Transferul studenţilor de la o universitate din România la o altă universitate

Această postare este adresată studenţilor Bursieri ai Statului Român, adică Moldovenilor de etnie Română sau Românilor cu domiciliu în străinătate care beneficiază de bursă din partea statului Român.

Pentru a te transfera trebuie să ştii în ce condiţii se poate efectua transferul. Există câteva reguli:

  • Transferul nu se poate face în primul şi ultimul an de studii, adică:
    • Dacă studiile durează 3 ani – te poţi transfera numai după primul an;
    • Dacă studiile durează 4 ani – te poţi transfera după primul şi al doilea an;
    • Dacă studiile durează mai mulţi ani – te poţi transfera în orice an în afară de primul şi ultimul an.
  • Persoana trebuie să păstreze domeniul fundamental de ierarhizare şi domeniul de licenţă.
    • În cazul în care în primul an de studii majoritatea materiilor de bază sunt comune, atunci candidaţii pot opta pentru schimbarea domeniului de licenţă, dar numai în cadrul aceluiaşi domeniu fundamental de ierarhizare, la care au fost admişi iniţial.
  • Candidatul trebuie să obţină acordul ambilor instituţii de învăţământ şi acordul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ultima regulă o voi descrie mai detaliat. Pentru a te transfera trebuie să parcurgi câţiva paşi în următoarea ordine:

1. Obţinerea acordului de la universitatea la care te transferi.

Pentru început trebuie să suni sau să le scrii la universitatea unde vrei să te transferi, să-i întrebi dacă vor să te primească. Dacă ai primit răspuns afirmativ, atunci poţi să mergi la universitate după adeverinţa în care universitatea îşi dă acordul ca tu să te transferi la ei.

2. Obţinerea acordului de la universitatea de unde vrei să pleci.

Urmează să ceri acordul de la universitatea ta, în care încă mai eşti student. De aici la fel trebuie să ridici o adeverinţă în care universitatea îşi dă acordul ca tu să te transferi la o altă instituţie. Secretarele cu mare scârbă dau astfel de adeverinţe, nici o instituţie nu vrea ca de la ei să plece studenţii, dar dacă vei fi mai insistent, sigur vei reuşi.

3. Obţinerea acordului Ministerului Educaţiei Naţionale al României.

Către Minister trebuie să scrii o cerere în care să ceri acordul pentru transfer. În cerere trebuie să precizezi motivul pentru care vrei să te transferi, cu cât este mai temeinic motivul, cu atât sunt mai mari şansele de a primi răspuns pozitiv. La cerere anexezi acordurile universităţilor şi copii după actele de identitate (permis de şedere, paşaport şi eventual carnet de student). Acest set de acte le duci direct la Ministerul Educaţiei Naţionale, Direcţia Parteneriate Internaţionale şi Românii de Pretutindeni. Dacă nu poţi să ajungi în Bucureşti, atunci poţi trimite actele prin poştă la adresa: Ministerul Educaţiei Naţionale, Direcţia Parteneriate Internaţionale şi Românii de Pretutindeni, Str. Gen. Berthelot 28-30, Sector 1, 010168, Bucureşti. Pe scrisoare să indici şi adresa la care vrei să primeşti răspuns.

Răspunsul trebuie să-ţi vină prin scrisoare în termenul legal de cel mult o lună, dar poate să ajungă şi mult mai repede. După ce primeşti răspunsul Ministerului, poţi să îţi retragi actele de la universitatea de la care vrei să te muţi şi să le depui în original la universitatea unde vrei să-ţi continui studiile.


Comentarii

26 Responses to Transferul studenţilor de la o universitate din România la o altă universitate

  1. Dmitri Gorobîc Salut! Ce sanse au studentii de la Moldova,pentru a efectua transferul de la o universitate din Moldova in Londra?Exista asa posibilitate?

  2. Bianca Daria spune:

    Sunt anul 2 la U.S.A.M.V Facultatea de Management Bucuresti Agronomie (IMAPA/IEA) si as vrea sa ma transfer la o facultate din Anglia ce sanse as avea sa contiunui facultatea acolo? Ma intereseaza foarte mult profilul( sa aiba oarecum legatura cu ce fac aici) Multumesc.

  3. Sergiu Decush spune:

    Laura Enache tu ai fost admisa la buget de minister, deja daka se pastreaza depinde de motivul tau care te transferi. iti trebuie un motiv intemeiat ca sa te transferi,daca motvul tau de transfer este ca acolo unde mergi orasul e mai frumos nu cred ca minesterul sa aprobe transferul tau, si sigur si bursa poate sa ti-o ia

  4. Laura Enache spune:

    Eu tot vreau dintr-un oraș mic la Cuza să mă transfer și mi-a părea rău să pierd bursa

  5. Laura Enache spune:

    Sergiu Decush Am auzit de la un prieten care s-a transferat de la Galați la Iași, la cuza și a pierdut-o

Lasă un răspuns