Făţărnicia şi limba română

Limba română şi Dan Caranfil

Mulţi ar spune că eu sunt un om agresiv, iubesc doar să critic şi să ponegresc oamenii. Să limpezim situaţia: da sunt agresiv deoarece prostia omenească mă scoate din sărite; da iubesc să critic, o laudă poţi auzi de la fiecare şi mereu dar o critică bună nu fiecre ţi-ar spune-o în faţă, se tem să nu te superi; eu nu ponegresc oamenii, aşa cred doar acei ce nu pot primi critica, aici deja nu e vina mea, ar trebui să se lecuiască de această „boală” straşnică.

Deci să începem critica constructivă. Zilele acestea m-am pus pe capul unui băiat, cum nu l-am criticat el oricum afirma că are dreptate. Aşa fac oamenii cu caracter tare, înţeleg că le este greu să primească o altă realitate sugerată de un străin. Oricum voi spune numele acestui băiat, că de alt fel articolul meu va fi o meditaţie şi nicidecum critică. Dan Caranfil, fii sigur, dacă primeşti atâta atenţie din partea mea, cred că te-ai străduit să atragi atenţia.

Toată istoria a început de la articolul „Acte necesare pentru admiterea la studii în România” la care am scris un comentariu cu critică, gen „de ce tot foloseşti litera Î acolo unde în mod normal ar fi Â, doar de mulţi ani înveţi în România”. Am primit de la Dan în răspuns:

Academia Română a stabilit că e corect â – ai dreptate, însă fără a se consulta cu toți academicienii din România. Există orașe, Iași de exemplu, în care multe publicații și mulți profesori nu s-au conformat acestei reguli și scriu în continuare cu î. Nu cred că e o problemă principială. Dacă îți place să critici critică pe tema articolului sau scrie la tine pe blog despre asta

Apropo, Dan, am urmat sfatul tău şi am apucat să critic la mine pe blog. Să ne întoarcem la temă, deci după această explicaţie eu m-am calmat, i-am dat crezare: Republica Moldova + Iaşi = „Δ.

Tot acolo în comentarii m-am legat deja de o greşeală gramaticală comisă de către Dan. Lăsăm într-o parte acest articol şi mergem mai departe, de data aceasta am dat peste alt articol, mai proaspăt, cu titlul „Mulţi agramaţi. Ce fac profesorii de limbă română?„. Deacord, ce fac profesorii de română? În acest articol Dan şi-a permis să comită aceeaşi greşeală care am critica-o în comentarii la articolul precedent: a folosit cuvânul „sînt„, un cuvânt care nimi nu există în DEX, de fapt corect se scrie „sunt„.

Chestia asta mi s-a părut un pic amuzantă, să greşeşti în articolul despre agramaţi, mai ales la câteva zile după ce ţi s-a făcut observaţie. De fapt alt lucru mi s-a părut mai „urât” dacă putem aşa spune, acum se vede de ce în titlul articolului am scris „făţărnicia”. Explic: persoanei care până acum scria „mîine” în loc de „mâine” (conform Academiei Române), i s-a trezit conştiinţa şi anume în articolul în care critică persoanele pentru greşelile lor gramaticale, a apucat să folosească diacriticile limbii române din plin. Oare de ce anume acum?

P.S. Dacă tot să mă leg de fiecare greşeală: în articolul „Mediile minime de admitere în cîteva oraşe” ai scris profil „uman” atunci când corect e profil „umanist” (definiţie DEX).


Comentarii

12 Responses to Făţărnicia şi limba română

  1. Dan spune:

    http://www.dancaranfil.com/2011/07/multi-agramati-ce-fac-profesorii-de-limba-romana/

    Caranfile? E adevarat ce e scris in e-mail? De rusi nu scrii nimic dar ataci romanii. Esti patriot cumva? Acum esti cu liberalii?

    • Dan spune:

      Prin articole de scandal de joasa speta vrei sa te faci cunoscut prin intermeddiul voxpublika? Te-ai legat de un ardelean in care ca un copil rasfatat si prost crescut ai reprodus o conversatie privata. Nu ne dai si conversatiile private dintre tine si mamica ta in care iti scria sa te mai speli din cand in cand pe cur ca puti ingrozitor? Ori sa publici conversatiile private duse intre tine si prietena ta in care faceati sex virtual pe webcam? O conversatie privata nu se face publica Caranfile, puteai sa-l scoti din lista facebook si gata. Acolo se observa ca tu l-ai facut prost primul. Si eu de ma faceai prost te trimiteam la mata automat iar omul bine te-a atentionat cu privire la cuvantul autobuz ca se scrie cu Z si nu cu S. Acum de ce scrii pe voxpublika cu â din a? Inainte te tineai tare ca asa se scrie cu î din i. Ai un caracter alunecos, mincinos. Mai bine stai acolo in gubernie si nu imputi aerul romanesc si incearca sa scrii articole mai de Doamne ajuta.

