VIZE pentru elevi şi studenţi admişi în România

Citeşte: Cum să-ţi strângi toate actele pentru VIZĂ într-o zi!
Pentru a deschide fişierele ataşate aveţi nevoie de: WinRARAdobe ReaderMicrosoft Office sau OpenOffice.

Aplicare pentru viză Online

Viza de tip D pentru elevi, studenți și însoțitori se poate face și online. Pentru detalii accesați site-ul oficial:

http://evisa.mae.ro/

VIZA pentru studenţi şi elevi admişi la studii în România şi însoţitorii lor

DOCUMENTE NECESARE LA SOLICITAREA VIZEI PENTRU ELEVII/STUDENŢII BURSIERI AI STATULUI ROMÂN:

Pentru elevi:
– cererea tip cu fotografie – printată din portalul http://evisa.mae.ro/ro_home după completare ;
– paşaport valabil (original şi copie)
– buletin de identitate (original şi copie) – dacă este cazul
– Certificat de naştere (original şi copie)
– Cazier judiciar pentru minorii care au împlinit 16 ani (original şi copie)
– Declaraţie notarială de la ambii părinţi din care să rezulte că aceştia sunt de acord ca minorul să-şi facă studiile în România (original şi copie)
– declaraţie notarială de la părintele care nu însoţeşte minorul în România din care să rezulte că este de acord ca acesta să se deplaseze în România, însoţit de celălalt părinte. Pentru minorii care vor fi însoţiţi de alte persoane decât părinţii (se acceptă rude de gradul I şi II dovedit prin documente), se va prezenta acordul notarial al ambilor părinţi
– Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original şi copie)

Pentru însoţitorul elevului:
– cererea tip cu fotografie – printată din portalul http://evisa.mae.ro/ro_home după completare ;
– paşaport valabil (original şi copie)
– Certificat de naştere şi buletin de identitate (original şi copie)
– Certificatului de naştere al copilului pe care îl însoţeşte (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original şi copie)
– Dovada mojlocului de transport sau permisul de conducere, cartea verde şi documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport, în cazul conducătorilor auto

– Dovada mijloacelor financiare de întreţinere sub forma unui extras de cont pe numele solicitantului de viză din care să rezulte faptul că acesta deţine în cont suma minimă de 500 euro.

IMPORTANT: Se va accepta obţinerea unei vize de intrare în România în scopul însoţirii elevului în vederea înscrierii la studii DOAR DE CĂTRE O SINGURĂ PERSOANĂ (părinte sau rudă de gradul I şi II).

Pentru studenţi:
– cererea tip cu fotografie – printată din portalul http://evisa.mae.ro/ro_home după completare ;
– paşaport valabil (original şi copie)
– buletin de identitate (original şi copie)
– Certificatul de naştere (original şi copie)
– Cazier judiciar (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original şi copie)
În cazul studenţilor admişi fără bursă: dovada mijloacelor de întreţinere sub forma unui extras de cont pe numele solicitantului de viză din care să rezulte faptul că acesta deţine în cont suma minimă de 500 euro

Pentru eventualul însoţitor al studentului (rudă de gradul I sau II):
– cererea tip cu fotografie – printată din portalul http://evisa.mae.ro/ro_home după completare ;
– paşaport valabil (original şi copie)
– Certificatul de naştere (original şi copie)
– Certificatului de naştere al studentului pe care îl însoţeşte (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original şi copie)
– Dovada mojlocului de transport sau permisul de conducere, cartea verde şi documentele de înmatriculare ale mijlocului de transport, în cazul conducătorilor auto

– Dovada mijloacelor financiare de întreţinere sub forma unui extras de cont pe numele solicitantului de viză din care să rezulte faptul că acesta deţine în cont suma minimă de 500 euro.

IMPORTANT: Se va accepta obţinerea unei vize de intrare în România în scopul însoţirii studentului în vederea înscrierii la studii DOAR DE CĂTRE O SINGURĂ PERSOANĂ (părinte sau rudă de gradul I şi II).

