Interviu exclusiv cu Kapushon (Marin Creţu)

Eu anii de studenţie i-am petrecut în Bucureşti. Din Chişinău şi până în capitala României făceam o noapte, în autocar nu prea pot să dorm aşa că îmi rămâne numai să ascult muzică. Aflându-mă acasă, într-o vacanţă, am aflat despre un oarecare Kapushon, am intrat pe site-ul lui, am descărcat albumele, le-am încărcat pe telefon şi pe drum spre Bucureşti am început să ascult. Nu credeam că o să îmi placă toate piesele dar am ascultat albumele cap-coadă. Aşa am devenit fanul lui Kapushon.

Începutul anului 2015, încă nu s-a trezit toată Moldova din beţie, dar eu am intrat pe Facebook să îl deranjez pe Marin Creţu, numele din buletin al lui Kapushon. L-am rugat pe Marin să îmi dea un interviu, ce să crezi? a acceptat! Aşa am ajuns să public primul meu interviu pe blog.

Eu, om serios, m-am informat înainte de interviu, ca să nu-i dau întrebări proaste, ştiţi ce am descoperit? Mulţi jurnalişti întreabă acelaşi lucru: „De ce Kapushon?” De parcă nu se poate găsi răspuns pe internet, prin interviurile precedente!? Eu am fost mai exemplar şi am aflat că acest nume scenic nu poartă nici un mesaj simbolic de profunzime astrală, nu! Este doar numele accesoriului vestimentar care în română se numeşte glugă, atunci când kapushon vine din rusă. Raperii poartă glugă, Marin este raper, deci Marin Creţu devine Kapushon, mai simplă nici că nu se poate.

kapushon-interviu-marin-cretu

Cine nu-l cunoaşte pe Kapuhson, vă spun pe scurt: este din oraşul Leova, de la sudul Moldovei, a învăţat în Cluj şi a muncit în Moscova, acum este stabilit în Chişinău. A devenit cunoscut în România datorită melodiei „Frăţică dă-mi o bucăţică” pe care a interpretat-o şi la X Factor. Ruşine să nu ştiţi!

Acum să trecem la partea dulce, interviul:

Î: Ştim deja cine este Kapushon, ştim şi de ce ţi-ai ales acest nume scenic, însă tu niciodată nu ai pus accent pe acest obiect vestimentar. Ai apărut cu glugă pe cap numai în clipul „Frăţică dă-mi o bucăţică”, dar şi acolo foarte puţin. De ce nu valorifici semnificaţia numelui? Ori nu vrei să fii confundat cu Carla’s Dreams? 

Nu am ales numele cu acest scop. Adică, chiar nu m-am gândit că apoi va trebui să apar des cu glugă. E un nume şi atât.

Şi, dacă tot ai atins această temă, da, aş încurca iţele mai mult, făcându-mi din imaginea cu glugă un brand, aşa cum, este deja folosită de respectivul.

Î: Tu şi Carla’s Dreams aţi devenit cunoscuţi pentru români cam în aceeaşi perioadă. Va urma o colaborare cu ei? Colaborare dictată inclusiv de gluga (kapushon-ul) care vă reprezintă pe ambii.

Nu pot să ştiu. Nu s-a vorbit niciodată despre o colaborare, deci, chiar nu ştiu ce ne-ar putea face să colaborăm pe viitor. Până când nu am în planuri să colaborez cu ei.

Î: Cum a început colaborarea cu Cat Music? Din partea cui a venit iniţiativa de a lansa pe piaţa românească melodie cu rusizme şi termeni necunoscuţi publicului român?

Încă anul trecut, după două săptămâni de la lansarea clipului „Frăţică dă-mi o bucăţică” pe canalul meu de youtube, acesta a ajuns la echipa Cat Music prin intermediul cuiva. Ei ar fi postat clipul pe canalul Cat Music, din spusele lor, dacă îl aduceam din start la ei. Eu însă m-am grăbit să îl postez pe canalul meu. Dar, m-am gândit că la următorul videoclip, neapărat vin întâi cu propunerea la ei.

Aşa am şi făcut: după ce am finisat clipul „O şosea din Europa”, l-am transmis la Cat Music, însă deja prin intermediul altei persoane, prin intermediul lui Arsenie din fostul O-Zone. Clipul a fost acceptat într-aceeaşi zi şi lansat cam peste o lună. Tot atunci ni s-a propus să semnăm câte un contract de artişti cu ei. Noi, desigur, am acceptat şi pe 13 noiembrie 2014 am mers la Bucureşti şi am devenit parteneri.

Î: Versurile pentru melodia „O şosea din Europa” sunt scrise de tine? Guz sau Cat Music au influenţat cumva varianta finală a versurilor?

