Unde să stau în timpul anilor de studenţie? În cămin, la gazdă sau în chirie?

O întrebare importantă pentru toți studenții, care vin la studii în România, este unde să stea. Irina Andrievschi a fost drăguţă şi ne-a oferit răspuns la această întrebare. Aritcolul de mai jos este scris în totalitate de către Irina, pentru ce o mulţumesc enorm! Şi totuşi, unde ar alege un student să locuiască în timpul studenţiei? Alegerea, de obicei, se rezumă la trei variante: cămin, gazdă sau chirie.

Căminul, evident, este cea mai ieftină variantă. Unele locuri sunt plătite de către stat, altele trebuie plătite de studenți, dar suma oricum este una simbolică. Prietenii mei, care stau la cămin, au zis că se distrează maxim și studenții de acolo se ajută unii pe alții, chiar își fac grupuri pe Facebook. Sunt și eu pe un astfel de grup, și mă amuză să citesc mesaje, ca: ”La ora 11.00 vă așteptăm pe toți în bucătărie la tusovkă” sau ”Cine are hrișcă și o schimbă pe zgușionkă?”. Asta dovedește faptul, că oamenii de acolo sunt deschiși și săritori la nevoie. În același timp, poți să citești și alte postări, de exemplu: ”Care a aruncat cu ouă în geamul nostru aseară?” și ”Cine a luat tava din cuptor, să o pună înapoi!”. Astea sunt părțile frumoase, dar…

Eu am fost în vizită la prietenii mei din toate căminele, care le avem în oraș. Undeva condițiile erau mai bune, undeva nu prea. Unul din cămine avea cabine de duș comune pe tot etajul. Apa caldă curgea, cred că la vreo două din cele șase. Gândacii se plimbau de ici-colo, ca la ei acasă. Pe hol, mai n-am dat cu piciorul într-o supă, care fierbea pe o plită electrică. Mâncarea se gătea pe hol, ca să nu fie miros în cameră, și era bine păzită de după ușă, ca nu cumva să dea cineva cu piciorul (ca mine), sau să nu o ia de tot. În camere, fetele stăteau câte șase. Una, după cum mi s-a zis, făcea skype cu prietenul ei ore în șir, alta asculta muzică, a treia gătea, și celelalte încercau să învețe. Loc pentru haine era un dulap îngust, iar pentru învățat, o masă pe care se și gătea mâncarea.  În celelalte cămine era mai acceptabil: mai puțini oameni într-o cameră, frigider, bibliotecă și conexiune la internet rămase de la stundenți din ani terminali, geamuri cu termopane și baie comună la două camere, sau chiar la o cameră. Totuși, probleme ca petreceri până dimineața, spațiu personal foarte restrâns și lipsa intimității, pentru mine, sunt grave și de asta nu am stat mult pe gânduri, în legătură cu căminul.

O altă variantă este gazda. Să stai în gazdă înseamnă să închiriezi o cameră de la o bătrână sau un moș și să împarți cu ei baia și bucătăria. Am prieteni care au acceptat să stea în așa condiții și avantajul lor este că au o cameră doar a lor și plătesc mai puțin, decât dacă ar sta cu chirie. De asemenea, se găsesc băbuțe care sunt de acord să îți facă de mâncare și curățenie, dacă tu asiguri produsele. Din partea mea, totuși, categoric nu recomand această opțiune. De ce? Pentru că asta, de multe ori, înseamnă să vii la o anumită oră acasă, să ai restricții în ceea ce privește folosirea apei sau a curentului, să nu îți poți aduce prieteni și să fii interogat excesiv despre toate subiectele, pe care ai prefera să le ții doar pentru tine, gen viață personală, cu ce se ocupă părinții, etc. Dacă ar fi să aleg între gazdă și cămin, căminul mi se pare cel puțin, mai distractiv.

Chiria. Să stai cu chirie, evident, e cel mai comod, dar și cel mai scump. Eu stau cu chirie de trei ani, și am locuit până acum în două apartamente. Primul l-am găsit printr-o agenție imobiliară. Apartamentul avea două camere și o perioadă am stat singură. Am dat anunțuri că sunt în căutare de o colegă de apartament, dar fără succes. Totuși, peste două luni, o colegă de facultate a zis că ar vrea să se mute cu prietenul ei. Le-am lăsat living-ul și eu am stat în dormitor. A fost o experiență scurtă, pentru că peste încă două luni au plecat în Italia, dar a fost frumos, pentru că făceam mâncare și curățenie împreună și ieșeam toți trei la distracții. Eram ca o mică familie. La sfârșitul primului an, o altă colegă s-a mutat în camera lor, și peste încă patru luni, cu noi s-a mutat prietenul meu. Așa am petrecut încă doi ani, ca astăzi să rămânem doar noi doi.

Irina: Cu primii colegi de apartament. În poză deja nu mai locuiam împreună, dar ei au venit la ziua mea. Am rămas prieteni foarte buni.

Irina: Cu primii colegi de apartament. În poză deja nu mai locuiam împreună, dar ei au venit la ziua mea. Am rămas prieteni foarte buni.

