Redescoperim oraşul Rîbniţa din Transnistria, Moldova

Noi, bloggerii moldoveni, am fost prin Rîbniţa, chiar dacă e pe teritoriul Transnistriei, oricum e în limita graniţelor Republicii Moldova. Al treilea după mărime oraş din Transnistria, situat pe malul stâng al râului Nistrul, un pod îl uneşte cu Rezina, etc. Nu m-am aşteptat să văd în acest oraş 2 lucruri: un cimitir vechi, de piatră, nu am intrat pe teritoriul lui ca să-l aflăm mai bine, dar mai strigă lumea prin oraş că este Evreiesc, că pe timpuri pe aici (în Rîbniţa adică) erau mai mulţi evrei, probabil; al doilea lucru pe care l-am văzut este biserica catolică, nici la asta nu m-am aşteptat.

Clar că biserica Ortodoxă Arhanghel Mihail, tot din acelaşi oraş, e un lucru întâlnit în toată zona est-europeană şi abiliscul în memoria ostaşilor căzuţi în război, la fel e un lucru des întâlnit prin oraşele noastre, numai că acela din Râbniţa e tare înalt: capul sus şi gura căscată.

Biserica Episcop Mihail Rîbniţa

Pe lângă asta, mi-a plăcut plimbarea peste podul ce uneşte ambele maluri ale Nistrului, mai este în Rîbniţa un pod, tot acolo la intrare, cu un cerc jos, chiar şi Google îl cunoaşte. Ok, să trecem mai departe, cineva dintre voi a trecut vama transnistreană? Hai că eu sunt cu viză de reşedinţă pe malul stâng şi am pilă (blat, po naşemu), dar coechipierii mei, sărmanii, au completat o foaie unde şi-au trecut toate datele din paşaport, erau obligaţi să scrie adresa unde vor sta ei în Rîbniţa (ştiam noi la cine să-i registrăm, că nu ne-am pornit din capul nostru), dar culmea: trebuia să fie completat în limba rusă.

Obelisc Rîbniţa

Nişte sfaturi de la mine: nu vă băgaţi în Transnistria dacă nu aveţi cu voi cel puţin o persoană de pe loc, adică din oraşul unde mergeţi; trebuie să aveţi actele cu voi (se pare că este un lucru logic, dar mai ştiu eu la ce vă gândiţi voi); să aveţi cu voi un pix, că nu mereu găsiţi binefăcători care să vă împrumute; ultimul sfat, chiar dacă în Transnistria este frumos, chiar dacă merită să mergeţi acolo, mai bine nu vă băgaţi, lăsaţi-mă pe mine să savurez din această zonă frumoasă dar „sălbatică” pentru turişti.


Comentarii

Lasă un răspuns