Soroca – Naslavcea, vizita mănăstirii Rudi, satul Cosăuţi şi conacul din Cernoleuca

După o noapte la tabăra Dumbrava în căsuţe pentru copii, am mers la Soroca, aici e standard: Cetatea Soroca, după asta Lumânarea Recunoştinţei, am vizitat dealul ţiganului şi Muzeul de Istorie şi Etnografie. Soroca noi nu am redescoperito dar mai degrabă am revăzut-o.

Mai departe e mai interesant: în satul Cosăuţi, într-o vale se află Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, un loc liniştit şi izolat de civilizaţie, lângă mănăstire un lac, pe malul lacului este amenajat un mic parculeţ, treci peste un pod şi ajungi la izvor cu apă sfântă.

Acoperamintul Maicii Domnului

Tot în satul Cosăuţi am fost pe la carierul de piatră unde acum se extrage granit. Carierul este privat, n-am putut să ne apropiem foarte aproape, plus că erau explozii pentru descoperirea granitului însă oricum am reuşit să savurăm peisajul care-ţi opreşte respiraţia.

Carierul de calcar

O altă Mănăstire se află în satul Rudi, departe în pădure, e mănăstire de călugăriţe pe teritoriul căreia nu poţi intra în pantaloni scurţi sau femeile nu intră cu capul gol. Călugăriţele ţin foarte mult la tradiţii şi norme, acolo nu fac cununii, dacă vii din drum lung şi eşti flămând, acolo vei fi hrănit cu mâncare caldă şi foarte bună. O cetate de pămînt mai mică, dar nu mai puţin impresionantă se află în canionul pitoresc în aval cu mănăstirea Rudi, cetatea se numeşte „Farfuria Turcului” şi poate fi văzută de pe stânci dacă nu este ascunsă sub copacii care au crescut în acele locuri.

Manastirea Rudi

Sub un cimitir din Rudi am găsit intrare în Peştera Răposaţilor,  ea are 75 m lungime, lăţimea maximă e de 7 m iar înălţimea de 8.5 m, peştera este formată în calcar sarmaţian.

Îngheţaţi de frig după peştera din Rudi, am continuat călătoria noastră mergând în raionul Donduşeni. Prima destinaţie a fost parcul şi Conacul din satul Ţaul. Conacul boierului a fost construit în secolul IXX – începutul secolului XX, în parc au fost aduse din diferite părţi ale lumii peste 150 de specii de arbori şi arbuşti. În perioada sovietică pe teritoriul parcului şi în conac era sanatoriu, au fost aduse şi animale exotice ca de exemplu păuni, urşi ş.a. Din 1991 clădirile au fost abandonate şi acum acolo putem doar să facem poze în stil de „Cernobîl”.

Conacul Ţaul

Nu departe se află şi satul Cernoleuca, acest sat are o istorie mai interesantă şi la fel tragică. În sat sa păstrat casa pictorului Igor Vieru, pe aceeaşi stradă, în curtea liceului este clădirea conacului iar după şcoală ruinele casei lui Constantin Cazemir, în clădirea conacului a fost bancă iar ultimii ani – orfelinat care este în proces de închidere.

Undeva prin satul Sauca, pe nişte drumuri înguste am găsit Casa Muzeu Petru Zadnipru. Sincer să vă spun nu am auzit despre acest poet însă am găsit informaţie că a fost prieten bun cu Grigore Vieru, chiar şi Nicolae Dabija a scris un eseu despre dânsul.

Ultima locaţie vizitată a fost Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din satul Călărăşăuca din vecinătatea oraşului Otaci.


Comentarii

One Response to Soroca – Naslavcea, vizita mănăstirii Rudi, satul Cosăuţi şi conacul din Cernoleuca

  1. Dan Belibov spune:

    Frumos arată chiar şi stilul de Cernobîl, locurile merită cunoscute, dar de Petru Zadnipru, ruşine Dmitri, ruşine, are unele opere destul de reuşite, vii acasă din "expediţie" şi te pui să faci lectură)

Lasă un răspuns