Conflict în Varniţa – Transnistria instalează două posturi vamale ilegale

Posturi vamale ilegale din Varnita

În seara de 26 aprilie 2013, la ora 20:00, autorităţile transnistrene au instalat două posturi vamale, unul între satul Varniţa şi cartierul Severnîi (cartierul Nordic în traducere din rusă) al oraşului Bender iar celălalt se afla mai la nord de cartierul Severnîi, în apropierea satului Gura Bîcului, satele menţionate sunt controlate de autorităţile de la Chişinău. Miliţienii transnistreni au motivat instalarea acelor patru containere/vagonete drept măsuri pentru a preveni contrabanda dintre Moldova – Transnistria – Ucraina.

În noaptea de 27 aprilie locuitorii satului Varniţa, după şase ore de „lupte” au reuşit să dezinstaleze primul post vamal dintre Varniţa şi cartierul Severnîi, încărcând primele două vagonete în maşina de mare tonaj pentru a le deplasa la postul de poliţie, unde să stea până dimineaţă. Din înregistrările video putem trage concluzii: pe de o parte erau miliţienii transnistreni în uniforme şi aşa numiţii „pacificatori” din partea Rusiei, Ucrainei şi a Transnistriei, bine instruiţi, iar de cealaltă parte au fost locuitorii satului Varniţa, jurnaliştii şi vreo două persoane de la Chişinău.

Povestea e destul de „frumoasă” pentru timpurile în care trăim, dar hai să vă prezint scenariul meu, că el puţin diferă de ceea ce inventează (pe bune acum) autorităţile şi jurnaliştii moldoveni şi cei transnistreni.

Pentru început: eu sunt din Varniţa, am prieteni pe ambele părţi ale Nistrului, nu sunt rusofob sau românofob, sunt om care gândeşte logic şi urăşte acest joc politic, că nu e nimic mai mult.

Deci aşa: în Republica Moldova Guvernul Filat a fost demis, pe scaunele lor cu rotile se plimbă prin birouri nişte interimari, care nici măcar nu ştiu ce trebuie să facă în caz că pe computer apare ecran albastru. Preşedinte, din câte ştiţi, aşa şi nu avem. Ţara e într-o criză politică şi va fi în această criză până se termină sărbătorile, chiar prost să fii să nu te foloseşti de aşa ocazie, nu? Despre Moldova nu mai comentez că e gaura neagră.

Transnistria sau Republica Moldovenească Nistreană. Citat adaptat: Noi vrem să luptăm cu contrabanda, din acest motiv mai instalăm încă două posturi vamale (pe un drum pe care deja există un post vamal al Transnistriei; 2 puncte de control al Republicii Moldova şi un post de Pacificatori). Am început să le instalăm la opt seara deoarece contrabandiştii se deplasează noaptea deci, noi tot noaptea trebuie să lucrăm, ca ei să treacă pe lângă noi şi să ne vadă cum le instalăm.

Referitor la ultima aberaţie pe care eu am scris-o mai sus, trebuie să repet: eu sunt din Varniţa, eu ştiu fiecare drum şi cărare de acolo dar totuşi nu pot găsi logica în cuvintele oficialilor transnistreni. Pe hartă clar se vede un singur drum, strada Tighina, şi pe această stradă, de la satul Gura Bîcului şi până în oraşul Bender vei trece, în ordine, prin: Punct de control al Republicii Moldova din Gura Bîcului, postul de Pacificatori din apropierea celui de-al doilea post vamal ilegal, încă un Punct de control al Republicii Moldova şi o Vamă Transnistreană care se află în vecinătate şi arată ca un punct vamal dintre două state. Reţinem ideea şi mergem mai departe.