Cazier judiciar al Republicii Moldova

Acum poţi depune cererea pentru obţinerea cazierului judiciar şi online:Documente necesare pentru prestarea serviciului:
1. Actul de identitate
2. Cerere, depusă online pe portalul servicii.gov.md, la Banca de Economii, Victoriabank, terminalele de plată sau direct la sediul Direcţiei Informaţii şi Evidenţe Operative;
3. Documentul de platăDepunerea cererilor:
– Prin internet, la adresa http://servicii.gov.md/ecazier (24/24 ore, 7 zile pe săptămână)
– La filialele Băncii de Economii şi Victoriabank – conform programului de lucru
– La terminalele de plată QIWI (24/24 ore, 7 zile pe săptămână)
– La Direcţia informaţii şi evidenţe operative a MAI – Luni-vineri 08:00 – 12:00, 13:00-15:00Eliberarea cazierelor judiciare:
– La Direcţia informaţii şi evidenţe operative a MAI – Luni – vineri, 15:00 – 17:00
– La Cancelariile Comisariatelor raionale de poliţie – conform datei indicate în bonul de platăCostul şi durata prestării serviciului:
60 lei timp de o zi
30 lei timp de 10 zile calendaristice

Alternativă: Cererea de eliberare a unui Certificat de cazier judiciar se poate depune la Comisariatele raionale de poliţie sau direct la Direcţia informaţii şi evidenţe operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Cererile pentru eliberarea cazierelor judiciare se depun personal, sau de către reprezentantul legal (în baza procurii). Cazierul este valabil timp de 3 luni de la data întocmirii.

Pentru perfectarea cazierului judiciar este necesar de a prezenta la ghişeu:

  • actul de identitate;
  • bonul de plată (achitat la SA „Banca de Economii” şi SA ”Victoriabank”);
  • cererea privind eliberarea cazierului judiciar.

Termen de execuţie:

  • 1 zi – 60 lei
  • 10 zile – 30 lei

Comisariatele raionale de poliţie eliberează certificatul doar în 10 zile, Direcţia informaţii şi evidenţe operative atât în 10 zile cât si în regim de urgenţă – 1 zi (de obicei se face la 1 zi).

Regimul de lucru: Luni-Vineri, cu excepţia zilelor de sărbători legale. Depunerea cererii:

  • orele 08.00 – 12.00 cu eliberare în aceeaşi zi
  • orele 13.00 – 16.00 cu eliberare în ziua următoare

Eliberararea certificatelor:

  • orele 15.00 – 17.00

Sfat: Înainte de a merge la Direcţie, achitaţi suma necesară (30 sau 60 lei) la VictoriaBank sau la Banca de Economii de pe str. Puşkin colţ cu Alexandru cel Bun (pe prima hartă punctul B).

Direcţia informaţii şi evidenţe operative se află în mun. Chişinău, str. Iacob Hîncu 3A. Cum să ajungeţi:

De pe bd. Ştefan cel Mare, magazinul Gemenii în jos pe Puşkin (sens unic), pe Cosmonauţilor la dreapta:

Cazier Judiciar al Republicii Moldova De la Gara auto (Piaţa centrală): Adresa cazier judiciar

Comentarii

214 Responses to VIZE pentru elevi şi studenţi admişi în România

  1. Vica spune:

    Salut.. spuneți-mi vă rog .. dacă tatăl meu are buletin cu viză de reședință în România.. și îmi deschid viză ..poate el să mă însoțească?
    am fost la ambasadă și am vrut să-mi deschid viză dar mi s-a zis că am nevoie de procură .. (depinde cu care din părinți mă duc) și copia vizei a unuia din părinți ,, dar nici unul nu are..ambii au certificate române)

    • Dmitri Gorobîc spune:

      De fapt, după legea lor, ca să-ţi faci viză, trebuie să prezinţi copia vizei persoanei însoţitoare şi procura, sau dacă e unul dintre părinte, atunci o declaraţie notarială în care un părinte permite celuilalt să te însoţească singur în altă ţară.

      Nu ştiu ce faci în cazul în care persoana însoţitoare nu are viză dar are cetăţenie. Încerci să duci la consulat copiile după toate paşapoartele tatălui ca să le demonstrezi că el poate intra în România împreună cu tine. Dacă nu merge, atunci încearcă să-i deschizi şi lui viză pentru paşaportul albastru, că nu-i atât de greu.

  2. Iuliana spune:

    Bună, am și eu o întrebare..eu am fost admisă la România..Dacă mă însoțește o persoană străină care are pașaport român ..pot să-mi deschid viză?

    • Dmitri Gorobîc spune:

      Ai nevoie de procură de la părinţi pentru această persoană. Dar după lege (cum am scris la comentariul de mai sus), trebuie să prezinţi şi copia vizei acelei persoane. Dacă are cetăţenie şi nu are viză, încearcă să le prezinţi copiile la toate paşapoartele ca să le demonstrezi că persoana poate intra în România.

      Dacă nu se primeşte aşa, atunci deschide-i viză şi însoţitorului că nu e atât de greu.

