Mănăstirea Tureatca din Călineşti

Când eram elev mergeam cu elevii din şcoală prin mănăstirile Moldovei, încercaţi să enumeraţi mănăstirile la care aţi fost, sau cel puţin denumirile cărora le cunoaşteţi. Începem cu Saharna, Ţîpova … pe care le mai ştiţi?

Astăzi am fost la o mănăstire care se află chiar în mijlocul unei păduri imense, la numai 15 km de malul Prutului, în raionul Făleşti,  mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Călineşti, zisă după o denumire mai veche „Tureatca”. Istoria mănăstirii este veche dar din păcate nu se cunosc decât unele date despre activitatea ei. Trecutul aprig nu a lăsat nici o filă scrisă din istoria mănăstirii care să ateste etapele activităţii aşezământului monahal în decursul secolelor. Documentaţia mănăstirii se află la Iaşi însă Românii nu vor să le-o dea mănăstirii moldoveneşti deoarece aceştia nu vor să treacă la stil nou.

Mănăstirea Tureatca

Clopotele mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” au început să bată pentru prima dată în anul 1774. A fost ctitorită de cneazul Rumeanţev care locuia prin preajma oraşului Râbniţa de azi. Istoria zbuciumată a mănăstirii a făcut ca să fie reconstruită de 6 ori până la etapa actuală. Din unele surse aflăm că mănăstirea a fost reconstruită pentru a patra oară în anul 1922 după care a fost destrămată din nou fiind reconstruită în anul 1947 de către un locuitor al satului Călineşti pe nume moş Sîrghi Magdîl. Nu se cunoaşte când a fost închisă şi din ce cauză dar e posibil acest lucru să se fi întâmplat în jurul anilor 1960 atunci când au fost închise majoritatea mănăstirilor de pe teritoriul Basarabiei.

Interiorul mănăstirii

În anul 1992 cu binecuvântarea ÎPS Vladimir Cântărean, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove mănăstirea a fost redeschisă, aici poposind câţiva vieţuitori în frunte cu ieromonahul Irineu în calitate de stareţ. Odată cu sosirea lor la „Tureatca” au început şi lucrările de renovare. De menţionat este faptul că pe teritoriul mănăstirii nu mai exista decât unii pereţi ai bisericii „Adormirea Maicii Domnului” pe care erau pictate câteva icoane precum şi ultimul ctitor al mănăstirii moş Sărghi Magdîl. În scurt timp au fost demolaţi şi aceşti pereţi iar în ziua prăznuirii „Adormirii Maicii Domnului” a fost pusă din nou pe acelaşi loc piatra de temelie a unei noi biserici cu acelaşi hram de către un sobor de preoţi din satele vecine. În acelaşi timp mănăstirii i s-au acordat de căte Gospodăria Agricolă din comuna Călineşti 5 ha de pământ din care se întreţineau veţuitorii.

Clopotele mănăstirii Tureatca

În anul 2005 în mănăstire a avut loc reorganizare, monahii au plecat la alte mănăstiri iar aici au fost aduse maici. Lucrările de renovare au început cu corpul de chilii apoi cu biserica „Maica Domnului cu 7 săgeţi”, în interiorul căreia a fost amplasat un nou iconostats precum şi mai multe icoane mari. În anul 2008 a fost sfinţită noua biserică cu hramul „Sf. Apostol Bartolomeu”. Din anul 2007 mănăstirea se supune Episcopiei de Bălţi şi Făleşti. În prezent lucrările de renovare continuă iar construcţia bisericii „Adormirea Maicii Domnului” încă prezintă o prioritate pentru conducerea mănăstirii.


Comentarii

3 Responses to Mănăstirea Tureatca din Călineşti

  1. Intradevar manastirea merita vizitata… este o manastire cu o adevarata credinta unde te ajuta sa uiti de cele rele…si poti sa te rogi in liniste….vizitati aceasta manastire si nu va va parea rau…bafta

  2. Doar 4 manastiri am vizitat :Capriana, Hincu, Tipova si Saharna .Cel mai tare m-a impresionat Capriana, de fapt fiecare manastire are ciresica sa si merita de „gustat„. 🙂 Sper ca vreodata voi avea posibilitatea sa vizitez si manastirea Tureatca.

    Deci un sfat din partea mea :atunci cind aveti ceva economii (bani primiti de la bunici, rude, parinti sau chiar poate cistigati cu propria voastra sudoare ) sa-i cheltuiti nu pe obiecte ci pe impresii.O stiu pe propria experienta.Cu fiecare loc vizitat iti faci lumea ta interioara mai bogata si asta e cel mai important. Bravo Dmitri si bafta !

  3. Ella Rusu spune:

    da intr-adevar e o manastire ce merita vizitata..din pacate putin o cunosc sau a auzit de ea:(. big like pt articol:)

Lasă un răspuns