Nu ştiu Moldovenii să pună cratimile între cuvinte

Să mă bată grindina pe cap dacă nu sunt moldovenii noştri necărturari. Recunosc că limba română e destul de complicată cu toate diacriticile şi cratimile, pe reţelile de socializare mulţi se înţeleg şi fără ele, scriu fraze de genul „mam dus la mgazin si miam cuparat o marojna tare buna cu capsuna”. Alţii o fac pe deşteptul, când vor să demonstreze altora că sunt deştepţi iar lumea-i proastă şi iată ce iese din asta:

Primul individ a încercat să vină cu argumente la cuvintele lui Vlad Filat. Merge vorba despre un articol unde se spunea că prim ministrul Vlad Filat vrea ca elevii şi studenţii care au beneficiat de bursă în România să fie obligaţi să se întoarcă să muncească în ţară. Individul cu replica sa a încercat să reinventeze limba română, culmea, că 2 fraţi/verişori de-ai lui (că au acelaşi nume de familie) l-au susţinut, şi ei la rândul lor adăugând reguli noi în limba proaspăt concepută (a se vedea capodopera lui Radu Marusic). Nu-i suficient că nu ştiu cum se scrie verbul „a lua”  la imperativ (tu ia; voi luaţi) şi bagă cratime unde nu trebuie, ei nici nu-şi dau seama că „obligă-i” se scrie prin cratimă, dar şi se mai contrazic unul pe altul şi îşi permit să mă jignească, neam de homo sapiens. (Apăsaţi poza ca să citiţi textul)

Vorbesc greşit Româna

Urmează ceva mai dulce. Acesta nu m-a supărat pe mine cu nimic, dar totuşi merită menţionat, cel puţin din motiv că nu a învăţat acelaşi verb „a lua”, şi încă câteva reguli ale limbii noastre mioritice. De ce e dulce? Pentru că e reprezentat al unei companii, care scrie pe forumul de pe torrnets ca să convingă studenţii admişi la universităţile din România să-şi facă asigurare medicală anume la compania lui şi nu în altă parte. Bine frate, dacă eşti reprezentant al companiei, scrie adecvat, ca un reprezentant al companiei, ca să simt că firma voastră nu e o tarabă de la colţ, sau la voi toate actele oficiale sunt cu smile-uri în mijlocul fiecărei propoziţii? Dar semne de punctuaţie? Nu, n-ai auzit?

reprezentat asito

Fraţilor, vă rog, nu vă umflaţi în pene, fiţi mai simpli şi lumea se va trage spre voi! Învăţaţi limba Română, şi Rusa, şi Engleza, pe toate învăţaţi-le că toate-s bune, numai pe fiecare folosiţi-o corect.


Comentarii

14 Responses to Nu ştiu Moldovenii să pună cratimile între cuvinte

  1. Cristi Marusic spune:

    Vad ca nu ai argumente deloc, o ultima dovada care demonstreaza cât eşti de patetic
    http://iceimg.com/abe0de92fdbea4.jpg.htm

  2. Cristi Marusic spune:

    Labă tristă ce eşti, la intrebarea mea de ce nu ai răspuns?te mai intreb odata(daca tot iţi place sa critici) care este funcţia semnului întrebării ? si plus exprimarea cu ''lipirea''…

    • Eşti nesimţit, nu ai observat? Din acest motiv nu am ce vorbi cu tine, nu-ţi dai seama? Eu nu voi răspunde la întrebările tale deoarece consider că e o pierdere de timp. Te-aş ruga să părăseşti blogul meu şi să nu mai intri aici. Dacă nu eşti deacord cu mine atunci te rog să-mi argumentezi.

    • Cristi Marusic spune:

      Vad ca nu ai argumente deloc, o ultima dovada care demonstreaza cât eşti de patetic
      http://iceimg.com/abe0de92fdbea4.jpg.htm
      Nu am pierdut nici măcar 5 minute sa gasesc aceste greseli,sunt sigur ca mai sunt multe.

    • Haios eşti. Am promis că nu-ţi mai răspund dar sunt prea impulsiv şi nu mă pot abţine.

      "Mă gândesc" – de acrod, fără mă!

      "Nici fogograf performant" – cuvântul "fogograf" era greşeală de scriere, cu am controlat, mulţumesc că ai observat. Şi despre formulare, cred că ai dreptate, voi modifica în "fotograf de performanţă".

      "cratimile între cuvinte" – tu chiar serios? Greşti am scris? ce mai vorbă? Oare "ţi-aş da" care s-ar scrie "aş da ţie" nu sunt 2 cuvinte diferite şi între ele cratimă? Tu cum avea să scrii titlul? Eu aşa am vrut să mă exprim, nu ai de ce să te legi aici.

      DEX '98: "Merge vorba = se spune, se vorbește."

      "deacord" – ştiu MINUNAT că se scrie separat, caută la mine pe blog, vei găsi în mai multe locuri scris corect. Din nou era o greşeală de scriere, când nu s-a apăsat Space (anume la tastatura mea asta e posibil, poţi să-ţi aduc zeci de oameni care au stat la laptop-ul meu şi ştiu că nu se apasă bine).

      Recunosc, undeva ai avut dreptate, eu nu sunt ideal. Dar tu ştii că profesorii de la şcoli şi universităţi, chiar şi ei comit greşeli, aşa că să spunem că eu sunt profesor care mai face câte o greşeală şi sunt mândru de "elevii" mei care au prins la minte şi au început să mă corecteze.

      Dar cel mai haios: tu ai apucat să citeşti tot blogul meu ca să cauţi greşei? Las-o mai moale, poţi să nu mai intri aici că nu mai scriu despre tine, dar dacă voi scrie, te preîntâmpen.

