Cât cheltuie un student/elev Basarabean în România

Acum o zi de când a apărut lista provizorie cu studenţii din Republica Moldova admişi la studii în România, de ceva mai mult timp a apărut lista cu elevii admişi, chiote şi lacrimi, fericire şi dezamăgire. Cei ce şi-au găsit numele în liste deja se gândesc la ce va urma.

Am primit o mulţime de întrebări de tot felul, unii mă întreabă despre căminele din România, alţii vor să ştie „cum e universitatea”, alţii vor să ştie câţi bani vor cheltui în România. La primele două întrebări nu pot da un răspuns concret în schimb ultima întrebare mi-a frământat şi mie creierul în primele luni după ce-am aflat că voi fi student în Bucureşti.

Vroiam să ştiu de câţi bani voi avea nevoie ca să supravieţuiesc în Bucureşti, am început să-mi notez fiecare bănuţ scos din buzunar. N-am rezistat decât 40 de zile, dar totuşi a fost de ajuns ca să estimez cheltuielile pentru o lună de stat în România. N-am inclus în listă cheltuielile pentru transportul spre Chişinău, nici de îmbrăcăminte n-am avut nevoie (mi-am luat de acasă toate necesare) şi nici prin cluburi n-am fost (precis rămâneam fără bani). Descărcaţi fişierul cu tabela cheltuielilor mele de aici sau puteţi vedea tabela mai jos:


Comentarii

10 Responses to Cât cheltuie un student/elev Basarabean în România

  1. http://gorobic.com/admitere-in-romania-2014-2015
    Vezi mai in jos caci sunt postate rezultatele de la liceu apoi urmeaza licenta (ceea ce iti trebuie tie) .

  2. imi dati si mie un link unde pot sa vad rezultatele admiterii,caci nu gasesc..)

  3. cristina spune:

    Sunt si eu la rindul meu studenta in Ro si reusesc sa incadrez cheltuielile mele in limita a 350-400 de roni!

  4. D. spune:

    Sunt eleva intr-un liceu din Bucuresti.Nicidecum nu cheltui 350 lei pe luna,e prea putin. Pentru a te simti bine trebuie sa ai cel putin 100-150 euro pe luna. Dima tu faci mari economii, foarte mari.Eu doar pe mancare dau 300 lei, dar mai sunt alte cheltuieli (20 lei abonamentul metrou,30 masina…). Asa ca cei care vin aici sa nu se astepte la 350 roni pe luna… nu-i asa ceva!

    • Gorobîc Dmitri spune:

      300 lei pentru mâncare? Cât mănânci tu oare? Asta ar ieşi 10 lei pe zi (eu la cantină cheltui mai puţin). Dacă e să cumperi legume, carne şi alte produse de la piaţă şi să-ţi faci mâncare sănătoase atunci vei economisi bani şi vei păstra sănătatea. Deci, cheltuielile pentru mâncare eu le voi limita la 200 lei.

      Transportul pentru studenţi bursieri e gratuit, dacă îmi fac abonamentl la autobuz+troleibuz+tramvai care ar costa 50 lei (25 lei cu reducere pentru studneţi şi elevi), acei 25 lei se decontează (universitatea îi întoarce) aşa că circul gratis şi nici nu mai am nevoie de metrou în aşa caz. Dacă totuşi vreau abonament la metrou atunci mai dau 17 lei (tot cu reducere).

      Pentru telefon mobil 32 lei şi pentru internet 20 lei iese încă 52 lei.

      Pentru activităţi culturale: un film 7-10 lei, teatru 5-10 lei, zoo, gr. botanică, muzee şi toate o dată sau 2 ori pe lună iese încă în jur de 30 lei.

      Cheltuielile pentru kilotonele de haine eu nu le-am băgat aici (am menţionat şi în articol) deoarece nu-mi cumpăr haine, dar dacă îmi cumpăr aceşti bani vor reprezenta cheltuieli suplimentare ceea ce nu ţine de supravieţuire la o facultate.

      Caminul este gratuit pentru noi, nu fumez, nu beau şi în cluburi nu merg, dar dacă merg doar la party-uri gratuite.

      200 + 52 + 17 + 30 = 300 RON (în condiţiile în care bursa e 280 RON)

      Dacă să fim optimişti şi să mai dăm bani pe alte lucruri atunci ajungem la 350-400 lei.

  5. viorel spune:

    Nu iti ajunge 350 RON pe luna duci in eroare pe boboci

    • Gorobîc Dmitri spune:

      Daca eşti atent vezi pe ce am cheltuit aceşti bani. Nu am fost în cluburi, nu circul cu taxi, nu-mi cumpăr haine, alcool şi ţigări.

      Deja sunt anul 2 la facultate, reuşesc să merg la cinema, la teatre, muzee, mă distrez, călătoresc şi mă simt împlinit şi credemă, chiar şi acum reuşesc să mă încadrez în 350 – 400 RON. (Ce-i drept călătoriile sunt mai costisitoare însă dacă mergi în excursii organizate şi finanţate de asociaţii studenţeşti atunci nu ai treabă).

  6. zhoric spune:

    utila pe dracu, cu 350 de ron pe luna mori de foame…

  7. un student spune:

    Intr-adevar o informatie extraordinara pentru studentii boboci! Acest articol merita promovat!

  8. Annna spune:

    foarte utila informatie! Ar trebui sa intre intr-un manual de prim-ajutor pentru bobocii admisi in Ro. Bravo, Dima!

Lasă un răspuns