Pro TV dezinformează lumea

pro tv dezinformeaza lumea

Pro TV | Măreşte imaginea, click!

După apariţia metodologiei de şcolarizare pentru etnicii români din Republica Moldova, vitorii liceeni şi studenţi au început să-şi strângă pachetul de acte pentru a se înscrie la studii în România. Toate certificatele, adeverinţele şi legalizările sunt gata, a rămas o singură întrebare: când mergem să le depunem?

Perioada de primire a actelor pentru studiile în România rămânea pentru toţi o taină, chiar dacă în metodologia publicată pe site-ul MECTS e scris cu negru pe alb că admiterea se face de pe 31 iulie până pe 8 august. Tinerilor nu le era deajuns această informaţie şi ei tot căutau (şi până astăzi tot caută) pe internet mai multă informaţie.

Echipa Pro TV Chişinău a vrut să fie primii în goana de ştiri. Vrând să arunce o bucată de carne în gurile tinerilor înfometaţi, ei au dat în emisiune pe data de 19 iulie 2011 ştirea cu un titlu răsunător: „START admiterii la studii in Romania. VEZI AICI unde poti depune actele„. Aş vrea să le spun „bravo” pentru grija acordată tinerilor abiturienţi, însă merită să fie lăudaţi doar acei ce depun un pic de efort, pe când reporterii de la Pro TV procedează mai simplu: inventează ştiri, din pod (aşa se zice în popor). Exemplu concret al imaginaţiei lor serveşte ştirea despre admitere, în care clar se spune:

Actele vor putea fi depuse la Consulatul Romaniei de la Cahul incepand cu 31 de iulie. Peste opt zile, adica pe 8 august, tinerii din centrul tarii vor putea depune actele la Consulatul Romaniei de la Chisinau. Iar iar cei care locuiesc in nord – dupa 16 august la Balti.

Eram foarte curios să aflu care a fost sursa de inspiraţie a reporterilor de la Pro TV, evident că nu Metodologia, ce atunci? I-am sunat chiar în seara când a apărut noutatea, mi-a răspuns un bărbat care mi-a zis că nu deţine nici o infromaţie şi m-a rugat să revin cu un e-mail ziua următoare. Le-am scris e-email:

Bună ziua, mă numesc Gorobîc Dmitri, mi-am asumat răspunderea să informez absolvenţii liceelor şi gimnaziilor din Republica Moldova care doresc să-şi continuie studiile în România. V-am telefonat ieri şi am fost rugat să revin pe 20 iulie cu un email la care sigur voi primi răspuns.
În urma vizionării ştirii cu titlul „START admiterii la studii in Romania. VEZI AICI unde poti depune actele” am rămas cu semn de întrebare. În ştire este anunţă perioada în care absolvenţii pot depune actele pentru studii în România însă această perioadă nu coincide cu acea enunţată în Metolodologia pentru admiterea la studii în România pentru anul de studii 2011 – 2012 postată pe siteul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului al României http://www.edu.ro, Anexa 22. Deoarece Dvs aţi dat în emisie alte date decât acele care sunt considerate oficiale, ar fi fost bine să menţionaţi sursa din care v-aţi informat.
Cer să-mi daţi un răspuns, în cel mai scurt timp, unde să specificaţi sursa de informare referitor la perioada înscrierii la studii în România.

N-am primit nici un răspuns. I-am sunat din nou, secretara a cerut numărul meu de mobil şi mi-a promis că „azi – mâine” îmi face legătură cu persoana care a alcătuit ştirea. Nici de data aceasta nu s-au ţinut de cuvânt aşa că am hotărât să-i mai sun o dată. V-aţi dat deama deja că nici acum nu am primit un răspuns concret, m-a rugat secretara să revin în două ore şi a pus receptorul, nu a aşteptat să-i spun „la revedere”, nici ea mie nu mi-a spus.

Iată şi momentul culminant, ultimul apel telefonic. Secretara a început să vorbească mai agresiv după ce mi-a recunoscut vocea, mi-a zis că reporterii care au scris ştirea deja sunt în concediu (ciudat, au trecut doar 2 zile de când au postat ştirea) iar spre final mia zis că „informaţia a fost preluată de pe site-ul Ministerului Sănătăţii„, acolo să caut. Am rămas confuz, am mai întrebat o dată, din nou am auzit „Ministerul Sănătăţii” şi doar după asta ea şi-a dat seama ce vorbeşte şi s-a corectat spunând „Ministerul Educaţiei„, apoi ea mi-a concretizat că anume al Republicii Moldova minister. La această notă m-am plictisit de tot să ascult poveşti, aşa că am pus receptorul.

Ieri, pe 22 iulie 2011, pe site-ul Ambasadei României în Chişinău a apărut perioada de admitere, deja toţi şi-au făcut concluzii că Pro TV dezinformează lume. Ei nici până azi nu au scos ştirea de pe site şi nici nu şi-au cerut scuze de la copiii dezinformaţi. Plus la toate, în ştire, au mai enumerat greşit actele care trebuie să se conţină în dosar.

Update iulie 2012: Şi în anul 2012 portalurile de ştiri au publicat informaţie falsă despre perioada de admitere, nu voi aduce exemple concrete, e deajuns să mă credeţi pe cuvânt. Unele televiziuni au enumerat actele care trebuie să le conţină dosarul dar şi acest lucru l-au făcut greşit, parcă-s chiori şi ciunţi, nu pot da un copy-paste, drept exemplu: în loc să spună „copie legalizată la notar” au spus pur şi simplu „copie”. Doar această eroare putea să ducă la un rezultat fatal pentru elevii ce s-ar fi informat din ştirile lor de 5 bani.

Aşa va fi fiecare an, portalurile de ştiri bagă informaţie numai ca să le crească publicul, dar pentru calitatea informaţiei nu răspund, fiţi atenţi şi baftă.


Comentarii

One Response to Pro TV dezinformează lumea

  1. 4kity spune:

    corect ..portalurile de ştiri au publicat informaţie falsă despre perioada de admitere si in 2011

Lasă un răspuns