Versurile sunt scrise de mine. Însă când am împărţit textele, le-am redactat împreună cu Guz, găsind o ritmică, schimbând ceva cu locurile, ca să ne combinăm într-o frază, etc.

kapushon-interviu-o-sosea-din-europa

Î: În mai multe interviuri ai declarat că noul album va fi lansat în 2014. Din ce motiv întârzie albumul şi când va fi acesta lansat?

A ieşit aici o situaţie încurcată, dar şi interesantă. Albumul, care trebuia să-l lansez în 2014, era aproape scris însă, în luna decembrie, mi-a venit o idee de album interesantă, ceva ce m-a aprins mult, m-a aprins la fel ca şi atunci când scriam primul meu album. E un album mai specific care nu va avea piese clasice, cum s-a obişnuit lumea. E un fel de „musical teatral audio” aş putea spune. Am simţit că acum, cel mai mult, vreau să muncesc anume la el. Din acest motiv m-am apucat de acest album care, probabil, se va numi „Doina”.

Lucrez la el într-un ritm alert. Partea de instrumental pentru album este gata în proporţie de 80%. Textele – 80% gata. Lucrez în studioul unde deja am început înregistrările. De data aceasta lucrez cu Gazda Records, studioul unde am înregistrat anterior piesele „Toarnă” şi „Ultima Iarnă”. Mi-am pus drept scop să-l lansez în martie 2015. Dacă păstrăm acelaşi ritm de lucru, cred că reuşim până atunci. Dacă îl lansează Cat Music, depinde de reţinerea lor. Albumul la care am început să lucrez în 2014, adică albumul clasic, nu se pierde, îl lansez mai târziu, important să termin albumul „Doina”, după asta îl reiau mai departe pe celălalt.

Î: Pe viitor cu cine vei mai colabora? Vor exista colaborări cu interpreţi din afara Republicii Moldova?

Pe albumul „Doina” sunt câteva colaborări. Sunt şi nume cunoscute dar, până nu îl lansez, nu vreau să vorbesc despre aceasta. Am primit accept de la un nume sonor din muzica românească şi lucrez acum la piesa care urmează să fie înregistrată cu această persoană. Dar nu pot să spun nimic mai mult, până nu am piesa gata, fiindcă, cine ştie, s-ar putea să se răzgândească ori să apară alte schimbări.

Î: Ai în plan să scrii versuri în limba rusă?

Nu, însă pe albumul clasic, care va fi lansat după „Doina”, este o piesă în limba rusă pe versurile unui autor necunoscut.

Î: În melodia „Ca iernile moscovite” am punctat următoarele versuri: „Pe fiece-album al nouălea track este despre tine”. În noul album vei păstra această tradiţie? Povesteşe ceva despre acest personaj, cine este Ea?

Pe albumul clasic – da.  Pe „Doina” – nu. Cum am spus mai devreme, albumul „Doina” este unul diferit şi nu aş putea încadra o piesă de acest tip pe el. După lansarea lui va fi clar de ce.

Ea este o persoană cu care am fost în relaţie 6 ani, dintre care 3 ani i-am petrecut împreună în Chişinău şi 3 în Moscova, din acest motiv piesa se numeşte „Ca iernile moscovite”.

Cât am vrut să spun la acest subiect, am spus în piese. Ne-am despărţit în 2010, din acest motiv m-am apucat iarăşi de muzică, aşa cum până într-acel moment mă lăsasem.

Acum este căsătorită în Moscova. Ţinem legătura, suntem prieteni buni.

Î: De ce nu mai există site-ul www.kapushon.com? Se lucrează la un site nou?

De acest site se ocupa un prieten de-al meu din Spania. El l-a făcut din respect şi, pur şi simplu, ca să am şi eu un site. A fost făcut demult. Cu timpul el avea tot mai puţin timp să se ocupe de site. Am hotărât să renunţăm la el în schimbul altui site nou, făcut de profesionişti. Noul site e aproape gata, sper să îl lansăm cât mai curând posibil.

Î: Cum Facultatea de Calculatoare pe care ai făcut-o în Cluj ţi-a influenţat viaţa? 

Pâna să plec la facultate, în liceu, în oraşul Leova, o duceam destul de bine cu informatica şi matematica. Mergeam regulat la olimpiadele judeţene. La matematică luam tot timpul locul 2. Una şi aceeaşi persoană mă întrecea în fiecare an. La informatică însă aveam locul I şi mergeam la republicană, unde nu am obţinut niciodată, nimic spectaculos. În clasa a 12-a, după ce mi-am făcut formaţia muzicală, dragostea mea pentru informatică a dispărut complet. Totuşi am mers la facultatea de calculatoare. Eu doream să merg la Bucureşti, ca să fiu mai aproape de lumea aceasta a rapului. În anii 2000 toate se întâmplau în Bucureşti. Însă am primit loc în Cluj. Din motiv că în capul meu era numai muzică, ramâneam straşnic în urmă cu învăţatul, mai ales că facultatea de calculatoare din Cluj nu iartă pe nimeni, din acest motiv absolvesc specialişti adevăraţi. Eu însă, se pare că nu-mi doream să devin specialist în calculatoare.

