De câţi bani ai nevoie ca să conectezi liceul la internet?

in internet de pe telefon la ore

Aţi citit ştirea „Liceul din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, asigurat cu reţea Wi-Fi”? Mi-am făcut un cucui pe frunte de la mega facepalm-urile în urma lecturării acestui articol. Hai să analizăm acest articol pentru a înţelege de ce aşa ceva este posibil doar în ţara de minuni.

„Cu susţinerea MTIC şi a ÎS „Poşta Moldovei”. Corect am înţeles, legătura dintre liceu şi MTIC a fost asigurată de către Poşta Moldovei”, pe telefon e scump? De ce era nevoie de această susţinere? Cu ce Ministerul Tehnologiei, Informaţiei şi Comunicaţiilor a putut să ajute liceul „Meşterul Manole” din satul Sălcuţa, r-ul Căuşeni, cu cei 4000 de lei?

Costul proiectului este de peste 4000 de lei. Ce puteai să faci cu aceşti bani? De ce era nevoie anume de reţea fără fir? Un Router Wi-Fi pentru a crea reţeaua costă până la 700 lei, un Wi-Fi adaptor costă în jur de 200 lei, iar pentru 13 computere vom cheltui peste 2600 lei, adunăm şi conectarea la internet şi ajungem la o sumă sub 4000 de lei, însă apropiată, pentru a face economie de bani la urma urmei puteau să cumpere la fiecare dintre cele 13 computere câte un USB modem de a Unite şi cheltuiau 1300 lei, aveau internet asigurat pentru o lună şi de ceilalţi bani mai plăteau internetul încă pentru 2 luni înainte. Dacă totuşi erau hotărâţi să-şi pună Wi-Fi atunci cumpărau un Flybox cu 300 lei de la Orange sau cu 400 lei un Router 3G Wi-Fi de la Moldcell, aceste 13 computere le conectau prin fir pentru a face economie de bani iar Wi-Fi lasă să fie, că dacă profesoara de informatică vine cu laptop-ul la şcoală să stea şi ea pe net.

Lucrările de construcţie a reţelei W-Fi au fost efectuate de un absolvent al clasei a 12 pe nume Veaceslav Creţu. Tânărul este finalist al concursului naţional “iTineret – Viitorul începe cu tine”. Construcţie a reţelei? Băiatul visează să lucreze la construcţii în Moscova? La noi copiii de clasa a 7-a ştiu cum se conectează un router şi un adapter pentru a crea reţea Wi-Fi, să înţeleg că ei merită să ajungă în finala concursului iTineret?

Liceul din satul Sălcuţa, r-ul Căuşeni, dispune în prezent de 13 computere conectate la rețea Wi-Fi… şi de câteva zeci de telefoane care au ieşire la Odnoklassniki şi Facebook în timul orelor, cred că pentru asta era nevoie de reţea fără fir, sau ce computere vroiau ei să conecteze la această reţea? Pentru cele 13 computere o conectare prin fir nu era mai sigură sau ei nu ştiau că prin fir viteza e mai mare decât la conectarea fără fir?

Acest articol este exagerat şi plin de ironie. Sper Veaceslav Creţu să-şi găsească viitorul în domeniul TIC, liceul să se bucure de internet iar Ministerul Tehnologiei, Informaţiei şi Comunicaţiilor să fie mai atenţi la banii cetăţenilor şi să nu-i arunce în vânt că tocmai din acest motiv am şi scris articolul.


Comentarii

18 Responses to De câţi bani ai nevoie ca să conectezi liceul la internet?

  1. Telechi Nicolae spune:

    gorobic , ce te temi ca o sa insaraceasca tara de 4000 de lei? nus aruncati in vint the sunt utilizati see you folos si nu mai fa tu acolo calculele tale stupide. See you unite moldcell si orange ai rupto , sa te folosesti tu de ele 🙂

  2. Irina Cascaval spune:

    dima dima dima….e liceul unde am invatat eu…nu ai idee ce si cum din cite inteleg eu….

  3. Alexandrina spune:

    Borovic, tu esti prost.
    prost ca probka
    Veaceslav, tu nu lua in cap nevoile astea si tine-o tot asa… De ar fi macar 10% din toti tinerii din moldova ca tine, noi am fi o tara prospera 😉

    • Dmitri Gorobîc spune:

      Alexandrina, eşti domnişoară, te exprimi ca o persoană needucată. Fii atentă, nu te-am numit needucată, am făcut o paralelă, tu decizi şi tragi concluzii.

      Referitor la articolul meu, în articol eu am spus părerea mea despre MTIC şi în ce au băgat banii, nu am spus un cuvânt rău despre nici o persoană în parte, nici despre Veaceslav Creţu (am făcut şi în articol o paralelă îmbinată cu ironie şi glumă). Articolul era doar un punct de vedere pe care mi l-am exprimat şi fiecare persoană citindu-l poate să tragă concluzii.

