Sfaturi pentru absolvenţii de liceu din Moldova (video)

În prima sâmbătă din februarie în majoritatea liceelor din Republica Moldova (poate şi din alte ţări) elevii din clasa a 12-a organizează evenimentul întitulat „Întâlnire cu absolvenţii”. Cei care au absolvit îşi revăd foştii colegi iar cei care urmează să absolvească îi interoghează pe cei mai mari despre examene, facultate, carieră profesională, etc.

Eu în ultimii câţiva ani nu am avut posibilitatea să ajung la acest eveniment, în schimb m-au contactat viitorii absolvenți ai Liceului Teoretic Varnița și m-au rugat să le dau nişte sfaturi despre ce să facă după absolvire. Cred că şi pentru cititorii blogului meu ar fi utilă această informaţie, aşa că o găsiţi mai jos sub formă de text, sau pentru cei cărora le este lene să citească, la sfârşit de articol găsiţi video cu acelaşi mesaj.

sfaaturi-absolventi-liceu

Înainte de toate aș vrea să vă spun două vorbe despre mine, pentru a întări baza sfaturilor care vor urma.

Eu am absolvit liceul în anul 2010. Atunci eu nu prea știam ce vreau să fac în continuare, dar o colegă mi-a propus să aplicăm pentru studii în România. Am stat puțin să mă gândesc și am acceptat, ca ulterior să-mi dau seama că vreau cu adevărat să învăț în România.

Nu a fost ușor, dar am strâns actele, am depus dosarul și am intrat unde mi-am dorit, la Administrație Publică în București.

Ajuns aici, am fost întâlnit de către niște voluntari, m-au chemat în asociație, pe la training-uri, teambuilding-uri. Și eu am acceptat. Am ajuns să particip la o mulțime de proiecte.

Paralel dezvoltam niște site-uri și a apărut o idee, să fac un blog, pe acel blog am publicat informația despre admitere în România, dar cu un limbaj mai uzual, pe înțelesul tuturor. Astfel am devenit cea mai populară sursă de informaţii pentru absolvenții din Moldova.

După absolvirea facultății am căutat un loc de muncă în domeniul meu dar nu am găsit nimic. Știam să dezvolt site-uri, acesta era un hobby al meu, însă nu riscam să concurez cu absolvenții de programare. Într-o zi am riscat totuși, am făcut un CV frumos și l-am trimis pe email-ul angajatorilor. Chiar de la primul interviu am fost angajat.

Acum sunt stabilit în București, sunt Web Developer și am dezvoltat o “rețea de prieteni” aici.

Din cele spuse anterior rezultă și sfaturile mele:

Fiți pe val și faceți ce vă place. Dacă nu știți încă ce vă place, încercați ceva nou, dar încercați, nu vă izolați și nu faceți pauze.

Am cunoscut multe persoane care alegeau să învețe mai aproape de casă pentru ca să le fie mai comod să primească geanta cu mâncare de la părinți. Sfatul meu este să renunțați la această tradiție. Mâncare este peste tot. Gândiți-vă mai bine unde vă doriți să ajungeți, dar nu unde geanta mai ușor ajunge.

Un alt sfat. Nu fiți sclavii vieții și renunţaţi la ceea ce nu vă place! Cunosc persoane care au ales nu cel mai bun loc pentru a învăța, doar pentru că în acel oraș era persoana iubită. Însă anul următor au renunțat la acea facultate și au plecat în altă parte să învețe, acolo unde își doreau cu adevărat, pentru că dragostea nu a ținut nici un an.

Voi sunteți stăpânii propriei vieți!

Și la final: nu vă îndemn să plecați din țară, vă îndemn să alegeți ceea ce vă place anume vouă. Dar cel mai important, unde nu vă veți afla, nu uitați de părinți. Întoarceți-vă acasă din când în când și îmbrățișați-i, pentru că în ultimii 18 ani părinții nici pentru o zi nu au uitat de voi.

Succes la examene!

Aceeaşi informaţie dar sub formă de video:


Comentarii

Lasă un răspuns