Rodica Roșca: studenția în micul și liniștitul oraș Bacău

Istorioara mea este pe cât de stranie, pe atât de hazlie. În viața mea totul este spontan, astfel, și alegerea de a face studii în Bacău a fost cât se poate de spontană.

De când mă țin minte doream să fac studii în România, după ce am dat BAC-ul, au ajuns plasată într-o dilemă: Ce fac după? La ce universitate depun? Ce oraș?

rodica-rosca-studenta-bacau

Dificila mea alegere a fost ușurată oarecum de părinți care mi-au spus că ei vor ca eu să învăţ mai pe aproape de Republica Moldova. Astfel visul meu de a studia la Cluj s-au spulberat într-o clipită și am rămas cu niște opțiuni oarecum vagi, orașe de care am auzit foarte puţin. Deoarece în Iași nu se ofereau locuri la jurnalism sau comunicare, prima opțiune a fost Bacău. Un oraș în care nu am fost niciodată și nu am știut lucruri importante despre acesta. Am depus dosarul dezamăgită, deoarece visul meu de a studia la Cluj a fost spulberat, iar opțiunile au fost alese la nimereală.

Cum se spune, soarta are întorsături necunoscute. La fel și în cazul meu, studenta de la USM, jurnalism, a fost admisă în orașul Bacău să studieze la „Științele comunicării”. Nici pe departe nu așteptam rezultatele din România, comparativ cu mulți alți colegi care doreau să plece dar nu au fost admiși. Era bine la USM, aveam o grupă unită, îmi plăcea ce studiez, pe scurt eram fericită.

Unicile persoane care m-au îndrumat să plec în România au fost bunicii.

Acțiune caritabilă: ajută-l pe Andrei

Acțiune caritabilă: ajută-l pe Andrei

Am fost o norocoasă deoarece cunoșteam persoane care studiau acolo, colegi mai mari de liceu. I-am întrebat care sunt impresiile lor despre studiile în Bacău. Mi s-au enumerat toate lucrurile negative, printre care:

 • Nu este oraș mare și dezvoltat, nu ai ce vedea în Bacău. Sunt puține locuri pentru distracții. Orașul este amplasat pe câmpie, nu sunt văi, dealuri, nu există locuri unde poți vedea orașul de sus.
 • Cimitirul se află practic în centrul orașului.
 • Face parte din zona Moldove și este mai slab dezvoltată comparativ cu celelalte zone.
 • Căminul se plătește.
 • Studiile nu se compară cu cele de la București.

În final mi s-au spus și câte ceva pozitiv, așa că în final am hotărât totuși să vin.

După cum am mai spus, am avut noroc de colegii mai mari de liceu care mi-au fost buni îndrumători. Mi-au spus că pot pleca cu ruta Chișinău-Brașov, deoarece aceasta trece prin Bacău. Atunci nu existau rute direct spre Bacău.

În prima zi am ajuns în jurul orei 19:00. Am dormit prima noapte pe palier de băieți. Primele experiențe de studenție a fost cât se poate de vesele, am cunoscut chiar în aceeași seară gașca moldovenilor care sărbătoareau deja sosirea cu vin moldovenesc. A fost ca la moldoveni.

A doua zi la fel am dat de persoane foarte drăguțe, care m-au îndrumat și mi-au explicat etapele de cazare. Cazarea m-a decepționat, deoarece doream în căminul numărul 1 (numit și cămin de moldoveni), dar am fost repartizată în căminul 2 (cămin mixt) pe un etaj de baieți, eram doar trei camere de fete pe palier. În scurt timp am fost mutate în alte odăi.

Implicarea în proiecte

Implicarea în proiecte

Aceasta a fost prima mea experiență, uneori monotonă, alteori hazlie, dar a fost de neuitat.

Dacă ar fi să ofer sfaturi viitorilor studenți admiși aici, lista ar fi c-am următoarea (completări le puteți face voi):

 • Cheia de aur, nu uita niciodată să îți iei cele două pachete de țigări de acasă. Atunci când bursa este pe terminate, prind foarte bine cei 20 de RON câștigați de pe urma vânzării țigărilor. Deasemenea am prieteni care aduceau lapte condensat și vindeau cutia cu 10 RON, le ieșia bine, plus că ne erau restricționați la vamă de numărul de cutii aduse.
 • Cel de-al doilea sfat ar fi ca să nu se implice în toate activitățile extracuriculare de la început. Aici sunt foarte multe ONG-uri, te poți implica în voluntariat, chiar universitatea are propriul radiou (Radio UNSR) și propria televiziune (Academic TV). Ești liber să faci ceea ce dorești dar trebuie să nu te supraobosești implicându-te. Mai bine să te implici pe parcurs, după ce s-a petrecut adaptarea.
 • Să nu ai prea multă încredere în colegii (români) de la facultate, ei se prefac că sunt buni cu tine, în realitate ei mereu vor fi invidioși. Bacăul este un oraș care adăpostește un număr mare de studenți moldoveni, cu burse oferite de statul român în urma unei înțelegeri. Basarabenii nu sunt plasați în aceeași oală cu românii, iar de cele mai multe ori românii nu au burse, iar basarabenii au. Atunci apare invidia din partea românilor care consideră că noi le luăm locurile lor de bursă. Cel puțin la mine în grupă, care numără 60 persoane, primul an nu au existat pesoane române la buget cu bursă și doar 2 persoane la buget fără bursă.
 • Trebuie să încerci să vorbești cât mai corect, fără accent moldovenesc, pentru a nu fi considerat un „țărănoi”. Mulți români urăsc moldovenii anume din cauza accentul acestora și a folosirii în uz a limbii ruse. Încearcă să vorbești corect, infiltrează-te printre români și-ți va fi mai ușor. Deasemenea încearcă să nu utilizezi limba rusă atunci când ești înconjurat de români, ei nu cunosc acestă limbă și este ofensator pentru ei, considerând să îi înjuri.
 • În Bacău au fost cazuri de falsificări de bani. De fiecare dată când cumperi ceva și ți se oferă rest, sau schimbi bani, uită-te atent la bancnotele primite, ar putea fi false. De regulă, cele mai multe bancnote falsificate au fost de 10 și 50 RON.
 • Dă-ți interesul la ore. Profesorii ne consideră foarte sârguincioși, educați și capabili. Studenții moldoveni se numără printre cei mai buni din universitate așa că este posibil să creezi o legătură mai specială cu anumiți profesori care știu aptitudinile moldovenilor. Vor exista și profesori dintre cei care te vor desconsidera deoarece ești din Republica Moldova, nu atrage atenția la astfel de profesori. Tu înceracă să fii mai bun.

Autor: Rodica Roșca


Comentarii

Lasă un răspuns