Let’s Do It, Sulina! Dă-i Moldovane!

Let's do it, sulina

„În perioada 15-22 august 2011, în oraşul Sulina, judeţul Tulcea, s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României cea de-a şasea ediţie a şcolii de vară „Comunităţi româneşti şi identitate europeană”. Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi a reunit 200 de studenţi români cu merite deosebite, reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti şi tineri jurnalişti români din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria şi Serbia.”

Cam aşa sună primul alineat dintr-un articol preluat de pe site-ul Departamentului pentru Români de Pretutindeni. Cei curioşi cred că deja au accesat articolul şi l-au citit până la capăt, au privit şi pozele. Pare a fi un eveniment atractiv, frumos, cu Preşedintele României în frunte, dialogul între politicieni şi studenţii străini cred că a fost destul de drăguţ, au jucat şi tenis de masă.

Cine cunoaşte zicala (de origine rusă): Brânza gratuită se află doar în capcana pentru şoareci? Ea minunat se potriveşte pentru săracii studenţi. Analizând pozele am atras atenţia la inscripţiile de pe unele din ele: „Let’s Do It, Sulina!„, ei hop, pentru cei ce nu cunosc asta e un fel de „Hai Moldova!” însă Românii nu s-au complicat s-o traducă în limba de stat. Păi să-mi explice cineva, ce comun are şcoala de vară cu participarea studenţilor străini (mai mult de jumătate sunt din Republica Moldova) cu acţiunea ecologică „Let’s Do It, România!”? Şi nu le-ar fi ruşine locuitorilor acestui oraş să vadă cum străzile lor sunt curăţate de către tineri din alte ţări, că cei circa 5000 de oameni (populaţia oraşului Sulina) nu se rup în spate să-şi strângă mizeria făcută tot de ei.

Aşa cum Sulina este un orăşel vizitat de turişti, care fac şi ei mizerie pe străzi, pot să-i iert pe locuitorii oraşului pentru indiferenţa faţă de ceea ce se petrece pe străzi, dar nu se iartă atitudinea politicienilor români şi a organizatorilor şcolii de vară, de ce? Logic, turiştii din Europa fac mizerie pe străzi? Cred că nu! Turişti din Republica Moldova (la fel de needucaţi ca şi Românii) sunt mulţi prin Sulina? Cred că nu! Deci, cine constituie majoriatea celor ce se odihnesc în Sulina? Românii! Concluzia: Gunoiul trebuie să-l strângă Românii!

Cineva poate să-mi spună că această activitate a fost una de voluntariat, chipurile „uite cât de bravo sunt studenţii străini şi lasă cei din România să vadă ce unită e comunitatea internaţională!”. Da, da, şi lasă Românii să mai vadă cum Moldovenii, Bulgarii, Serbienii şi Ungarii stau cu fundul în sus şi-i scot din mizerie, lasă Românii să se simtă priviligiaţi, doar există alte rase de „negri” ce sunt gata să le şteargă fundul.

Mă adresez către organizatorii acestei şcoli de vară (fără a-i enumera): Dacă aţi hotărât să vă folosiţi de aceşti studenţi străini care s-au scăpat la mare şi la „brânză gratuită”, încercaţi să faceţi asta aşa ca să nu dăunaţi şi să nu distrugeţi mentalitatea ascendentă a românilor.


Comentarii

4 Responses to Let’s Do It, Sulina! Dă-i Moldovane!

  1. Iuliana spune:

    a fost o chestie de voluntariat, unde au mers doar doritorii de a participa la acțiune. nu am fost obligați în nici un caz. poate dacă participai și tu la școala de vară vedeai altfel lucrurile.

  2. helene.ru spune:

    P.S:Era şi timpul să batem alarma aşa că bravoooooooo pentru acest articol!!!!

  3. helene.ru spune:

    Da,în sfîrşit un articol care să dea pe fată adevărata misiune a unor şcoli de vară,aparent şcoli de odihnă dar care se adeveresc a fi „şcoli de munca” nu de odihnă…Din unele puncte de vedere Romînii,cei pe care noi atit de tare îi invidiem,au unele puncte negative în ceia ce priveşte atitudinea lor spre conservarea şi protecţia biodiversitaţii TERREI..Aceste acţiuni ne dovedesc ca Romînii nu sunt capabili se menţină ei propriu curăţenia publică şi că doar cu ajutorul altcuiva ei se pot face gospodari in adevăratul sens al cuvîntului…Dar ma bucură foarte mult atitudinea de care au dat dovadă si solidarismul cetăţenii nostri cît şi ceilalţi…Este regretabil că Romînii nu îşi pot singuri proteja şi curăţa mediul înconjurator,dar şi îmbucurător faptul că cetăţenii noştri au reacţionat pozitiv la această acţiune…Probabil că această actiune ne pune un pic în gardă, căci şi la noi există poate astîfel de probleme dar care nu sunt cunoscute de toţi..Bravoo Dmitri ca ai scris un asemenea articol şi ai scos la iveală adevarata misiune a unor şcoli de vară dar şi că ai arătat că oriunde merge Moldovanul face treabă bună si se descurcă…Asa că putem spune că SUNTEM MÎNDRI CĂ SUNTEM BASARABENI,cu toate ca situaţia de la noi din ţară este critică…

  4. Anna spune:

    Moldovanul prin firea sa tinde spre „branza gratuita” sau, (cuvant intraductibil) „haleava”, asa ca politicienii si organizatorii scolii de vara au profitat de slabiciunea lui. Faptul ca in spatele unor actiuni nobile se ascund si scopuri „meschine” putini il observa.
    Foarte bun si actual articolul, ii face pe romani (in sfarsiiiit!) sa gandeasca. Multumim pentru critica, Dima! )

Lasă un răspuns