      În urma lecturării articolului meu puteai să critici metoda mea de a gândi, modul de a-mi reda gândurile, o critică constructivă niciodată nu încurcă. Chiar şi Veaceslav venit cu un mesaj mai decent deoarece îl văd inteligent.

      Tu dacă nu eşti în stare să CRITICI (caută te rog în DEX definiţia acestui cuvânt) atunci te-aş ruga să te abţii de cuvinte jignitoare fără temei (sau chiar şi cu temei, oricum e încălcare a drepturilor mele constituţionale). În alte ţări (dezvoltate bineînţeles, unde ministerele nu bagă bani în buzunare) astfel de jigniri în formă scrisă serveau dovadă în judecată şi tot în formă scrisă tu trebuia să-ţi ceri scuze sau chiar şi să plăteşti daunele morale şi cheltuielile procesului. Mai pe scurt, să înţelegi, citeşte răspunsul la comentariul lui Veaceslav şi compară cu răspunsul la comentariul tău să vezi către cine eu am mai multă stimă.

      M-aş bucura mult dacă şi tu ai face parte din acele 10% care vor fi ca Veaceslav în această ţară, sper să văd acele zile.

      P.S. Când intri la cineva în ospeţie tot te adresezi cu numele greşit? În logoul acestui blog scrie numele meu cu litere destul de mari ca să fie observate şi ca să înţelegi tu că eu sunt Gorobîc! Din nou, să nu crezi că te jignesc dar ar trebui să vizitezi ori un psiholog, să vadă ce probleme ai că nu poţi fără să jigneşti o persoană, ori să vizitezi un oculist dacă tu din greşeală nu ai văst cum se scrie corect.

      Hai, să văd un răspuns constructiv domnişoară, că iubesc să port dezbateri pentru adevăr. Baftă! Să creşti mare!

      • Alexandrina spune:

        Draga DMITRI GOROBIC,
        Am intarziat cu raspunsul la comentariul tau din cauza lipsei de timp, nu pentru ca nu as fi avut ce sa iti ripostez…
        Sa vedem…
        De obicei ma abtin sa comentez oricare articol din cauza ca sunt prea multi invatacei/bloggeri/destepti care se avanta in a discuta teme despre care habar nu au, si nu vreau sa le fac raiting intr-aiurea… NU vreau
        Dar se intampla uneori ca ma atinge la suflet (scuze de atata romantism) si atunci, nu pentru ca as crede ca voi schimba lumea, toti vor deveni mai umani, mai buni, etc., ci pur si simplu vreau sa ii aduc omului la cunostinta ca are in cap prostii (si imi e absolut indiferent rezultatul, uneori se poate sa fie unul pe care il astept si ma multumesc cu atata)… asa vrea muschiul meu ;)Tu ai reactionat, deja e bine ))
        Cat despre schimonosirea numelui tau, am vrut sa spun acum ca am facut intentionat, dar voi fi sincera si iti voi spune ca indignata de articolul tau nici nu am observat ca e altul numele tau. asa ca milioane si catrilioane de sincere scuze pentru acest lucru… my bad
        cat despre cuvantul „a critica”, pe care tu cu atata ardoare ma pui sa-l caut in dex, il stiam si fara… iti vine a crede? nu pot sa spun si despre tine… cauta puisor, cauta… si ai sa vezi ca in scumpa noastra moldova exista infinit subiecte pe care ar trebui sa le critici, tu ai gasit unul din ele, dar se pare ca critica ta e de rahat, o poti vedea si din comentariile tare (citeste printre randuri 😉 )
        Eu nu iti cer sa il lauzi, sa spui ca vai ce baiat bravo, pot sa faca acest lucru alti oameni care il cunosc mai bine.
        ti-as sugera doar sa nu te limitezi la exemplul de laudat al liceului pe care il conduce mama ta. asa, mai in secret, iti spun ca ne aflam in anul 2012, an in care unele investitii pot sa te scuteasca de alte cheltuieli mai tarziu… cum nu te-ai intoarce veti avea si voi nevoie de o retea buna in scoala (ai incredere in mine) si ai sa iti amintesti atunci cu lacrimi in ochi ))) ca noi am avut dreptate. Nu e nimic. se mai intampla. E rezolvabil
        Cele 10% de tineri ca Veaceslav: poate fac parte si eu, dar poate nu… nu stiu… Mama mi-a zis ca nu e frumos sa ma laud, dar nici eu nu-s proasta sa ma fac de nimic in fata milioanelor de cititori ai blogului tau.
        P.S. Nu pot sa ma abtin: DA, sunt o persoana educata 😉 si am un comportament adecvat educatiei primite (cu mici exceptii pe care le pot controla)
        Succes si sa cresti si tu mare (nu doar fizic)

    • Veaceslav spune:

