Mariana Blaja: Experienţa studentului basarabean în Târgu Jiu

Istoria mea e puțin mai diferită față de restul articolelor. Ca majoritatea copiilor îmi doream să fac o facultate bună, acasă. Visul meu a devenit realitate, am studiat un an în Chișinău însă, pe parcursul anului, am observat că realitatea nu corespundea așteptărilor mele. Așa am realizat că vreau să încep o nouă etapă in viața mea, indiferent de distanța de casă și această etapă am ales să o încep în România.

mariana-blaja-studenta-targu-jiu

Perioada de depunere a dosarelor era la limită și eram nevoită să iau o decizie cât mai rapid. Într-un final am reușit să depun actele în centrul de depunere din Cahul, fiind domiciliată la sudul Republicii Moldova. Am așteptat rezultatele cu sufletul la gură, însă viața m-a mai pus la o încercare: nu am fost admisă din primul tur. Eu nu mi-am pierdut speranța și am depus și în turul doi, în urma căruia am fost admisă în Târgu Jiu.

Datorită rețelelor sociale am fost contactată de studenții din anii mai mari, voluntari, deoarece nu exista o Asociație a Studenților Basarabeni din Târgu Jiu. Ei ne-au oferit informațiile necesare prinvind transportul, orașul, universitatea și nu în ultimul rând căminul. Cu ajutorul lor am ajuns în Târgu Jiu la data de 29 septembrie 2015, într-o dimineață ploioasă.

Căminul

Una dintre preocupări a fost caminul. Eram curioasă de locușorul 3×4 care-mi va servi ca a 2-a casă în următorii ani. Universitatea dispune de două cămine, unul fiind în centrul orașului, iar al doilea este amplasat la periferia orașului, care este destinat studenților basarabeni și cei care învaţă prin programul Erasmuss. Căminul dispune de 70 de locuri. Suntem cazați câte 3 în cameră, fiecare cameră dispune de baie, frigider și balcon. Căcminul este amplasat într-o zonă liniștită, ceea ce ne ține departe de aglomerația oraşului. Avantajul este că studenţii basarabeni beneficiază de cazare gratuită. Probabil mulţi dintre voi vă întrebați cum gătim, iată şi dezavantajul, deoarece căminul a fost hotel, nu beneficiază de bucătărie destinată studenților, fapt cae a fost discutat cu conducerea universității.

Universitatea

Universitatea ,,Constatin Brâncuși” din Târgu Jiu este una dintre cele mai tinere universități din România. Universitatea dispune de 5 facultăți. Eu studiez la facultatea de științe economice, specializarea management. Despre cadrele didactice şi colegi pot spune că sunt foarte amabili, prietenoși și sociabili. Suntem tratați la un nivel cu studenții români, și în unele cazuri chiar sunte discriminaţi pozitiv. Universitatea este mulţumită de activitățile și rezultatele basarebenilor, aşa că au decis să ofere mai multe locuri pentru studenţii basarabeni, începând cu anul 2016. Reprezentanţii universităţii sunt entuziasmaţi de Republica Moldova şi au venit cu inițiativa de a vizita şi de a promova universitatea în unele licee din capitala moldovenească. Mai multe informații găsiți pe site-ul universității.

mariana-blaja-targu-jiu

Târgu Jiu

Târgu Jiu este orașul lui Brâncuși. Este un municipiu, dar și cel mai mare oraş din județul Gorj, situat pe malurile Jiului. Auzind pentru prima oară de Târgu Jiu credeam că „e un oraș părăsit”, dar realitatea s-a dovedit a fi frumoasă. Chiar daca este un oraș mic, el oferă aceleași oportunități ca și orașele mari, la care visează orice student. Acest oraș are o cultură aparte, începând de la arhitectură, până la căldura sufletească emanată de fiecare persoană. Deseori mă întâlnesc cu întrebări de genul: „De ce anume Târgu Jiu?”, „Nu regreți că ai pierdut un an?” etc., iar răspunsul meu este sincer şi fără ezitări. Şi da, dacă aș da timpul înapoi „aș face aceleași greșeli”.

asociatia-studentilor-basarabeni-targu-jiu

Timp de un an am realizat că toate încercările la care te pune viața au un scop. Indiferent de situația în care m-am aflat am încercat să văd partea plină a paharului. Am avut parte de diverse experiențe atât la facultate cât și în afara acesteia. Pentru ca să nu vă pară viața de student plictisitoare, din experiența proprie vă spun că timpul necesar pentru a învăța pentru examene nu este de un an, ci doar 3 săptămâni (timp cât durează sesiunea). Restul timpului fiecare și-l organizează după dorință. O realizare frumoasă a fost să devin membru fondator al Asociației Studenților Basarabeni din Târgu Jiu.

Am reușit să pătrund în adâncul Olteniei anume prin vocabular. Un mic secret: utilizarea perfectului simplu este mult mai ușoară decât mi se părea la școală.

Vă aștept în Târgu Jiu!

Autor: Mariana Blaja


Comentarii

Lasă un răspuns