Pascalul cu pixul în Moldova… Ceva nu vă place?

Din nou, citind blogul lui Andrei Fornea, am fost inspirat pentru scrierea următorului articol. De data aceasta va merge vorba despre articolul: Ruşii învaţă informatica din MacBook iar noi Pascalul cu pixul. Din start vreau să spun că am o viziune mai diferită asupra lucrurilor, decât cea relatată de Andrei Fornea şi susţinută de alte persoane prin internediul comentariilor.

De fapt sunt total de acord că Turbo Pascal trebuie eliminat definitiv din programul şcolar. Nu sunt de acord cu viziunea asupra lucrurilor a celor ce scriu pe net. Paremise că oamenii nu vor să se concentreze şi să mediteze asupra lucrurilor. De ce voi, stimaţi bloggeri criticaţi directorii, profesorii sau chiar şi miniştrii? Cu ce sunt ei de vină? Aţi auzit ca ruşii să critice preşedinţii şi miniştrii lor? 19 ani am trăit într-o regiune unde la televizor puteam vedea doar posturi TV ruseşti, nici măcar Moldova 1 nu puteam privi, însă pe lângă urechile mele trece mai multă critică în adresa politicienilor moldoveni decât în adresa celor ruşi.

Directorii: de ce învinuiţi săracii directori, încercaţi să vă imaginaţi ce aţi face voi în locul lor. Vin la şcoală, în nişte sate prăpădite, nişte elevi needucaţi, care nici nu ştiu să se folosească de computer. Profesorul încearcă să-i înveţe, însă nu pot profesorii să se ocupe cu aceea ce nu intră în programul şcolar, copiii deteriorează computerile, liceul rămâne fără săli de informatică şi nu mai corespune standartelor unei instituţii „normale”, statul nu are bani pentru a cumpăra fiecare an computere noi. Directorii, orientându-se la situaţiile de mai sus, evident că vor încuia sălile de informatică, computerile sunt pe răspunderea lor. Să comparăm cu rusia, fotografiile prezentate în articol sunt făcute în oraş, acolo unde fiecare membru de familie are laptopul său, copiii de la naştere ştiu a aprinde computerul, evident că la şcoală ei vor şti cum să se poarte. Mai atrageţi atenţia la îmbrăcămintea copiilor, încercaţi în Moldova să introduceţi formă şcolară, îndată ţărănimea needucată va lua lopeţile cu care râneau la văci şi vor ieşi să strige că copiii lor au dreptul să se îmbrace cum vor şi instituţiile de stat nu pot să-i limiteze în drepturi.

Sau alt argument, pentru ce oare ar deschide directorul sala de informatică, dacă elevii doar se joacă în joci. Adică directorul procedează corect, copiii încalcă regulile de securitate de aceea şi le este interzis să se mai apropie de computer. Cum încalcă? Deschid aplicaţii fără permisiunea profesorului, introduc în computer stik-uri care în cele mai multe cazuri sunt virusate, aprind sau deconectează computerile fără permisiunea profesorului. Toate acestea sunt încălcări a regulilor de securitate pe care profesorul este obligat să le explice la prima lecţie a anului şi pe care el le explică. Încercaţi să găsiţi contraargument?…

Profesorii: De ce vă plângeţi pe bieţii profesori care nici ei nu au văzut computere în viaţa lor, care au terminat facultăţi de matematică sau fizică şi fac informatică la liceu doar din motivul lipsei cadrelor didactice la sate. Cunoaşteţi vreo persoană care a terminat facultatea de IT şi a plecat să lucreze profesor de informatică în vre-un sat? El poate primi de zeci de ori mai mulţi bani păstrîndu-şi nervii şi sănătatea.

Miniştri: Mi se crează o impresie că miniştrii sunt cei mai ofensaţi oameni în ţara aceasta. Cum voi, dragi bloggeri aţi ridica o bucată de pământ lipsită de bani, de economie internă şi de educaţie? Cum voi, cu o figă în buzunar, vreţi să cumpăraţi Windows-uri şi soft-uri licenţiate pentru fiecare computer din instituţiile publice? Eu spre exemplu sunt student la Universitatea din Bucureşti, la laboratorul de informatică noi lucrăm în Microsoft Office 2003, eu la laptop am Office 2007, evident că la mine Office este nelicenţiat, şi la marea majoritate a colegilor mei de facultate stă Office 2007. Atunci când ne-am adresat către profesorul de informatică cu propunerea să instaleze un Office mai nou, el ne-a zis că universitatea nu-şi poate permite să reînnoiască soft-urile iar nelicenţiate nu au dreptul să instaleze.

Scuzaţi pentru exprimarea mea însă eu, pe cei care spun că de vină sunt miniştrii şi directorii, vă consider de paraziţi ai societăţii. Vreţi doar bine însă nu faceţi nimic pentru acest bine. Vă plângeţi pe blog şi trimiteţi spam ministerelor? Prin aceste metode voi doar creaţi piedice lucrului normal a acestor ministere. Nu tot voi trebuie să fiţi cetăţeni activi? Plătitori de taxe? Pentru ce mai există asociaţiile părinteşti în şcoli? De ce părinţii nu vor să plătească 2 lei pe lună în asociaţie, dar din altă parte vor copiii lor să fie educaţi la un nivel înalt? De ce părinţii nu trimit copiii la şcoală dar când sunt sunaţi de profesori  şi aud că feciorul sau fiica au făcut ceva rău, nu le vine a crede şi din toate puterile conving profesorii că copiii lor sunt îngeraşi şi sunt cei mai cuminţi pe lume. Să vină vre-un părinte în asociaţia părintească să scrie vreun proiect pentru a crea condiţii în şcoli, sau se tem mamele să nu scape vre-un epizod din serialul „Carmelita”?

Toate cele spuse anterior se bazează pe experienţă proprie. Am avut relaţii apropiate cu profesorii pentru a le înţelege psihologia, am avut relaţii şi mai apropiate cu director de liceu pentru a vedea cât e de grea această profesie, am lucrat secretar în liceu şi cunosc comportamentul multora dintre părinţi, am participat la scrierea proiectelor şi am văzut cine lucrează şi cine nu, am stat la o ceaşcă de cafea şi am fost şi pe la o promenadă cu cineva din actualii miniştri şi cunosc cum li se lucrează. Mi-e ruşine de ideile negândite şi postate pe internet doar pentru a crea content pe blog. Mi-e ruşine pentru marea majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova, însă mă mândresc cu ţara mea.


Comentarii

One Response to Pascalul cu pixul în Moldova… Ceva nu vă place?

Lasă un răspuns