Paradoxal: Oleg Brega ar putea să devină deputat în Parlamentul Moldovei

Astăzi, 5 decembrie 2014, Oleg Brega depus la CEC o contestație electorală. Candidatul Independent Oleg Brega de fapt a strâns mai multe voturi decât oricare deputat din parlament și el nu este de acord cu metoda de atribuire a mandatelor de deputat, conform căreia el nu a intrat în parlament. În demers el cere ca şi lui să i se atribuie un mandat în Parlamentul RM, ştiţi de ce? Pentru că aşa ar fi corect şi logic!

Vă explic imediat de ce Brega merită să fie în Parlament mai mult decât oricare alt deputat.

În cazul lui Brega poporul şi-a dat votul pentru persoană, au votat conştient în drept cu numele lui, chiar dacă înțelegeau că va exista riscul ca acesta să nu treacă pragul de 2% şi să nu ajungă în Parlament iar voturile să se redistribuie altor partide, inclusiv Socialiştilor şi Comuniştilor. Important este că oamenii cred în Oleg Brega, oamenii nu au votat strategic, nu şi-au dat votul pentru un partid cu şanse mari să ajungă în parlament, numai ca acel partid să strângă mai multe mandate decât partidele de stânga, oamenii au votat aşa cum au simţit.

oleg-brega-in-parlament

În schimb, în cazul partidelor politice, alegătorul, care a vrut să vadă în parlament o persoană, de exemplu pe Marian Lupu, a fost nevoit să voteze Partidul Democrat, ceea ce înseamnă că de mână cu Lupu va veni în parlament şi Plahotniuc. Şi dacă eu, ca alegător nu-l vreau în parlament pe Plahotniuc, dacă cred în celelalte persoane de pe lista partidului, atunci eu trebuie să accept ca un afacerist corupt să îmi reprezinte interesele mele şi să îi cumpere pe ceilalţi? Mai mult decât atât, mulţi candidaţi de pe listele partidelor nu merită să fie în Parlamentul Republicii Moldova. Internetul este plin cu imagini, articole şi materiale video cu adevărul gol goluţ despre aceştia.

Mai jos sunt numărul de voturi acordate fiecărui partid şi numărul de persoane, de la fiecare partid, care au intrat în Parlament:

PSRM – 327.912 – 25
PLDM – 322.201 – 23
PCRM – 279.366 – 21
PDM – 252.489 – 19
PL – 154.518 – 13
Oleg Brega – 14.085 – 0

Vedem că 25 deputaţi din PSRM au primit 327.912 de voturi, împărţind numărul voturilor la numărul deputaţilor vedem că fiecare deputat în parte ar fi strâns 13.116 de voturi. Majoritatea dintre aceste persoane, dacă ar fi fost candidați independenți, nu ar fi primit nici o mie de voturi.

Dacă cineva vrea să mă contrazică, îl invit la secţiunea de comentarii şi îl gor să treacă în comentariu şi numele persoanei de pe ultima poziţie de trecere a partidului pentru care a votat. Nu cred că cineva care a votat PCRM ştie cine este candidatul de pe poziţia 2 sau 3, nu mai vorbesc despre poziția 21. Acest partid are lozinca „Doar PCRM, doar Voronin!”, ceea ce demonstrează teoria mea.

Hai să vedem câte voturi a „meritat” un deputat din fiecare partid care a trecut în parlament. După mici calcule, pe care le pot face şi copiii de clasele primare, primim următoarele cifre:

PSRM – 13.116
PLDM – 14.008
PCRM – 13.303
PDM – 13.288
PL – 11.886

Acum vedeți și voi paradoxul? Oleg Brega a primit 14.085 de voturi, mai mult decât oricare deputat din parlament, și cu acest scor nu a primit locul meritat.

După cum spuneam, Oleg a depus contestație la CEC și așteaptă răspuns. Cazul acesta este unul fără de precedent în Republica Moldova, nici un candidat independent nu a avut atât de multe voturi. Consider că acest caz poate și chiar trebuie să ducă la modificarea legii, iar Oleg Brega are o șansă mică să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova. De fapt șansa lui este direct proporțională cu cantitatea de omenie în cei de la CEC și invers proporțională cu gradul de corupție a celor din urmă.

Din nou se confimă cuvintele mele: Legea este proastă! Din cauza acestei legi, scrisă și votată tot de noi, moldoveni, trăim într-o țară săracă și condusă de oameni corupți.





Comentarii

4 Responses to Paradoxal: Oleg Brega ar putea să devină deputat în Parlamentul Moldovei

  1. Nina Vitiu spune:

    Si eu am votat pentru Brega si-mi doresc foarte mult ca aceasta gresala sa fie corectata….

  2. Ar trebui, dar nu este. Fincă(vorba lui Stepaniuk) totul s-a petrecut dupa Codul existent, deci CEC cu nimic nu a greşit. Deşi absurdul e pe faţă. Poate deja noul legislativ va întroduce modificări în CE pîna la alegeri viitoare. A ştiut cel care a ticluit acest Cod se infiltreze strâmbe.

  3. Liviu Mario spune:

    ai dreptate oleg,dar nu cred ca o sa schimbe legea pentru tine.

  4. Dan Belibov spune:

    Important de menţionat, ar fi corect candidatul independent sa fie promovat in cazul atingerii indicelui de calcul (peste 15.000 in cazul anului curent), si nu a celor 2%, insa din pacate, Oleg nu a obtinut acel indice, si cu toate ca a meritat, nu are cum sa treaca in Parlament, iar cifrele obtinute de tine sunt doar un efect al legii de 6% care e si logica ca sa nu fie in parlament 20 de partide cu cite 1 candidat.
    P.S. Daca 100.000 imparti la 10 sapoi la 12 obtii o diferenta mare….. Daca e sa imparti la 50 sapoi la 52 e mult mai mica, la fel si aici.
    P.P.S. Toate partidele (cu exceptia PSRM) au cite 3 "haleavşişi", care au primit mandate consecutiv, iar PSRM are chiar 4 de acest fel.

Lasă un răspuns