Fii mai simplu!

Fii simplu pentru a fi inteles de oameni

Fii mai simplu! (Măreşte poza, click!)

Cum demonstrezi oamenilor că eşti deştept? Tu, un simplu muritor care pe parcursul vieţii ai consumat din resursele pământului, ai poluat planeta şi-ţi rămâne doar să mori. Prin ce te deosebeşti de alţi indivizi? Cum motivezi că meriţi să trăieşti pe pământ?

Crezi că eşti foarte deştept de vorbeşti cu cuvinte complicate, cu  fraziologisme şi tot felul de englezisme? Hai să ne amintim istoria şi să vedem ce făceau cu oamenii care se considerau mai deştepţi ca alţii: a încercat să demonstreze că pământul e rotund – spânzurat, a încercat să prepare vreun leac – vrăjitoare, arsă pe foc. Tu ce poţi propune omenirii?

Închipuie-ţi că eşti într-un PUB şi de tine se apropie 5 criminali care sunt gata să te omoare doar pentru că ai privit rău la ei, încerci să le explici că ei nu au dreptate? Cum vei explica?… Te las să te gândeşti la aceasta deja când vei fi pe lumea cealaltă, după ce te omoară.

Eşti un om cult şi cu scaun la cap, te simţi printre alţi „deştepţi” ca peştele în apă. Cei ce te înconjoară se miră de vocabularul tău şi de isteţimea ta, şi ce din asta? Şi dacă nimereşti într-o companie de „cretini” care nici să citească nu ştiu, cum le demonstrezi că eşti deştept? Le citeşti o carete? Păi pentru ei acesta nu e un criteriu de isteţime. Le vei vorbi cu un limbaj ştiinţific sau artistic? Ei nu te vor înţelege şi vor considera că eşti un cretin mai păcătos ca ei.

Conform teoriei relativităţii pentru cineva tu poţi să fii deştept iar pentru alt cineva eşti prost. Conform aceleiaşi teorii cineva te va consiera deştept iar alt cineva va crede că eşti prost. Să fii prost şi să creadă că eşti prost sunt două lucruri diferite. Tu, persoana care citeşte acest articol, eu te consider de prost! Demonstrează-mi că mă greşesc. Cum vei face asta dacă eu nici în ruptul capului nu te voi crede? Deci, dacă eşti în stare să-mi demonstrezi că eşti deştept atunci întradevăr vei fi. La fel şi în situaţia cu cretinii care te cred de prost, lor le vei demonstra că eşti deştept doar dacă vei putea fi ca ei, dacă vei putea vorbi cu ei la un nivel, dacă te comporţi ca ei, doar astfel le vei explica. Îmi vei spune: „Şi pentru ce să demonstrez eu cretinilor că sunt mai deştept ca ei? Sunt deştept şi atât, părerea lor nu mă înteresează!”, aminteşte-ţi primul exemplu, cu criminalii care vor să te omoare, nici acelora nu vrei să le demonstrezi?

Iată şi ideea finală la care vroiam să ajung: nu te considera mai deştept ca alţii, dacă eşti deştept – învaţă să cedezi, ai de gând să comunici cu o persoană care nu te înţelege, atunci vorbeşte ca el. Fii simplu şi vei fi înţeles de oameni!


Comentarii

4 Responses to Fii mai simplu!

 1. angy spune:

  o sa te citez: Şi dacă nimereşti într-o companie de “cretini” care nici să citească nu ştiu, cum le demonstrezi că eşti deştept?

  eram in clasa a 10-ea cred, nu mai tin minte exact si un prof de istorie ne-a spus: nu exista oameni prosti, exista oameni care gandesc altfel … :)

  probabil stiu de ce ai scris acest articol, probabil as fi vrut eu sa le spun acestor persoane ca nu sunt mai destepti decat altii si nu ar trebui sa adopte aerul asta … cum sa-i spun … plin de pedantism si istetime „majora” …

  mi-a placut stilul tau … am mai citit un articol cred …. acela in care cineva te salva de la potop … 😛 …

  • Gorobîc Dmitri spune:

   „nu exista oameni prosti, exista oameni care gandesc altfel” – în mare parte a avut dreptate profesorul de istorie. Însă mi-a venit în cam o idee: un om s-a gândit la ceva, a încercat să realizeze şi a făcut un rahat mai mare decât era la început… Cred că înseamnă că el a gândit RĂU, adică nu contează cât de diferite sunt gândurile ci contează calitatea lor. Dacă a gândit rău, cred că e un criteriu că e prost.

   Apropo, şi dacă nu ar exista oameni proşti atunci ar exista aşa noţiune în dicţionare?

   Ce ţine de stilul în care scriu… Mulţumesc de apreciere!

 2. angy spune:

  simplu, stiu sa citesc … deci ma exclud din start din categoria cretinilor … 😀

Lasă un răspuns