Ludmila Grigoruța: student basarabean la Universitatea de Arte din Iași

Vino să descoperi România prin artă şi design la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași!

„A fi student” nu înseamnă o obişnuinţă sau o resemnare, înseamnă să trăim fiecare clipă a studenţiei la cotă maximă, înseamnă că orice informaţie, orice proiect la care lucrăm să fie asimilat de noi la cel mai înalt nivel. Ca fiecare an să nu treacă ca unul oarecare, ci să fie un an minunat, iar dacă timpul va putea fi dat înapoi, să avem putere de a trăi totul iar şi iar, fără a simţi un chin.

ludmila-grigoruta-studenta-iasi-arte

Sunt studentă în anul 1 la Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, Facultatea de Arte Vizuale şi Design, specializarea Design Ambiental. Aici viaţa mea a prins culoare! Totul este atât de diferit! Odată cu primul pas făcut am înţeles că s-a meritat efortul depus până aici. Am ajuns să îmi doresc tot mai multe, să îmi doresc să nu să se termine. Viaţa nu este monotonă, nu este accentuată acea superioritate care o vezi la noi, iar oamenii sunt atât de pozitivi încât tu vrei să le ţii pasul. Iubesc tot ce am, oraşul care vă este cunoscut foarte bine, iarna orașul care parcă este desprins dintr-o poveste, iar primăvara este un oraş al lalelelor.

Profesorii care sunt atât de prietenoşi şi sunt gata să stea şi în afara orelor pentru a te ajuta să înţelegi tema. Colegii care sunt foarte sociabili, simpli şi sunt gata mereu să îţi întindă o mână de ajutor. Sunt mândră de ce am aici şi acum!

16.12.2015  Studiu literă și text.  Finisarea primului semestru, colegi și Dn. Profesor Buraga Silviu

16.12.2015 Studiu literă și text. Finisarea primului semestru, colegi și Dn. Profesor Buraga Silviu

Primii paşi

Am avut şi eu norocul să trec prin toate grijile ca fiecare student care învaţă deja aici. Cei care vor să depună la această universitate, veţi trece și voi prin aceste griji! Eram panicată la început de procesul care urma să fie până la depunere, aşa că eu, ca şi mulţi alţii, am avut noroc că auzisem de Dimitri Gorobîc și de grupul Admitere în România. Sigur că a fost panică până la depunere şi după, apăreau multe dubii, întrebări şi sigur cuvintele ”Dar dacă…”. Sunt mulţumită că nu am renunţat la vis, un vis care a devenit realitate şi mi-a schimbat viaţa radical. Viaţa se schimbă odată când îţi doreşti aceasta cu adevărat, iar sentimentul când m-am văzut în lista admişilor este de nedescris. De aici începe aventura mea!
Pentru cei care doreau să studieze în domeniul artelor a fost preîntimpinat că sunt examene de admitere eliminatorii, adică am fost admisă dar nu definitiv. După ce m-am văzut în listă, primul lucru pe care l-am făcut am sunat la facultate să aflu când sunt examenele de admitere. Şi aşa în septembrie am văzut prima dată oraşul Iaşi.

13.04.2016 Workshop, Erasmus+ în Franţa. Experiment

13.04.2016 Workshop, Erasmus+ în Franţa. Experiment

Universitatea

UAGE are 3 facultăţi: Arte Vizuale şi Design, Muzică şi Teatru. Şi cum menţionase odată o doamnă profesoară: „Facultatea nu este şcoală”. Şi aşa şi este, vrei să înveţi? Învaţă! nimeni nu stă să tragă de tine, în schimb la sesiune ai surprize. Facultatea este asigurată cu ateliere şi utilaje pentru realizarea proiectelor. Având toate necesare apare întrebarea: de ce nu ţi-ai face temele?! Totul ce trebuie să faci e să-ţi dai străduinţa şi să fii pregătit pentru a face faţă temelor. Iar pentru studenţi sunt oferite foarte multe opurnităţi, totul ce trebuie doar să profiţi şi să fii perseverent.

15.11.2015 Ocazia de a arăta Chişinăul prietenilor din România

15.11.2015 Ocazia de a arăta Chişinăul prietenilor din România

Căminul

Este un singur cămin care este situat cam departe de facultate, dar în schimb este transport direct şi cu un abonament lunar faci faţă. Basarabenii, faţă de români, au prioritate şi locurile în cămin sunt asigurate. Un lucru trebuie de ştiut, studenţii aici nu au bursă, dar în schimb nu achită căminul. În cameră de obicei stau câte 4/5 persoane, iar condiţiie sunt foarte bune, fiecare are birou și dulap personal. În fiecare cameră sunt baie şi o mini bucătarie dotată cu frigider, cuptor cu microunde și masă, iar pe etaj se află o bucătărie comună unde se prepară bucatele.

28.05.2016 Participantă la StudentFest 25, Timișoara, OSUT

28.05.2016 Participantă la StudentFest 25, Timișoara, OSUT

Banii

Banii mereu au fost o problemă. Cred eu că cel mai bun răspuns este „Cât ai, atâta cheltui!” Pentru cei din domeniul artelor, materialele sunt scumpe, sfatul meu este ca să vă cumpăraţi de acasă toate necesare, care totuşi nu sunt atât de multe.

Universitatea mea poate fi o şansă pentru tine şi o cale spre viitorul tău. Iar persoanelor pasionate de artă le recomand cu drag!

Autor: Ludmila Grigoruța


Comentarii

Lasă un răspuns