      Multumesc de sustinere

  4. Veaceslav Cretu spune:

    Gorobic, tu esti bravo in domeniul tau dar nu in IT… tu nu stii cit e de mare liceul si ce suprafata are ca sa poti motiva de cit echipament este nevoie. Sunt sigur ca dispozitivul tau instalat in liceul mamicai nu este suficient pentru a acoperi 100 % semnal la internet. In articol nu au fost mentionate toate detaliile, dar ca sa nu te mai batzi la cap (tu cati nod in papura)iti spun pentru ce s-au cheltuit 4000 lei: 2 routere wi-fi, o cutie de cablu, fir de extensie pentru antena wi-fi 24 db. Calculatoarele au fost conectate prin swich see you cablu iar tot liceul de 3 etaje si 3 blocuri see you wi-fi. Asigurarea este de 75% din motiv ca peretii sunt de jumate de metru grosime. Routerul tau de 700 lei sa il viri in alta parte ca pentru un astfel de liceu nu e deajuns.

    Si daca ai mentionat ca ai retea wi-fi in liceu, rezulta ca tot il folositi pentru Odnoklassniki şi Facebook în timul orelor si imaginea de la articol sa o tii pentru tine….

    Plus la toate, reteaua este securizata si se pot conecta elevii doar in timpul orelor see you accesul profesorilor cind au de prezentat un program educational pe net iar in timpul recreatilor este liber. Reteaua am programat-o, asa ca nu ai de ce sa te deranjezi asa de tare d eparca pierzi milioane din buzunarul tau….

    Esti bun in mediul online de a comenta ce fac altii si iti demonstrezi capacitatile oratorice… dar nu am auzit sa faci ceva pentru societate sau liceul in care ai crescut din simpla initiativa, mai ales ca esti fiu de "Director de liceu".

  5. PrimBOSS spune:

    Esti forte bravo, ca shi multi altii care incearca sa se dea cu parerea pe marginea diferitor probleme. Insa imi permit sa-mi exprim dezacord total cu pozitia ta.
    In primul rind nu shtiu de ce te-ai limitat in calcule doar la asigurarea accesului la internet a salii de calculatoare din scoala, cred ca ai uitat ca in ziua de azi, majoritatea aparatelor telefonice au posibilitatea stabilirii unei conexiuni WiFi.
    In al doilea rind, chiar shi calculele care le-ai facut (costul router-ului shi a altor echipamente) nu trece limita organizarii unei retele HOME, fara mari posibilitati de monitorizare (fapt necesar pentru o retea a unei institutii de invatamint).
    Shi pina la urma, initiatorul proiectului, poate shi nu va fi un specialist TIC, insa a facut un pas mare spre creshterea ratei de penitrare a internetului la sat. Bravo lui ca a gasit sustinerea necesara de a-si promova ideile!!!

    pot sa te asigur, ca suma cheltuita poate fi chiar insuficienta pentru asigurarea accesului unei institutii de invatamint la Internet cu respectarea tutror cerintelor shi normelor de securitate.

    • Dmitri Gorobîc spune:

      Mama mea e direcor de liceu, la sat. Cum a conectat liceul la internet: a cumărat Flybox de la Orange cu 300 lei, l-a băgat în priză, un elev a creat reţeaua locală (prin cablu) între computere şi gata. Tocmai din acest motiv am simţit o minciună la mijlocul acestui proiect, nu azi sunt născut.

      Am menţionat în articol despre faptul că telefoanele mobile au Wi-Fi, chiar şi imaginea de la articol e sugestivă, elevii vor sta în internet în timpul lecţiilor, asta era ideea reţelei?

      • PrimBOSS spune:

        Dar eu ti-am raspuns ca un profesionist IT…
        VArianta cu Flybox – ul, este varinata asigurari nu Net a salii de calculatoare fara un careva control.

        dar pentru asigurarea conditiilor de securitate shi organizarea drepturilor de acces la net, aceshti 4000 lei sunt insuficienti.

        Cu un aparataj normal, se poate de exclus shi varianta conectarii in timpul orelor a elevilor la Net, se poate de filtrat shi continutul la care este asigurat accesul.

        Daca in liceul pe care il conduce mama Dvoastra s-a ales o astfel de solutie, asta inca nu inseamna ca solutia e cea mai buna, shi nu este loc de perfectiune. Pentru asigurarea unei legaturi fiabile, utilaj de clasa TP-Link, D-Link, Huawey (tip FlyBox) este mai mult decit insuficient. Astfel de utilaj se poate de a utiliza acasa, unde poti sa-l mai restartezi din cind in cind pentru a mai elibera cache-ul… numai nu intr-o institutie publica.

        • Dmitri Gorobîc spune:

          Computerele din cabinetul de informatică, de la secretară şi de la director sunt conectate la Flybox prin fir! În acest caz Wi-Fi poate fi oprit de tot ca să nu se conecteze elevii. Chiar dacă el e pornit el are parolă pe care elevii nu o cunosc şi nu se pot conecta la internet.

Lasă un răspuns