Complexul de izvoare la Trifeşti

A fost cineva în Trifeşti? E în raionul Rezina, nu departe de Saharna. Mergeam de al Ţîpova la Saharna, pe auto-strada R20, când am văzut un indicator spre această localitate. E un sătuc mic cu în jur de 800 locuitori, departe de civilizaţie, aici nu vezi piscine în curte sau garduri de 3 metri deaiestea, din bani de la Italia. Din titlu v-aţi dat dseama cu ce este cunoscută această localitate, undeva pe un deal sunt câteva izvoare, bine amenajate, cu apă rece şi bună. Valoarea acestui sat creşte nu doar datorită izvoarelor, oamenii acolo sunt simpli, copiii se joacă pe stradă, se întrec cu bicicletele.

Copiii din Trifesti

Legenda spune că pe aceste locuri locuia un ţăran pe nume Trifan care avea 3 fete. Trifan locuia într-un bordei pe un deal, pe care și acum locuitorii din sat îl numesc „dealul Trifanului”. S-a întâmplat aşa că pe aceste locuri să poposească domnitorul ţării Moldova, Ştefan cel Mare. Trifan, auzind de aceasta, a mers şi el să ceară o bucată de pământ pe care să o lucreze şi astfel să-şi hrănească familia. Ajungând el la Ştefan i-a spus acesuia toată durerea lui. Ştefan l-a ascultat şi a zis: „Trifan, trei fete, aici să trăieşti şi să munceşti, iar locul acesta să se numească Trifeşti, acum şi în veac”. De atunci multă apă s-a scurs pe râuleţul Cogîlnic care curge prin sat, dar Trifeştiul poartă mândru numele său dat încă de Ştefan cel Mare.

Izvoarele de la Trifesti

Acum mergem cu echipa spre nord, stau pe bancheta din spate visez la o plimbare prin părculeţul cu izvoare, alături de ea, ţinându-ne de mână. Ne aşezăm pe banca de sub marea şi falnica salcie, crengile salciei se apleacă până la pământ ascunzându-ne de privirile străine. Izvoarele din toate părţile murmură zgomotos dar melodios, noi stăm şi ascultăm. Copiii din mahala aleargă undeva departe şi râsetele lor răsună deasupra satului, cum să nu visăm la copiii noştri (dar e prea devreme). Frumoasă fantezie, nu? Inspirată de la un loc frumos.

Izvorul de la Trifesti


Comentarii

9 Responses to Complexul de izvoare la Trifeşti

 1. Andrei Andrei spune:

  DA e un sat mic dar foarte frumos si cu o denumire aleasa, un parc amenajat cu gust si un complex de izvoare.Eu ma mindresc de satul meu NATAL!!!

 2. Gabriela Frunza spune:

  ma mindresc mult cu satul meu

 3. Gabriela Frunza spune:

  eu m-am nascut in acest sat si am copilarit
  acest sat este forte diferit fata de celelalte sate prin traditiilile lui,oamenii ospitalieri,privelistile nemaipomenit de frumoase,sa nu ut si de izvoarele care infrumuseteaza satul
  intradevar este un sat ingrijit si foarte frumos

 4. Adela Turcanu spune:

  multumesc pentru sugestii de a ne aprecia inca odata tara si a redescoperi locurile natale/

 5. daaa…e un loc de basm, sunt mindra de raionul in care mi-am trait copilaria…

 6. Alla Turcan spune:

  e plaiul natal …locul unde il pastram in inima

 7. Adeli Andrusca spune:

  E un loc frumos si romantic

 8. Dan Belibov spune:

  Fantezia perfectă, mi-a plăcut locul, doar că nu e amenajat cum ar merita. Iar finele articolului mereu va suferi modificari, de fiece dată introduci informaţia despre proiect diferit 😀

Lasă un răspuns