Alexandru şi Livia Melnic, meşteri populari din satul Cobani

Pe lângă locuri turistice în ţara noastră mai sunt şi oameni talentaţi. De data aceasta am fost în vizită la familia Melnic, soţii Alexandru şi Livia sunt meşteri populari. Alexandru este specializat pe împletirea din fibre vegetale şi lucru cu materiale din natură, de mic copil este pasionat de natură iar această ocupaţie o are de 20 de ani. De câţiva ani îşi expune lucrările la Mold-Expo, a fost în România cu expoziţii şi la el acasă au fost turişti din diferite ţări. În anul 2007 a primit titlu onorific ca cel mai bun meşter popular.

Materialele el şi le prigăteşte de cu vară, le curăţă, le împarte după dimensiuni, culoare şi flexibilitate. Chiar dacă a citit multă literatură, dnul Melnic preferă să experimenteze cu materialul, să-l culeagă în diferite perioade ale anului, le usucă în diferite condiţii şi după asta compară proprietăţile materialului finit. Pentru ca lucrările sale să capete mai multă viaţă, Melnic Aleaxndru a încercat să boiască paiele, la fel cum părinţii cândva boiau lâna au ouăle de paşti.

Melnic Alexandru

Împletirea din fibre vegetale o practică doar de 2 ani şi o lucrare o face în 2-3 zile.  Un preot o dată l-a întrebat dacă nu face şi icoane, această întrebare a fost o provocare şi de atunci am modelat câteva zeci de icoane. Cred că nu veţi fi miraţi dacă veţi afla că Alexandru Melnic are şi 4 grupe de elevi de la centrul de creaţie din Glodeni pe care-i instruieşte în arta de modelare tehnic, pe cei mai mici, iar alte două grupe, cu elevi mai mari lucrează cu materiale vegetale.

Lucrările din paie

Soţia Livia nu rămâne în umba soţului căci este şi ea foarte talentată, chiar dacă după profesie este medic şi lucrează la Centrul de Medicină din localitate, totuşi serile se ocupă cu împletitul, ţesutul, croşetatul şi crează obiecte de vestimentaţie. Soţul ne-a destăinuti că pentru unele lucrări el capătă inspiraţie din ornamentele de pe ţesăturile soţiei.

Seara ei fac micro-şezători, micro deoarece sunt doar ei doi, se apucă de ocupaţia preferată şi cer aprobarea unul celuilalt, „dacă-i place soţiei – o să le placă tuturor” a spus domnul Melnic.

Lebede împletite


Comentarii

4 Responses to Alexandru şi Livia Melnic, meşteri populari din satul Cobani

 1. Olivia Chitaica spune:

  Ce frumoase lucruri handmade

 2. Olivia Chitaica spune:

  Satul Cobani este bogat cariere am fost acolo chear vara aceasta…imi este un sat apropiat macar ca e departe

 3. Dan Belibov spune:

  Waaaw, vreau si eu asa o palarioara ))))

 4. Ludmila spune:

  Waaaahhh…ce frumos!!! Bravo lui 😀 🙂

Lasă un răspuns