Acum să vin cu un sfat pentru contrabandişti, dacă vreţi să pătrundeţi în Transnistria faceţi aşa: mergeţi pe strada R2, din păcate acolo veţi da peste Punct de control al Republicii Moldova şi imediat peste postul de Pacificatori, primii se mai uită în portbagaj, aşa că să o luaţi pe drumul din pădure, pe drumurile dintre terenurile agricole ale varniţenilor, şi ajungeţi în satul Varniţa. Când ajungeţi în Varniţa faceţi dreapta pe strada 27 Aprilie şi ajungeţi până în Bender, acolo este un drum care e cam prost după ploaie, în schimb nu există posturi vamale, mai stă câte o maşină de miliţieni şi păzeşte, în schimb e cea mai sigură cale de a pătrunde în Transnistria.

Acestea fiind spuse, putem împreună să tragem concluzia că argumentul, potrivit căruia transnistrenii luptă cu contrabanda, este total lipsit de logică!

Atunci ce-au vrut să facă separatiştii? De ce au amplasat acele două posturi vamale? Primarul de Varniţa a declarat că transnistrenii vor să-şi ia satul Varniţa, iar prin această metodă satul va fi în interiorul Transnistirei, adică moldovenii vor trece vama transnistreană deja pentru a ajunge în Varniţa, nu în Bender. Hai să analizăm această idee:
– Varniţa este alimentată cu gaze naturale, electricitate şi apă din Transnistria, avem şi telefonie fixă şi mobilă transnistreană,de care nu prea ne folosim.
– Benderul primeşte apă potabilă din rezervele subterane care se află sub teritoriul satului Varniţa (cred că ştiţi despre apa minerală Varniţa Unicum).
– Pentru a ajunge în cartierul Severnîi trebuie să treci prin Varniţa, alt drum nu există, în cartier sunt multe blocuri, o şcoală, o grădiniţă etc. şi Transnistria nu-l va ceda.
– Pe teritoriul satului Varniţa există un port fluvial care cândva a fost cel mai mare din Moldova şi nici acum nu este clar cui aparţine.

Sunt multe argumente pentru care Transnistria ar vrea satul Varniţa, dar toate aceste argumente îi şi opresc pe Transnistreni să acţioneze agresiv, dacă se supără Moldova, rămâne Benderul fără un număr mare de utilizatori ale serviciilor comunale, rămâne practic fără apă potabilă, rămâne fără acces la cartierul Severnîi, etc. Tocmai din acest motiv putem spune că Varniţa este ţinută pe palme. Concluzie: argumentul nu e destul de logic şi convingător.

După lungă teorie am ajuns la ideea pe care o susţin. Dacă ne uităm atent pe hartă la locurile unde au fost instalate acele două posturi vamale ilegale, vedem că prin această metodă autorităţile transnistrene au vrut să izoleze anume cartierul Severnîi de restul Moldovei, astfel posturile au fost instalate la intrare şi ieşire din cartierul Severnîi care este teritoriul Transnistriei, pe malul drept al râului Nistru, înconjurat şi izolat total de „statul” Transnistrean, cum este izolat şi Caliningradul de Rusia. Caliningradul are vamă împrejur, atunci de ce şi cartierul Severnîi n-ar avea?

Transnistria pur şi simplu a încercat să-şi contureze cât mai bine graniţele pentru că acesta este un pas spre independenţă. Din ideea precedentă putem să deducem ideea, potrivit căreia, posturile vamale de fapt trebuiau să fie permanente şi nu doar pe timp de sărbători, cum au declarat oficialii din stânga Nistrului. Aşa cum acţiunile acestora au fost ilegale (din cauza specificului zonei), posturile vamale nu îşi au locul acolo şi bravo varniţenilor pentru modul în care au reacţionat şi pentru acea noapte tensionată!


Comentarii

3 Responses to Conflict în Varniţa – Transnistria instalează două posturi vamale ilegale

  1. Oleg Ole spune:

    Ei si dupa date mai recente Sevciuk a inclus Varnita in teritoriul Transnistrian si vrea sa puna frontiera si pe acolo.

Lasă un răspuns