  2. Dan spune:

    Acest Dan Caranfil e un mic escroc care insela proprii conationali cerandu-le cate 5 lei pentru transportul cu autocarul la votul din 2009 desi autocarele erau puse la dispozitie gratuit de statul roman. De asemenea la tabara 2 mai insela in acelasi stil cerandu-ule cate 40 de lei conationalilor desi si tabara era gratuita. Iti reproduc aici un e-mail primit de la un basarabean inselat de acst escroc Dan Caranfil:

    „Puteti sa-i amintiti acestui Dan Caranfil de mersul organizat la vot la Ambasada Romaniei in Bucuresti. Autocarele au fost oferite gratuit, insa Dan s-a gasit mai destept si a cerut de la fiecare cite 5 ron. Nu pare mult, dar in acea zis din Iasi s-au strins in jur de 600-700 de persoane. Faceti D-stra calcuelele. Intr-un alt incident tot din 2009, Dan a invitat un grup de studenti din Iasi (eu inclusiv) la o tabara de vara pentru etnici roamani in statiunea 2 mai. Inainte de plecare a precizat ca tabara va costa 40 ron. Am acceptat. In tabara am cunoscut studenti basarabeni vniti din toate orasele universitare. Am aflat ca de fapt tabara era gratuita din partea statului roman. Am vorbit cu Dan (i-am citit morala) si [ina la urma mi-a intors banii. Insadetest faptul ca a incercat s-o intorca pe alta cale, spunind ca aci bani erau cotizatie la asociatie, samd. Eu nu am semnat nici act de adeziune la ATB si nici nu am auzit sa se pomenesca vreodata de cotizatie. Cam atit”

    Acum vad ca Dan a inceput sa foloseasca prin articole â din a. =)) Mai are un articol unde in loc de autobuz a scris autobus =)) =)) E un tip fara principii care vrea sa se puna in evidenta si pe voxpublika dar nu-si da seama cat de prost scrie.

  3. Roma Cernelea spune:

    Bună! Referitor iar la „î”, există profesori înstăriți care nici nu au consultat noul DOOM sau pur și simplu nu sunt de acord cu noile reguli ieșite în vigoare. Aici Dan a avut dreptate (parțial). Referitor la străzi, când au fost denumite străzile și cand au apărut DOOM 2. Mulțumesc de atenție. Cred că totuși ar trebui să atragi atenție și la aceasta, dacă totuși critici!

    • Gorobîc Dmitri spune:

      Păi eu nu critic Iaşiul şi nici viaţa în Iaşi. Eu am criticat metoda lui de a scrie. Adică băiatul îmi explică de ce nu foloseşte şi nu va folosi  iar când a venit rândul el să critice pe cineva ce comite greşeli, a apucat să scrie cât mai corect, ca nimeni să nu se lege de el în răspuns. Iată eu am venit în apărarea celor pe care el i-a criticat şi cred că destul de convingător am explicat poziţia mea.

  4. Roma Cernelea spune:

    Băiatule, mă scuzi, dar îmi pari chiar penibil la asemenea faze! În ceea ce privește „î” și „â”, nu prea ai dreptate.În mediul Academic din Iași se folosește „â” dar unele cuvinte (arhaisme) se scriu cu „î”! Consultăte înainte când faci o critică. Practic să o luăm, aceasta nu este o critică, ci doar o pierdere de timp!
    P.S. Mai citește cărți de adevărați critici! (doar un sfat)

    • Gorobîc Dmitri spune:

      Salut. Păi despre Iaşi li litera Î mi-a spus Dan (pe care-l critic), el a zis că profesorii universitari scriu cu Î, că chiar pe banerele din stradă e scris cu Î, dar eu nu cred că pe acele banere sunt scrise arhaisme. Deci nu ai de ce să mă ofensez cu asta.

      Să citesc cărţi de critici? Pierdere de timp. La fel e doar o părere, nicidecum nu încerc să o contrazic pe a ta.

    • Dan spune:

      Ce tot vuvuzesti despre Iasi? Mai sunt alte centre de cultura nu doar Iasiul Pai daca la Iasi au ramas niste elefanti nu inseamna ca ceea ce zic ei e o regula. Baga-ti Iasiul in popou. Nu Iasiul e „fruncea”! E vai de capul lor si se va vede asta dupa regionalizare.

  5. George Pruteanu spune:

    Articolul tau ar trebui sa aiba titlul „Prostia si limba romana” si sa se refere la tine, nu la baiatul de care te legi din cauza frustrarilor tale personale. Reciteste ce ai scris, inteleptule, ca ai facut in text mai multe greseli ca el.
    Spor!

    • Dan spune:

      George Pruteanu
      Dan Caranfile mult mai frustrat poate chiar tine de patologic. E nebun dupa vizualizari si sta cu limba scoasa dupa comentarii pe voxpublika unde postea articole de scandal reproducand conversatii private. Apropo Prutene? Ai vazut ca acum Caranfil publica pe voxpublika cu â din a? =)) =)) Mai are un articol de rahat despre transprotul in comun unde in loc de autobuz a scris autobus. =)) =)) =))

  6. Dna spune:

    Eu sînt sigur că în afară de î și â există o mulțime de alte probleme mai importante. Dar romin și romîn este propaganda rusească pusă în acțiune. Spor la criticat!

Lasă un răspuns