Corina Olaru: despre specializarea Relații Internaționale și Studii Europene în Cluj

Ești în perioada când nu știi la ce facultate să mergi? Toți te întreabă ce faci după anii de liceu? Părinții îți spun că trebuie să mergi și să obții o diplomă? Dar singur stai nedumerit pentru că îți pare că nici o facultate nu îți reflectă starea și interesele tale? Atunci îți propun să citești acest articol.

În primul rând aș vrea să  facem cunoștință, sunt la fel ca și voi o persoană care, după finisarea liceului, mă gândeam: unde să merg, ce să fac cu viața mea și încotro să o apuc. Unicul lucru care îl știam sigur era că nu vroiam să îmi continui studiile în Republica Moldova, doream o nouă etapă în viața mea și anume perspective și oameni noi. Dacă și tu ești în asemenea situație nu ezita să aplici pentru o bursă în România.

Spre marele meu noroc am ales un oraș foarte frumos și primitor și anume Cluj-Napoca. Orașul care îți trăiește emoțiile împreună cu tine, orașul care te dezvoltă ca personalitate, orașul care e non-stop activ. Fiind una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei, a cucerit toți studenții României, devenind și Capitala Europeană a Tineretului 2015, în care orice student avea posibilitatea să se implice în organizarea celor mai mari evenimente ale orașului.

cluj-capitala-tineretului-2015

Din prima zi, când am ajuns la Cluj, am înțeles că am făcut o alegere corectă. Oamenii m-au primit cu brațele deschise, m-am simțit ca acasă. Acest oraș are o cultură aparte, începând de la arhitectură, până la căldura sufletească emanată de fiecare persoană care a pășit în acest oraș.

Poate cineva îşi pune întrebarea: Chiar nu are Clujul și ceva negativ? O să zic ferm că nu, dar, totuși există un mic detaliu, Clujul a devenit un oraș mai scump decât Bucureștiul, începând de la chirii și terminând cu micile cheltuieli ale unui student. E orașul care își permite acest lux, aşa că acest detaliu nu îl putem judeca, fiindcă îl merită.

Sunt studentă în anul II, licență, la facultatea de Studii Europene, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Sună pompos, nu? Așa zic și eu, dar pe lângă toate, e facultatea care îți dă maxima libertate ca să te descoperi pe tine ca personalitate.

În cadrul acestei facultăți vei avea posibilitatea de a studia din diverse domenii, cum ar fi negocieri internaționale și europene, economie, drept, științe politice, comunicare europeană, istorie, sociologie, ideologii politice și altele. Ceea ce îți permite să te dezvolți multilateral, să ai mereu o părere personală despre orice situație. Posibil ca facultatea să te ajute să te profilezi într-un anumit domeniu sau să faci paralel încă o licență. Zic ferm că această facultate îți permite să faci acest lucru din punct de vedere a timpului liber. Ulterior poți să te profilezi la un masterat pe un domeniu strâns legat de licență, cum ar fi dreptul internațional, fonduri europene, comunicare și relații publice, training-uri etc.

Studenţii au posibilitatea să îşi aleagă limba în care vor să îşi facă studiile, fie română, engleză sau germană. În cadrul facultății vei studia și limbi străine, una obligatorie la alegere (engleza, spaniola, franceza, italiana), dar și limbi opționale. Datorită limbilor străine cunoscute, vei putea aplica și pentru o bursă ERASMUS, dat fiind faptul că facultatea de Studii Europene îți oferă un cadru larg de universități din Uniunea Europeană cu care are parteneriate.

Corina Olaru

Corina Olaru

După finalizarea studiilor ai posibilitatea să activezi în una din instituțiile Uniunii Europene cum ar fi Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, etc.

Referitor la cămine. Toți basarabenii care sunt admiși prin consulat primesc cameră gratuită în căminele Universității Babeș-Bolyai. Sunt cămine decente, poate unica problemă este că în cameră stau 5 persoane, dar nu e grav, dacă reușești să găsești limbă comună cu toți, te vei simţi bine. De altfel viața de cămin e cea mai interesantă.

Așadar, dacă ești o fire deschisă, sociabilă, îți plac discuțiile despre politică, relații internaționale, conflicte interstatale și te descurci să ții discursuri în public, atunci nu ezita să tragi un ochi pe site-ul facultății euro.ubbcluj.ro.

Autor: Corina Olaru


Comentarii

Lasă un răspuns