Comparaţie: Moldoveni vs Români (subiectiv)

Romanii mai buni ca Moldovenii

Cineva mi-a reproşat că în articolul „Cum se vorbeşte pe ambele maluri ale Prutului” am făcut diferenţă între români şi moldoveni. Nu spun cine-i persoana nemulţumită, doar nu-i frumos să arătăm cu degetul, pur şi simplu voi continua gândul în aceeaşi direcţie.

Hai să povestesc ce am trăit aseară. Trebuia să ajung la autogara „Filaret” din Bucureşti, să iau autobuzul de la ora 22.00 spre Chişinău. Aşa cum sunt o persoană zgârcită şi nu vreau să dau 15 RON pentru taxi, am zis că ajung la autogară cu tramvaiele, schimb un tramvai, fac mai mult timp, în schimb e gratis.

Voi aminti că Bucureşti e capitală europeană, mereu în creştere, mereu în schimbare, aşa că traseele tramvaielor au fost modificate şi nu ştiam cum să ajung mai simplu. Am oprit la o staţie să schimb tramvaiul însă acela nu mai venea, m-am adresat la şoferul altui tramvai care a oprit în staţie, a deschis uşa şi-mi explica cum să ajung, chiar mă simţeam incomod că reţineam lumea în staţie. Am mai întrebat de o persoană din stradă, aceasta nu ştia să mă ajute în schimb oprea alte persoane şi întreba de ei. Cineva, care vorbea la telefon, a rugat interlocutorul său să aştepte la telefon până-mi explică.

Am mai avansat cu vreo 2 staţii şi eram deja la o staţie de autogară, mai aveam puţin timp până pornea autobuzul spre Chişinău şi-mi era frică să nu-l pierd. Am întrebat de un băiat în cât timp vine următorul tramvai spre „Filaret”, în acel moment după băiat au venit nişte prieteni cu maşina, băiatul a întrebat de prietenul său de la volan dacă poate să mă ducă până la autogară şi evident că acela n-a refuzat.

Am ajuns la autogara „Filaret”, am urcat în autobuz, mi-am găsit locul, m-am relaxat şi mi-am scos telefonul mobil să intru pe net de pe wireless-ul (Wi-Fi) din autobuz (acum aceştia sunt inovatori: au router şi un modem cu internet). Mă apropii de şofer să-l întreb dacă este internet la ce şoferul îmi răspunde: Nu-i! Au furat stick-ul, tot nişte studenţi de-ai voştri.

Îmi iubesc ţara, sunt născut în Republica Moldova şi aici am crescut. Eu critic cetăţenii şi nici într-un caz ţara, însă e trist să realizez că nu există o ţară fără cetăţeni, Ţara Minunilor!


Comentarii

5 Responses to Comparaţie: Moldoveni vs Români (subiectiv)

 1. Marina Gusan spune:

  Frumos articolul. Eu am patit invers 🙂 Catelul meu a fost calcat de o masina in Chisinau si un sofer bun a oprit, a pus catelul in masina (chiar daca sangera) si a mers spre veterinar. Din pacate catelul a murit pana sa ajunga la doctor. In Romania, din cauza dezinteresului autoritatilor, tarcul pentru caini din Cismigiu avea iesite niste tepuse din gard. O tepusa a intrat in piciorul cainelui meu, rana era de 15 cm. Veterinarul era la 200 de metri. Acum repede, catelul in brate si fuga-fuga, ca sange curgea ca din tisnitoare. Toti se uitau si nimeni nu a incercat sa ajute, chiar daca animalutul avea 30 de kg si era foarte greu pentru o singura persoana sa alerge cu el. Dupa operatie s-a vindecat repede. Am facut sesizare la cei care se ocupa de tarc (nimeni nu a facut nimic), pana la urma a trebuit sa mergem noi cu patentul sa indoim alea ca sa nu mai fie periculoase pentru patrupedele noastre. Dupa 1 an tot imi mai plimb catelul acolo si vad acelasi dezinteres si din partea oamenilor (care arunca gunoaie acolo si nu strang dupa cateii lor + ca au furat poarta de la tarc), dar si din partea celor responsabili de intretinerea tarcului (care au adus rumegus acolo si l-au lasat sa putrezeasca si l-au scos dupa mai bine de 1 an si nu au nici o intentie sa repare ce e stricat sau sa faca curatenie acolo). Uite ca peste tot poti intalni oameni cu peronalitati diferite si care sa actioneze diferit, depinde cu ce oameni ai reusit sa te sincronizezi tu intr-un anumit timp.
  Oricum ar fi…iubesc Moldova, iubesc Romania si probabil iubesc toate tarile in general :))

 2. helene.ru spune:

  E regretabil sa recunoastem insa uneori cetatenii nostri se comporta foarte rusinos..Cum spuneai si tu sunt mindra de tara unde m-am nascut nu insa si de cetatenii ei..Dar ce sa-i facem ca doar statul ne e nimeni in afara de cetatenii acestuia.Ne impacam cu gindul ca moldovenii(nu la general) pe unde merg lasa numai impresii rele si speram ca pe viitor conceptiile acestora si comportamentele sa sa schimbe.Am observat si eu ca romanii sunt foarte indulgenti si saritori la nevoie, dar mai sunt si exceptii si printre romani ,nu numai moldovenii pot face asa ceva…Articolul e bun nu doar ca scoate la iveala comportamentele moldovenilor ci si ca pune in evidenta bunatatea unor oameni,la fel cum ar putea fi si moldovenii.

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Ai spus că printre Moldoveni sunt excepţii, la fel ca şi printre Români. După părerea mea subiectivă eu cred că am atins majoritatea populaţiei, nu am luat în seamă excepţiile (minorităţile) pentru că şi în democraţie există regula: minoritatea se supune!

 3. Vitalie spune:

  ”Nu-i! Au furat stick-ul, tot nişte studenţi de-ai voştri.” epic 😀

Lasă un răspuns