    • Cristi Marusic spune:

      Las-o mai moale cu ''elevii'' dex-ul se mai inoieste…Concluzie Generala,nu mai fute capul de altii cand singur faci greseli,''undeva ai avut dreptate'',peste tot am dreptate…nu ai tarie de caracter sa recunosti,te-ai gandit ca poate toti stiu sa scrie corect dar nu se apasa tastele?+cum am zis,am dat click pe vreo 2 articole si am gasit greselile si nu am citit tot blogul tau
      P.S Daca toti profesorii ar fi ca tine,atunci ar fi vai de capul nostru…

    • Cristi Marusic spune:

      am uitat sa iti zic de greseala din cuvantul ''preîntâmpen'' hotărăşte-te ce ''âţţ foloseşti
      in loc de ''e'' este ''i'' ''profesore''

    • Cristi Marusic spune:

      ''â'' era setat pe alta limba(raspund in avans ca parca te vad cum imi critici si aceasta mica ''greseala'')

    • Cristi Marusic "te-ai gandit ca poate toti stiu sa scrie corect dar nu se apasa tastele?" – adică tu când scriai verbul A LUA, cum dracu a apărut cratima ceea? Înţeleg să nu se apese vreo literă, dar de ce acolo în mijloc a apărut linia? Cum trebuia să porşeşti ca să se apese pe linie când scriai 2 litere?

      Nu fi prost, frate, învaţă limba ROMÂNĂ. Cuvântul "a întâmpina" începe cu litera Î (la început şi la sfârşit de cuvinte se scrie Î iar în mijlocul cuvintelor se scrie Â) iar la acest cuvânt a fost adăugat PREFIXUL "pre-" şi s-a primit cuvântul "preîntâmpen", nu se modifică Î-ul. Dacă eşti aşa deştept, deschide DEX-ul şi beleşte ochii. Referitor la "în loc e E este I, aici ai dreptate"

    • Cristi Marusic spune:

      vezi sa nu iti belesc eu tie gura,handicaptule tu singur faci greseli cu carul,asa ca lasa dracului criticatul,toti gresim,dar hai nu te da mai destept ca alti,ca te faci de ras.Orice ai mai scrie,nu iti mai raspund ca iti fac trafic la infimul tau blog

    • Hai te rog mai fă-mi un pic de traifc la blog, te implor! Ce mă fac eu fără tine… (sarcasm)

  3. Constantin Lungu spune:

    Ar fi o idee sa te bată grindina pe cap, dar ”reţelile de socializare” sunt pline de oameni față de care tu, chiar și cu tonul tău superior, nu ai pășit foarte mult înainte. Așa cum ”alții o fac pe deșteptul” ( și nu ”fac de deștepții”, daca ar fi sa facem acordul între subiect și predicat), așa faci și tu, iar in penibilitatea ta uiți ca tu nu ești decât un hârb iar ei nu sunt decât oale sparte. Sunt sincer impresionat că tu analizezi articole în care ”cineva vine cu argumente la vorbele lui Filat” dar țin sa te informez că exprimarea ta este cel puțin nefericită, fiind un colorat amestec între calc și necunoaștere a propriei limbi. Cacofoniile de genul ” încă câteva” nu adaugă, din păcate, strălucire exprimării tale. Așa cum ”și” nu prea are ce căuta după virgula în contextul dat, așa cum normele ortografice ne dictează scrierea denumirilor limbilor cu litere mici (și nu ”Română”, ”Rusă”, ”Engleză”), așa te rog și eu să nu judeci pe alți ”bolnavi” când ești, la rândul tău, suferind de insuficiență gramaticală acută. Pe curând.
    P.S. Aștept cu nerăbdare reacția ta plină de zel și, foarte probabil, abundentă de prostie originală – o sursă consistentă de umor.

    • Daniel Cornea spune:

      reclama gratuita daca nu dadeai comment pe site nici nu intram

    • Mulţumesc de critică. Jur că a fost constructivă, în mare parte ai dretate şi nu am de ce să te contrazic, doar că tu, prin comentariul tău, ai vrut să demonstrezi că eşti mai superior decât mine, să mă faci de nimic, la fel cum am făcut şi eu cu "eroii" articolului meu. Fii de acord, nu eşti cu nimic mai bun decât mine?!

      Denumirile limbilor eu ŞTIU că se scriu cu literă mică, dar le scriu cu literă mare că aşa îmi place cum arată, plus că şi cititorii se mai supără când văd scris cu literă mică un cuvânt rădăcina căruia e denumirea statului. Am primit replici de acest gen, de asta şi scriu cu literă mare. Sper că ţi-am argumentat asta.

      Virgule în faţa cuvântului "şi" ştiu că nu se pun, dar dacă aşa se citeşte mai uşor, adică fraza e lungă iar virgula impue creierul cititorului să facă pauză, ca să-şi revină.

      Tautologiile eu le observ de fiecare dată când scriu, dar dacă aşa mi-a venit gândul, nu mai stau să modific şi să aleg cuvântul corect, că pierd firul, inspiraţia.

      Vezi prea bine că nu am încercat să te critic pe tine în comentariul meu, am un pic de demnitate şi critic doar pe "bolnavi" (citat din comentariul tău). Îmi pare bine că ai ajuns pe blogul meu, că citeşti şi că vii cu ciritică constructivă dar am observat că nu ţi-a plăcut cum scriu, atunci să te uiţi la titlul blogului meu: "Nu vă place, nu citiţi!". Îţi rămâne să apeşi pe cruciuliţa roşie din colţul drept de sus. Baftă!

Lasă un răspuns