  3. tamara levinte spune:

    Dmitrie! Am deous dosarul pentru viza ca insotitor a nepotului levinte ilie, a mers, mi sa dat bon sa ma duc la primit viza , in lista nu ma vad pe mine numai ilie, ce poate fi , oare mi sa putut refuza, daca toate actele cerute leam prezentat si a mers parca treaba.
    T.Levinte

    • Dmitri Gorobîc spune:

      Uite atent în liste că acolo apar doar elevii. Când mergeţi la primit viza, primeşte elevul cu însoţitorul ÎMPREUNĂ, AUTOMAT. În listă n-au mai apucat să treacă şi numele însoţitorului, pentru că dacă însoţitorul nu primea viză, nu i-o dădeau nici elevului, că el singur nu va putea merge în România.

  4. Niko spune:

    data maxima cand deschide viza e pe 19?
    dar pe ce site va aparea lista celor care li s`au deschis viza? si de pe ce data?

  5. Mariana spune:

    dar daca am pasaport romin imi trebu si viza ?

  6. Mariana spune:

    da pin pe ce data primesc dokumenele pt viza…??

  7. Carolina Ursu spune:

    pe ce strada se afla consulatul romaniei?

  8. vancyos spune:

    daca vor ambii parinti sa ma insoteasca, care este modalitatea de depunere a actelor pentru viza?

  9. Victor spune:

    Dmitri….poti sa imi spui daca este posibil ca fratele sa ma insoteasca la Romania?

  10. Mihaela spune:

    Cazier judiciar trebuie daca ai doar 15 ani?

  11. Vlad spune:

    dar in cit timp se elibereaza viza pt elevii si studenti?

  12. Niko spune:

    Va informam ca, incepand cu data de 21.08.2012, Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau primeste solicitari de viza de lunga sedere in scop de studii (simbol D/SD) din partea elevilor care au fost admisi la studii liceale in Romania.

    Persoanele interesate se pot prezenta pentru solicitarea vizelor in fiecare zi lucratoare in intervalul orar 08.00 – 13.30.

    Este obligatorie prezenta a cel putin unuia dintre parinti sau tutore legal pentru care, in scopul insotirii elevului in Romania in vederea instalarii, Sectia Consulara va elibera o viza de scurta sedere, pe baza prezentarii dovezii gradului de rudenie cu elevul acceptat la studii si a celorlalte documente necesare (formular de viza, 2 fotografii, pasaport valabil, certificat de nastere, asigurarea medicala de calatorie si dovada mijlocului de transport). Pentru situatiile cand elevul este insotit doar de catre unul dintre parinti, este necesar sa prezentati la dosarul de viza acordul notarial al celuilalt parinte cu privire la obtinerea vizei de lunga sedere in scop de studii.

    Recomandam consultarea sectiunii vize din cadrul paginii web a ambasadei in vederea documentarii asupra continutului dosarului de viza de lunga sedere.

    Referitor la lista studentilor admisi la studii universitare, Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din R. Moldova va publica informatiile necesare in masura obtinerii acestora din partea MECTS din Romania.

  13. Ion Levitchi spune:

    sunt elev pentru ami deskide viza trebuie sa plek si eu ku parintii?sau nui necesar?

  14. dori spune:

    salut. am si eu o intrebare: acuma cand plec in romania pot sa plec fara insotitori?

  15. Ana Bumbu spune:

    Dmitri, copiile documentelor trebuie sa fie legalizate sau nu?

  16. Alex spune:

    Multumesc pentru raspuns ma stradui sa nu fiu ygircit acolo unde nu trebuie de economisit , daca poti precizeaza data cind se vor face vizele ?

  17. Alina spune:

    spune-mi te rog, gradul de rudenie unde se demonstreaza… adica trebuie sa duc cu certificatul la un notar ceva care sa stabileasca gradul de rudenie sau cum?

  18. Johny spune:

    Dar daca parintele-insotitor e bugetar, tot trebuie sa deschida cont bancar?

  19. Irina Capatina spune:

    Cind se deupn actele pentru viza?

  20. Ludmila spune:

    va rog sa ma ajutati, in declaratie dela parintii e scris”Noi, subsemnatii,…………la plecarea din Republica Moldova in Rominia de la… pina la…, neinsotita.” asa declaratie va merge pentru viza?

    • Dmitri Gorobîc spune:

      Aceasta e declaraţie în care scrie că părinţii îţi permit să traversezi vama pentru viitor singură, de ea vei avea nevoie la vamă. Trebuie să ai declaraţie pe care o prezinţi la consulat în care scrie că părinţii îţi permit să faci studiile în România, fix aşa declaraţie ai arătat la consulat când ai depus prima dată actele pentru admitere.

      Prima dată când mergi în România trebuie să ai însoţitor, după asta, pe viitor, cu declaraţia care o ai vei putea singură trece vama.

Lasă un răspuns