Să stai cu chirie înseamnă libertate și intimitate maximă, care vin împreună cu independeța și maturitatea. Desigur, nu am în vedere o independență financiară, dar una în care înveți să iei decizii, să plătești facturi și să rezolvi de unul singur probleme casnice. Urmează să vă dau niște sfaturi, din propria experiență, ca să vedeți ce lucruri sunt de evitat și de luat în considerare, dacă vreți să optați pentru varianta cu chiria:

  1. Un apartament de închiriat e cel mai simplu de pe site-ul olx.ro, sau din ziarul local. Fiți atenți, evitați agenții imobiliare, luați legătura direct cu proprietarul, pentru că agentul imobiliar mai cere jumătate din prețul chiriei pentru serviciile lui.
  2. De obicei, atunci când închiriați, o să vi se ceară avansul pentru o lună, plus garanție. Asta înseamnă ca dacă apartamentul vă costă 150 Euro, o să plătiți pentru prima lună 300. Garanția, în mod normal, vi se returnează, când plecați, dacă nu ați stricat, rupt, sau pierdut ceva.
  3. Când vă faceți permisul de ședere, o să vi se ceară contractul de la cămin (dacă stați la cămin) sau de închiriere (dacă stați la apartament). Ideea este că, de obicei, pentru închirieri nu se fac contracte, pentru că astfel proprietarii trebuie să plătească impozite. Acest lucru e rău și pentru voi, pentru că nu puteți pleca înainte de termen și sunteți mai restrânși în acțiuni. Ca să evitați încheirea unuia astfel de contract, cel mai bine faceți la notar un contract de comodat, prin care proprietarul vă permite să vă înscrieți pe adresa lui.
  4. Căutați-vă un apartament cu centrală. Acesta este un sistem, care încălzește apa atât din țevi (pe care o folosiți la baie și la bucătărie), cât și din calorifere (adică, centrala vă oferă căldura). O să plătiți iarna mai mult pentru gaze, dar vă iese mai ieftin, decât dacă vi s-ar da căldură pe bloc, în plus, puteți să reglați temperatura și consumul, și să aveți căldură oricând doriți.
  5. Când vă uitați la apartament, verificați să nu fie pete galbene pe tavan (dacă e ultimul etaj), asta înseamnă că acoperișul e vechi și se strecoară apa, atunci când plouă. Porniți apa caldă și rece, la baie și la bucătărie, și uitați-vă bine, să nu curgă pe lângă țevi. Uitați-vă atent la colțuri (sus, jos), să nu fie mucegai. Rugați proprietarul să ia lucrurile ca veselă, perne, pături, rămase de la alți chiriași (sau întrebați dacă le puteți arunca) și cumpărăți-vă tot nou.
  6. Negociați! Dacă apartamentul nu are centrală, mașină de spălat, cuptor, sau alte utilități, s-ar putea să vi se mai scadă din preț. Dacă proprietarul dorește garanție și avans pe două luni, cum mi s-a întâmplat și mie, negociați cel puțin, ca toată suma să fie împărțită în rate, și primele luni să plătiți un pic mai scump chiria, în cazul în care nu aveți toată suma din start. Dar poate aveți noroc, și negociați până renunță la avansul pe două luni și se rezumă doar la una.
  7. Nu închiriați garsonieră (apartament cu o cameră). Mai bine închiriați un apartament cu două camere și găsiți-vă un coleg/ă. De multe ori, garsoniera și apartamentul cu două camere sunt cam la același preț, așa că vă costă de două ori mai ieftin să stați cu cineva în două camere diferite.
  8. Găsiți-vă apartamentul, apoi colegul, și nu căutați să stați cu cineva care deja are apartamentul închiriat. Riscați să fiți lezați de anumite drepturi, pentru că acel cineva a fost primul care s-a stabilit acolo. În plus, străduiți-vă să nu cumpărați lucruri în comun (de exemplu, cuptor, uscător pentru haine, etc ). Dacă unul din voi se mută, va fi greu de împărțit, exact ca după un divorț. Ca să evitați așa situații, faceți o listă cu lucrurile necesare, și împărțiți care și ce cumpără, ca să știți ce e numai al vostru.
  9. Cumpărați pe rând lucruri minore, care se folosesc mai mult timp. De exemplu, ulei, orez, ceai, zahăr, soluție pentru spălat vase, cârpe, etc., toate acestea sunt lucruri pe care le folosiți ambii (tu și colegul), dar se consumă mai greu în timp. Deci, e posibil ca o dată să ia unul zahăr, și data viitoare să ia celălalt. Aceasta nu vă asigură neapărat mari economii financiare, dar vă scutește de griji în plus, și vă economisește spațiu la bucătărie.
  10. Dacă nu aveți internet, cele mai buni oferte, la momentul de față, cred că le are RDS. Eu am făcut prostia, să fac abonament la Orange și aveam internet pe stick, plătind 15 Euro lunar pentru 9 GB. Faceți un contract pentru internet nelimitat, ca să vă tragă cablu gratuit, și instalați-vă router, ca să aveți acces wireless. Și nu uitați că routerul trebuie să îl cumpere doar unul din voi.

Cam astea sunt cele mai importante lucruri de spus. Baftă la admitere și nu uitați că indiferent unde veți sta, trebuie să socializați și să vă distrați, pentru că anii stundenției sunt cei care trebuie memorați!


Comentarii

Lasă un răspuns