Ninela Pascaru: experiența studentei din Iași, orașul verdelui crud

Una dintre cele mai dificile alegeri pe care trebuie să le facem în frumoșii ani ai tinereții este universitatea și facultatea în care ne vom forma sau extinde capacitățile. E destul de interesantă această perioadă, după marea agonie a BAC-ului și amprentelor lăsate pe cunoștințele noastre. Pentru mine a fost dificilă alegerea, deoarece aveam prea multe opțiuni și prea puține pasiuni.
După timp îndelungat de cugetare, de căutare a atuurilor fiecărei facultăți și universități, dar și după cercetarea profundă a abilităților mele, am ales Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

ninela-pascaru-studenta-uaic-iasi

Orașul Iași

Iașiul este un oraș foarte misterios și deosebit de frumos. Este un loc ideal pentru persoanele care își creează liniștea sufletească hoinărind prin muzee, mănăstiri, parcuri, câmpii etc., dar este un răgaz și pentru persoanele zbuciumate. Aici am găsit multe localuri dragi sufletului și buzunarului. Puteți face un search pe Google să vedeți frumusețea orașului, dar puteți veni aici pentru a simți aroma florilor faimosului tei eminescian, atmosfera pătrunzătoare a Catedralei Mitropolitane, cântecul fermecător al păsărilor din Parcul Copou, frumusețea naturii din Grădina Botanică, dar și era shopping-ului de la Palas sau Iulius Mall. Nu am uitat nici de melodiosul zgomot al ciorilor din Campusul Titu Maiorescu, dar nu vă pot dezvălui toate tainele.

La teiul lui Eminescu

La teiul lui Eminescu

Dacă sunteți persoane active, Copoul vă oferă posibilitatea de a vă dezmorți corpul pe Stadionul Emil Alexandrescu, unde veți avea parte și de meciuri de fotbal, dacă sunteți pasionați de acest sport.

Unul dintre atuurile Iașiului sunt cei 30 de km de la hotarul cu Republica Moldova, de aceea nu ar trebui să vă înfricoșeze gândul că sunteți departe de casă. Dacă vă veți petrece studenția în Iași, o să mergeți foarte des acasă.
De fapt cel mai important factor în alegerea orașului, pentru a vă face studiile, este universitatea, în care o să vă pregătiți de marele drum al vieții.

Universitatea

UAIC este o Universitate deosebit de frumoasă, m-a lăsat impresionată din primele zile. Mă plimbam în fiecare seară prin Copou, doar pentru a trece pe lângă această construcție istorică. Nu pot să mă dau cu părerea despre toate facultățile universitatii, dar vă pot zice câte ceva despre FEAA.

Facultatea de Economie și Administarea Afacerilor este în topul facultăților pentru persoanele cărora le plac ideile fixe, lumea reală și tot ce se petrece la nivel micro și macro în lume. Primul an este destul de interesant, deoarece bobocii învață pe trunchi comun, adică studiază câte puțin din aproape toate specializările.

ninela-pascaru-facultate-iasi

Din păcate noi trebuie să ne alegem specializarea înainte de a încerca din gustul fiecăreia, de aceea vă sfătuiesc și chiar va îndemn să vă gândiți foarte bine înainte de a face alegerea. Nu vă lăsați prinși în plasa topului specialităților din RM, mai bine întrebați de studenții din anul 2 sau 3 de la diferite specializări, sunt sigură că au ce vă spune.

Toți profesorii cu care am avut onoarea să fac cursuri și seminarii sunt super tari, fiecare are metoda sa de a transmite informația pe care o deține și practic toți sunt înțelegători, prietenoși, cu simțul umorului.

Căminele

Stau într-unul dintre căminele Campusului Titu Maiorescu, 5 fete în camera, baie și bucătărie pe hol. Căminele sunt la 10 minute de la universitate sau la 5, dacă deja este ora 7:55 și faceți matematica cu Domnul Profesor Spânu. Condițiile în cămine sunt destul de bune. Dacă sunteți foarte sensibili la gălăgie, puteți învăța în sala de lectură. Traiul vostru în cămin mult depinde de faptul cât de sociabili și prietenoși sunteți. Dacă o să găsiți limbă comună cu colegii/colegele de cameră, dar sunt sigură că veți găsi, o să aveți o studenție frumoasă și interesantă.
Dacă veți alege opțiunea Iași și veți solicita un loc în cămin, cel mai probabil, veți fi cazate în căminul C7 (baieții sunt cazați și în C4).

Cam așa arată studenția la Iași sub microscop. Totul depinde de abilitățile, pasiunile voastre. Dacă vă place foarte mult un anumit domeniu, nu ezitați să mergeți pe această opțiune, deoarece pasiunile mici nasc oameni talentați.

Studenție frumoasă și productivă! Vă pup.

Autor: Ninela Pascaru, studentă anul I (2015-2016), FEAA, UAIC


Comentarii

Lasă un răspuns