Am învăţat 3 ani, până în 2003. Situaţia mea de învăţământ se agravase destul de mult. Mai erau studenţi care o duceau la fel de prost ca mine, cu o torbă de restanţe în spate, însă eu nu am vrut să-mi mai chinui nici părinţii, care nu prea erau mândri de mine, nici pe mine şi nici pe profesori. Nu era corect să ocup un loc în cămin şi să profit de bursa oferită de către statul Român, această bursă ar putea fi oferită unui student din Moldova, student care chiar îşi doreşte să studieze în Cluj. Din acest motiv m-am transferat la UTM Chişinău, unde am făcut un an la secţia de zi, apoi m-am mutat la fără frecvenţă şi m-am angajat. Totuşi am luat diploma, în 2007, dar recunosc că specialist în calculatoare sunt unul slab.

Clujul mi-a rămas un oraş drag. Când am fost, acum o lună, cu concertul acolo, am primit emoţii de nedescris de la faptul că am revenit în acest oraş peste 12 ani.

Despre acea perioadă de studenţie am şi o piesă pe albumul II – “Romanul despre Cluj”, piesă căreia i-am făcut un remake total, am schimbat şi negativul complet, am schimbat mai multe detalii din text, i-am schimbat starea şi am adaptat-o la refren pe interpreta Stela Boţan, care a făcut furori anul acesta la X Factor România, unde de fapt ne-am şi cunoscut.

Piesa remake este gata, o parte din clip este filmată în Cluj, cealaltă parte urmează să o filmăm la Chişinău chiar săptămâna viitoare. Sper ca la început de martie să am clipul gata. A ieşit ceva extraordinar de frumos.

kapushon-x-factorSursa foto: xfactor.a1.ro

Î: Acum foarte des dai concerte. Care a fost cel mai memorabil pentru tine concert? De ce?

Da, am făcut totalurile la finele anului 2014. În acest an am avut 49 de concerte. Pentru un artist de rap din Moldova asta e foarte bine.

Fiecare concert e diferit în felul său. Cele mai frumoase sunt acele concerte unde lumea este mulţumită de show. Ne străduim să facem aşa ca lumea să fie mulţumită peste tot unde ne ducem, însă uneori ne reuşeşte mai bine decât alte dăţi. Concertul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, împreună cu Alex Calancea Band, a fost special, fiindcă am simţit ce înseamnă drive-ul cu o trupă în spate care cântă live la instrumente muzicale. Nu-mi venea să cred că „Mămăliga” mea poate suna AŞA. Şi publicul, la fel, era foarte aprins la piesele noastre.

Concertul din 4 decembrie, din „Albion”, cu acelaşi Alex Calancea Band, la fel a fost unul memorabil. Am avut febră mare dar nu am putut să lipsesc de la aşa un concert, mai ales că am făcut multe repetiţii. Bandul lui Alex au învăţat partiturile pieselor mele, ar fi fost urât din partea mea să nu vin deci, am ieşit pe scenă cu febră. M-am prezentat moderat, cum am putut, însă eram mândru că am ţinut un concert de semi rock, semi rap, în aşa stare şi că nu mi-am trădat colegii.

Concertul de la Cluj-Napoca din 12 decembrie a fost deosebit, a fost primul meu concert de peste Prut. Am fost primiţi foarte bine, nu m-am aşteptat ca publicul să ştie cuvintele pieselor, le ştiau chiar mai bine decât la unele concerte din Moldova.

Dintre concertele din ţară, cel mai bine mi-l amintesc pe cel din 25 iulie, de la Teleneşti (anume concertul din vară, că în noiembrie am mai fost o dată).  Eu am venit cu echipa de la X Factor România ca ei să filmeze un concert de-al meu. Aveam nevoie într-adevăr de mult public activ, îmi făceam griji ca să nu vină echipa tocmai din Bucureşti la un concert cu 80 de oameni. Cum va părea asta?  M-am bucurat că au fost peste 500 de persoane, abia de mai încăpeau în club, au mai şi fost super activi, m-au susţinut din plin, pentru ce le mulţumesc. La acel concert am fost împreună cu Vigi, am făcut un show pe măsură.

Î: Ştiu că îţi place să scrii şi să rimezi cuvintele. Transmite-le cititorilor un mesaj de încheiere în versuri.

Vrea mătuşică să fie model da nu mai poate
De-aceea în fiecare zi tot dă pe câmp din coate
Poate fiul de primar să devină rock star, da nu vre’
De-aceea seara e’n Cocos, miroase, be’
Da’ voi sânteţi tineri, puternici, aveţi minte
Voi vreţi, deci şi puteţi – mergeţi înainte!


Comentarii

Lasă un răspuns