Cristina Clima: despre Cluj și aproape doi ani de studenție

Totuși Clujul e minunat…

Salutare, dragi cititori! Acesta este un articol despre un oraș de suflet, despre un sistem educațional diferit, dar nu perfect, despre voluntariat și organizații studențești, despre accentul basarabean, despre integrare și provocări, despre oameni frumoși și perspective de viitor. Mai pe scurt, este despre orașul din inima Transilvaniei – Clujul.

cristina-clima-studenta-cluj

Dacă sunteți în căutarea orașului din România unde vreți să mergeți la liceu sau la facultate, dacă sunteți studenți în alt oraș și vă gândiți să vizitați un oraș frumos sau să faceți un master, dacă vreți să studiați în cea mai bine clasată universitate din țară, ”Babeș-Bolyai”, dar pe lângă asta să vă puteți implica într-o multitudine de proiecte studențești, atunci vă recomand cu căldură și încredere să veniți la Cluj-Napoca.

După doi ani de studenție și de voluntariat, pot să afirm cu fermitate: Clujul este un oraș proiectat pentru studenți. Și dacă veți veni aici, veți înțelege asta din prima. Dar eu nu mă refer doar la numărul de studenți care învață în Cluj, mă refer la programe, la organizații de tineret, la proiecte, conferințe, festivaluri și multe altele implementate de tineri și pentru tineri.

Cred că ar trebui mai întâi de toate să mă prezint: eu sunt Cristina, sunt studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, la specializarea Comunicare și Relații Publice. Studenția mea la Cluj a trecut prin mai multe etape, atât personale, cât și profesionale, printre care: marele entuziasm, neîncrederea, adaptarea, redescoperirea voluntariatului, proiecte, multe proiecte și organizații, oameni noi, critici la adresa sistemului educațional, o bursă ERASMUS în Bruxelles, revenire și din nou adaptare.

ubb-radio-cluj-cristina-clima

Sunt sigură că v-ați informat deja despre multe aspecte ce țin de viața de student la Cluj, printre care: cazarea la cămin, costuri destul de ridicate, comparativ cu alte orașe, transportul, arhitectura extraordinară și infrastructura bine dezvoltată. Pe lângă astea aș vrea să adaug că pentru mine Clujul e un oraș internațional. Poate această impresie mi-am creat-o deoarece sunt mulți locuitori de origine maghiară, dar pe lângă asta sunt și mulți studenți străini. Un detaliu important, aș zice eu, care confirmă notorietatea universităților din oraș.

Să vă povestesc puțin despre specializarea mea, relativ nouă, cel puțin pentru Republica Moldova și România, îți dai seama de asta și din mimicile oamenilor când le zici că faci Comunicare și Relații Publice. Ce învăț eu? Un mix între marketing, publicitate, comunicare și multe alte segmente din științele socio-umane. Sunt mulțumită de alegerea pe care am făcut-o și acesta e un lucru important. La această specializare veți avea multe proiecte, foarte multe, multă interacțiune, profesori buni și foarte buni. Printre materiile pe care le-am studiat și care m-au impresionat se numără: comunicare verbală și non-verbală, psihologie socială, științe politice, comunicare publică, studii de conflict etc. Dacă vă gândiți să vă orientați spre o specializare care să vă valorifice creativitatea, să vă ofere posibilitatea de a alege dintr-o varietate de domenii în care vă puteți dezvolta profesional, puteți găsiți mai multe informații pe site-ul facultății.

gib-cluj-eveniment

Spre final aș vrea să vă vorbesc despre Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca. Ceea ce admir eu la această organizație sunt, în primul rând, oamenii, apoi inițiativele, felul de a gândi, solidaritatea și verticalitatea. Avem multe evenimente frumoase, sper că ați întâlnit și/sau veți întâlni voluntarii noștri și, venind la studii în Cluj, veți deveni membri GIB. Mai multe despre activitatea noastră puteți vedea pe Facebook și pe site-ul nostru.

Dacă vreți să mai povestim despre Cluj, Chișinău, universități, facultăți, oameni, despre burse Erasmus, comunicare, cărți etc. mă puteți găsi pe Facebook.

Ne vedem la Cluj! Să vă convingeți: Clujul e minunat!

Autor: Cristina Clima


Comentarii

Lasă un răspuns