai formulează puţin propoziţiile şi dacă adaugi adaugă şi care lucruri sunt pe lîngă calităţi, altfel comentariul n-are valoare.

Lasă un răspuns