Ce se întâmplă dacă ești student basarabean și obții Buletin Românesc

Mai mulți tineri nu înțeleg ce se întîmplă în cazul în care sunt elevi sau studenți Bursieri ai Statului Român, învață în România și obțin buletin cu domiciliu pe teritoriul Statului Român. Răspunsul e simplu: ei trec la contract iar dacă au ascuns că au buletin, vor întoarce banii investiți în această persoană de la momentul obținerii buletinului. Vă explic și de ce.

În introducere aș mai adăuga că sunt multe persoane care susțin că nu e corect să li se retragă bursa. Internauții susțin că este ilegal să fie impuși elevii și studenții să restituie banii, referindu-se la niște avocați misterioși care susțin că teoretic ar câștiga în instanță procesul împotriva Statului Român, dar nu au făcut acest lucru niciodată. Unul dintre internauți este blogger-ul Vitalie Cojocari, pe care îl urmăresc de mult timp dar la care am citit vreo trei articole despre acest subiect și care m-au indignat enorm. M-a indignat modul în care scrie despre acest subiect pe care nu îl cunoaște, faptul că scrie periodic despre asta și folosește titluri strigătoare pentru articole. Concluzia: periodicitatea și titlurile sunt pentru vizualizări, nu pentru adevăr, adică cu scop filantropic, nu nobil.

Hai să fiu eu nobil și să analizez subiectul din perspectiva legii, nu a sentimetelor.

buletin-romanesc-studenti-etnici-romani

Elevii și studenții, atunci când depun dosarul la consulat, semnează și cererea de admitere care face trimitere directă și care se bazează pe legile din Metodologia de admitere. Adică dacă elevul sau studentul semnează cererea de admitere, el își dă acordul cu ceea ce scrie în metodologie și se presupune că a și citit-o. Oare ce spun acei avocați care se bat cu pumnu-n piept, necunoașterea legii te eliberează de la răspundere? Pentru că blogger-ul Vitalie a scris despre trei tineri care nici nu știau că primesc bursa ilegal, dar în practică se presupune că ei asta știu și ascundeau intenționat această informație, ceea ce reprezintă o ilegalitate.

Eu la fel sunt de partea studenților, de 6 ani ajut tinerii cu admiterea în România, fără să câștig din asta ceva. Eu la fel cred că legea e proastă și e o aberație dar, atâta timp cât ea există, ea este lege și nu se poate declara că studentul nu a știut-o.

Ce ține de avocați, e bine că ei știu să vorbească, dar m-ar bucura faptele din partea lor. Dacă macar vreun caz ar fi fost câștigat, ar fi existat un precedent, însă astfel de cazuri nu există.

Atât avocatul imaginar cât și Vitalie declară că studenții moldoveni nu și-au pierdut statutul de cetățeni ai Moldovei după obținerea buletinului românesc. Adevărat, cetățenia nu se pierde, dar se pierde alt ceva. Atenție la ce scriu:

Bursierii Statului Român sunt cetățeni străini de etnie română sau cetățeni Români cu domiciliu în străinătate. Apare neclaritatea: dacă obții domiciliu în RO dar păstrezi domiciliul în MD înseamnă că ești în limitele legii, nu? NU!

Legea română spune:

OUG 97/2005 republicata:
Art. 26
(1) Cetatenii romani au dreptul sa isi stabileasca sau sa isi schimbe, in mod liber, domiciliul ori resedinta, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege.
(2) Cetatenii romani nu pot avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta. In cazul in care acestia detin mai multe locuinte, isi pot stabili domiciliul sau resedinta in oricare dintre ele.

Ori:

Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală. (Articolul 87 – Codul civil al României)

Locuință principală este una singură. Nu poți avea două locuințe principale. Poți să ai secundare, dar acelea nu reprezintă locul de domiciliu. Adică dacă ai buletin românesc înseamnă că undeva în străinătate tu ai fost obligat să renunți la buletinul acelui stat și la domiciliu (poți să deții imobil dar nu poți să ai domiciliu stabilit în el). Dacă nu mai ai domiciliu în acel stat însaemnă că nu mai ești Student Bursier al Statului Român. Fapt că noi, moldovenii, păstrăm acel buletin moldovenesc și avem 2 domicilii, aceasta din nou e o încălcare de lege.

Ce se întâmplă după ce obții buletinul și ascunzi acest lucru:

Teoretic Statul Român, prin adresarea la orice instanţă de judecată poate să te oblige să întorci suma de bani (bursa, echivalentul contractului de studii, decontările de transport) de care ai beneficiat de la momentul obţinerii buletinului. Dacă nu o întorci în termeni legali, se poate apela la serviciile executorilor judecătoreşti, serviciile cărora tot din buzunarul studentului vor fi achitate.

Din acel moment elevul sau studentul este trecut la contract și este obligat să achite toate cheltuielile ulterioare. Teoretic, fiind deja cetățean român cu actele în regulă, el ar putea să solicite redistribuirea locurilor la buget în următorul an de studii, în baza mediei din anul precedent. Spun teoretic pentru că metodologia nu spune nimic despre acest aspect. Rămâne fiecare să concretizeze la instituția de învățământ unde studiază.


Comentarii

Lasă un răspuns