Imaginea turistică a Moldovei versus imaginea turistică a Macedoniei

turism-moldova-vs-turism-macedonia

Agenţia turismului a Republicii Moldova pe data de 7 februarie a prezentat spotul video publicitar pentru promovarea imaginii turistice a Republicii Moldova. Am văzut filmuleţul. De obicei eu încerc să iau o poziţie diferită de poziţia majorităţii, încerc să privesc lucrurile dintr-un alt unghi. Această situaţie tinde să fie una de excepţie, însă oricum am gânduri controversate. Mai bine să analizăm.

Republica Moldova

Ţărişoara noastră are o suprafaţă de 33.843,5 km², populaţia în anul 2013 a fost de 3.559.497 locuitori (fără Transnistria). Moldova există sub formă de republică independentă din 27 august 1991, având şi probleme teritoriale (Transnistria, Găgăuzia), unde îşi bagă nasul Ruşii.

Republica Macedonia

O ţărişoară cu origini slave, care foloseşte alfabetul chirilic în scriere şi limba căreia aminteşte o rusă foarte veche. Suprafaţa acestei ţări este de  25.713 km² la o populaţie de 2.058.539 locuitori, estimată în 2011. Macedonia este o ţară mai tânără decât Moldova, ea şi-a proclamat independenţa pe 8 September 1991 însă oficial a fost recunoscută pe 8 April 1993. Macedonia la fel are probleme teritoriale şi istorice, în special cu Grecia. Macedonia nu este membru al Uniunii Europene.

După ce am comparat aceste două ţări, să revenim la materialele de promovare, adică la filmuleţe.

Promovarea turistică a Republicii Moldova:

Un spot video publicitar „O aventură în necunoscut” cu durata de  20 de secunde + filmul publicitar – turistic „Moldova -Holiday”, cu o durată de 6-7 minute, acestea la un preţ de 148.000 lei adică în jur de 8.103 EURO.

Promovarea turustică a Republicii Macedonia:

O campanie publicitară cu titlul „Macedonia Timeless”. Aceasta conţine:

Primul film publicitar cu o dutrată de un minut. Coloana sonoră a acestui fimuleţ este cântecul macedonian tradiţional „Uči me majko, karaj me”.  – 190.000 EURO

La al doilea film au lucrat 80 de profesioniști din Macedonia, Slovenia, Serbia, Croaţia, Belgia și Anglia. Videoclipul a fost filmat în perioada aprilie-mai 2009, cu o cameră de 35 mm. Lungimea filmului este de 75 de secunde, dar au fost produse şi versiuni mai scurte ale aceluiaşi film. Preţul –  200.000 EURO.

Al treilea film cu titlul „Macedonia Timeless Temples”, dacă v-aţi dat seama din titlu, este despre temple (biserici, mănăstiri şi moschei) din Macedonia. Deja ne dăm seama că macedonienii au făcut filmuleţe tematice, nu unul singur despre tot. Preţul acestui filmuleţ nu este anunţat.

„Macedonia Timeless: Ohrid – The City of Light” este al patrulea film din serie dedicat oraşului Ohrid. Acesta a fost difuzat pe CNN şi CNN International.  La realizarea videoclipului de un minut a lucrat o echipă de 70 de persoane. Buget – 80.000 EURO.

„Macedonian Wine -Timeless”, încă un filmuleţ tematic dedicat vinurilor Macedoniene, al cincelea la număr. Aceasta, la o durată de un minut are un buget de 120.000 EURO.

Urmează filmuleţul „Macedonia Timeless – Food” cu o durată de 90 secunde, adică un minut şi 30 secunde. Acest film mi se pare foarte reuşit, internetul este fascinat, poate fi găsit oriunde, chiar şi pe Vkontakte.

Încă două filmuleţe, „Macedonia Timeless – Archaeology” cu o durată de 30 de secunde şi „Macedonia Timeless – Mountains” care durează un minut, la fel merită văzute. Pentru ultimile trei filmuleţe nu am găsit bugetul, dar presupun că nu diferă mult de bugetele filmelor anterioare.

Cireaşa de pe tort este site-ul Macedonia Timeless, unde pot fi găsite toate aceste filmuleţe, chiar mai multe, care nu fac parte din seria Timeless. Site-ul este o imagine foarte frumoasă a Macedoniei, cel puţin pe mine mă provoacă să vizitez ţara. Filmuleţele în calitate mai bună sunt disponibile pe site-ul Macedonia Timeless.

Concluzii:

– Republica Moldova, are o populaţie aproape dublă faţă de Macedonia, cu teritoriu mai mare, ceea ce presupune că şi bogăţiile naturii şi cele istorice trebuie valorizate mai bine, însă Moldova nu reuşeşte să-şi promoveze ţara aşa cum o fac alte ţări.

– Macedonia a investit în video cel puţin de zece ori mai mulţi bani decât Moldova, având o populaţie mai mică, adică şi bugetul de stat fiind mai mic. De unde au bani? Întrebare retorică, luând în consideraţie că UE consideră Macedonia potenţial membru al Uniunii.

– Logo-ul turistic al Moldovei este un haos total, câtă adâncime simbolică nu ar purta, deloc nu reprezintă ţara noastră, deloc nu rămâne în mintea oamenilor, pare să fie câteva imagini diferite suprapuse.

– Vreau în Macedonia.


Comentarii

Lasă un răspuns