Mafia, joc psihologic

Mafia joc psihologic

Mafia este un joc pe roluri, există o mulţime de versiuni, cineva preferă un joc mai distractiv, alţii aşteaptă de la Mafia multă concentraţie şi ingeniozitate. Pe timuri când învăţam la liceu, aveam plăcerea să fiu moderatorul jocurilor Mafia organizate sămtămânal în liceu. De obicei jucam o singură versiune a jocului care presupune discuţii între jucători, concetraţie maximă, Mafia dezvoltă în jucători calităţi de psiholog, jocul învaţă să minţi pentru a-ţi păstra „viaţa”. Seriozitatea şi atenţia sunt calităţi importante pentru jucători, chiar dacă toţi zâmbesc şi glumesc. Regulile jocului le descriu în continuare:

Esenţa

Jocul simulează lupta între membrii ai minorităţii organizate (Mafia) cu majoritate neorganizată (Cetăţenii). Mafia a creat o coaliţie cu scopul de a omorî toţi cetăţenii, Mafia nu se deosebeşte de ceilalţi, participă la toate discuţiile şi evenimentele, iar noaptea, când toţi dorm, Mafia omoară câte un cetăţean. Cetăţenii încearcă să determine cine dintre ei minte şi se preface. Fiecare zi cetăţenii trimit la tribunal câte o persoană cea mai suspectă.

Numărul de jucători şi rolurile

Rolurile in jocul Mafia

În joc pot participa de la 2 persoane. Numărul optimal de jucători e între 8-16 persoane. Personajele sunt Mafia şi Cetăţenii. Pentru a determina câţi jucători for fi în mafie folosim formula M=[N/k] unde M – numărul de mafioţi; N – numărul total de jucători; k – coeficientul de calcul care e aproximativ 3,5. Parantezele pătrate reprezintă partea întreagă a numărului obţinut [2,6]=2. În unele cazuri numărul de mafioţi poate fi mărit prin rotunjire, de la 2,6 spre 3 (În caz că joacă începători). De exemplu dacă avem 10 jucători atunci numărul de mafioţi e 3 iar cetăţeni vor fi 7.

Începutul jocului

Toţi închid ochii, moderatorul trece pe la fiecare participant. Persoana numită de moderator deschide ochii, extrage un bileţel cu roluri, vede ce rol are, pune bileţelul pe masă şi închide ochii. Persoanele care au extras bileţel cu litera M sunt mafie, cei care au extras bileţele cu litera C sau pur şi simplu bileţele albe, sunt cetăţeni. După ce toţi participanţii îşi ştiu rolurile, moderatorul comandă mafiei să deschidă ochii şi să facă cunoştinţă unul cu altul, de acum înainte ei sunt în coaliţie. Pe parcursul jocului mafia va fi nevoită să spună minciuni pentru a ascunde de la toţi cine sunt întradevăr.

Fazele de „ZI” şi „NOAPTE”

jocul Mafia

În joc sunt 2 faze, de zi şi de noapte. Noaptea toţi adorm (închid ochii sau astupă faţa cu mască) şi doar Mafioţii se trezesc şi fără zgomot, doar prin priviri, aleg o persoană care va fi omorâtă (va ieşi din joc). Cei ieşiţi din joc au dreptul la ultima părere, apoi ei nu mai participă şi nu se implică în desfăşurarea jocului. Ziua toţi cei rămaşi în joc discută pentru a-şi crea o părere şi pentru a determina cine e Mafia, la sfârşitul zilei se votează în mod deschis, persoana care a acumulat cele mai multe voturi părăseşte jocul deschizând bileţelul cu rolul său în joc. Atunci când numărul cetăţenilor e cu 1 mai mare decât numărul de mafioţi, noaptea se anulează şi discuţiile continuă alegând din nou o persoană care va părăsi jocul.

Sfârşitul jocului

Cetăţenii câştigă atunci când scot din joc toată Mafia. Mafia va câştiga în cazul când în joc rămâne un număr egal de cetăţeni şi Mafie.


Comentarii

9 Responses to Mafia, joc psihologic

  1. Vlad spune:

    Un joc extrem de interesant. il jucam la tabara cu amicii s de multe ori aveam norocul de a fi mafia…si culmea…cistigam mai mereu

  2. Elly* spune:

    Ar fi bine sa existe si o joaca online… 😀 tot cu oameni, doar sa aiba camera si microfon 😉

    • Gorobîc Dmitri spune:

      Elly, nu ştiu cât în limba română şi cât cu cameră şi microfon însă există site-uri în rusă unde te registrezi şi se joacă în chat-uri, adică nu te vezi, asta e rău, poţi judeca doar după scris… şi acolo procentajul Mafiei e mai mic în raport cu cetăţenii simpli. Dar din propria exerienţă ştiu că ceea ce se joacă în realitate niciodată nu va fi schimbat pe o Mafie Online… Tu de unde eşti? Dacă din Bucureşti atunci putem organiza doar să ne înţelegem.

      • Elly* spune:

        Nu, nu sint din Bucuresti.. Sint din Republica Moldova… Dar daca spui ca se joaca fara camera, nu prea ai de unde sa stii daca minciuneste sau nu, asa-i?

        • Gorobîc Dmitri spune:

          Da, aşa este, din această cauză nici nu mă joc online. Cu cameră e posibil de jucat direct pe skype, în conferinţă. În Moldova este ceva de genul ligii naţionale de Mafia, însă acolo sunt un pic alte reguli şi acolo jocul deloc nu ţine de logică şi de alte calităţi ci e pur distractiv, aşa tip de joc eu urăsc şi voi promova doar versiunea care te face să gândeşti!

  3. Inga spune:

    Mafia- un joc întradevăr ce te captivează 🙂
    Ai scris despre abilităţile participanţilor de a minţi, şi ştii chiar e foarte interesant să urmăreşti modul fiecăruia de a juca:)
    De ce nu mai jucăm, posibil fiecare are alte ocupaţii, deci hai, vino şi reorganizează-ne 😀

  4. Ivan spune:

    super, mi-a placut, macar ca am jucat numai odata

  5. катя spune:

    Ah…interesant era).. eu pentru acest jok kiar ma ceream de la ultima lektie:D :d 😀

Lasă un răspuns