10 sfaturi pentru scrierea unui articol calitativ și interesant

Dacă citești aceste rânduri cred că vrei să scrii un articol și cauți cum să o faci în așa fel, încât articolul să fie citit, nu „scanat” pe diagonală cu privirea. Mai jos voi enumera cele mai bune practici pe care le-am învățat de-a lungul anilor de blogging și de la masteratul din facultatea de jurnalism.

sfaturi-articol-calitativ-interesant

1. Un articol bun trebuie să aibă un titlu bun. Alcătuiește un titlu nu lung, din 5 – 10 cuvinte, care să „pescuiască” cititori și să-l facă să ciească. Dacă încă nu știi despre ce va fi articolul, recomand întâi să scrii conținutul iar la sfârșit să formulezi titlul folosind cuvintele cheie și esența articolului.

2. Începe cu esența articolului. Cu un alineat scurt dar care să conțină ideile principale. Dacă primul alineat va capta atenția cititorului, el o să vrea să afle detalii și va citi mai departe. Dacă începutul va fi plictisitor, cititorul într-un moment va ieși de pe pagină și există riscul să nu ajungă la partea cea mai interesantă.

3. Sparge articolul în secțiuni, folosește subtitluri. Secțiunile sparge-le în alineate. Nu folosi fraze lungi. Pune puncte pentru că așa mesajul este mai clar.

4. Folosește diacritice. Mesajul scris corect este mai ușor de citit. Am auzit o povestire, nu știu cât de reală, dar bună: niște soldați înghețau iarna în cazarmă și au scris o scrisoare către Ministeru Apărării, ca să le trimită niște pături, să se învelească. Scriind fără diacritice, au primit paturi (de la pat).

5. Nu băga în text regionalizme. Folosește cuvine cunoscute pentru toată lumea, astfel te asiguri că fiecare cititor va înțelege mesajul pe care ai vrut să-l transmiți.

6. Adresează-te direct către citiror, la fel cum mă adresez acum către tine. Gândește-te că cititorul este singur și rareori citește articolul împreună cu cineva, din acest motiv evită să folosești pluralul, cum ar fi: „mergeți”, „faceți” etc.

7. Uneori poți să exagerezi cu detaliile și să scrii prea multe litere. Dacă același mesaj putea fi scris mai scurt, scrie-l mai scurt! Păstrează detaliile numai atunci când ele într-adevăr sunt necesare. Dacă sunt inutile, șterge-le.

8. Dacă tema îți permite, scrie mai dezvăluit despre propria experiență, introdu o notă personală, astfel conținutul va fi mai credibil. Scrie ceva ce nu se găsește în alte articole cu aceeași temă.

9. Adaugă în articol imagini. Nu puține, pentru ca să nu ai prea mult text, dar nici multe, totuși conținutul contează. Important ca imaginile să fie cât mai sugestive și să reflecte exact conținutul articolului. Imaginile găsite pe net sunt frumoase doar că au o problemă: sunt de pe net. Mai bine folosește imagini unice iar în acestea să fie personaje. Una dintre imagini va fi cea reprezentativă, care va însoți articolul pe rețelile de socializare, aceasta trebuie să capteze atenția, la fel ca și titlul, și să-l provoace pe om să dea click și să citească. Ar fi perfect ca imaginea principală să aibă propria poveste care va completa mesajul din articol, astfel garantat vei atrage cititori.

10. Multe persoane m-au întrebat: de ce nu folosesc alinierea de text justify (dintr-un capăt în altul) dar aliniez textul doar pe stânga? Răspunsul e și simplu dar și comlicat. Alinierea pe ambele părți se folosește pentru texte care se imprimează. Dacă scrii în word un eseu, îl aliniezi justify și îl printezi, așa poți să controlezi cum va arăta pagina. Pe un website este mai complicat. Ultima vreme majoritatea site-urilor sunt responsive, adică se adaptează după dimensiunea dispozitivului de pe care e accesată pagina. Dacă se intră de pe telefon mobil, ori de pe alte dispozitive cu lățime mică a spațiului ocupat de articol, există riscul ca textul alineat din capăt în capăt să se afișeze urât. Unele cuvinte, care sunt mai lungi, trec din rând nou, iar în rândul de mai sus spațiile dintre cuvinte devin prea mari, pentru ca textul să fie tras până în capăt. Așa ceva arată oribil. În schimb, dacă textul este alineat pe stânga, este mai ușor de urmărit pentru că vizual ochiul memorează din ce punct a terminat rândul, și dacă nu găsește următorul rând, se întoarce la sfârșitul rândului anterior și reia încercarea de a citi mai departe. În cazul textului alineat justify toate sfârșiturile de rânduri sunt alineate la aceeași distanță și textul arată mult prea mecanic.

Sper că v-au fost de ajutor sfaturile mele. Urmăriți alte articole de-ale mele și pe exemple concrete descoperiți aceste strategii aplicate în practică. Puteți să completați lista de sfaturi lăsând un comentariu sub acest articol. Am să fiu bucuros să învăț strategii noi.


Comentarii

Lasă un răspuns