Cum strângi dosarul pentru studii în România într-o singură zi!

Emotii inainte de admitere

Notă: Informația e din anul 2012, dacă citiți acest articol peste mulți ani, e posibil unele acte să nu se solicite pentru dosar sau e posibil să existe alte acte despre care nu scrie în articol. Să fiți atenți!

Lume, noi nu suntem pe Titanic ca să faceţi panică, calm! Admiterea la facultăţile din România e ceva simplu şi deloc nu doare. Pe internet apar o mulţime de întrebări referitor la admitere printre care se găsesc şi întrebări amuzante, stupide şi în necunoştinţă de cauză. Fără supărări, sunteţi măricei şi e timpul să recunoaşteţi greşelile. Unele persoane vor facultate în străinătate însă nu cunosc ce-i asta Metodologie şi nici nu au citit-o înăinte de a-mi adresa întrebări.

Cum strângi dosarul pentru studii în România într-o singură zi:

[AdSense-D]

Te trezeşti dimineaţa, preferabil până la prânz (că dimineaţa lucrează toate instituţiile), descarci Metodologia de şcolarizare pentru acest an şi citeşti (e greu, necesită efort, ştiu că în 12 ani de şcoală nu ai citit atâta dar merită). Tot în metodologie găseşti actele care trebuie să le conţină dosarul, le scrii pe o foiţă şi ieşi la „vânătoarea” de acte.

Pentru început mergem la uzina cunoştinţelor sau cimitirul tinereţii, adică la liceu, de la secretară ceri foaia matricolă (model este şi la mine pe blog) şi Diploma de Bacalaureat (dacă încă n-ai luat-o). Dacă secretara nu ştie ce-i asta foaie matricolă arată-i modelul şi spune-i să-ţi facă aşa o tabelă pe hârtie A4 cu semnătura şi ştapmila directorului.

Am ieşit transpiraţi de la liceu (emoţii, frică sau mai ştiu cum e la voi) acum mergem la centrul de medicină să cerem adeverinţa medicală, e cea mai simplă adeverinţă, medicii împart aşa adeverinţe la toţi absolvenţii care merg la liceu sau facultate aşa că ei ştiu ce să scrie acolo şi câte ştampile să pună. În această adeverinţă putem băga şi informaţia din Certificatul HIV/SIDA care se face la Chişinău (acesta nu e obligatoriu aşa că trecem peste).

Acum mergem până la notar să facem copie legalizată după Diploma de Bacalaureat, Foaia Matricolă, Adeverinţa Medicală, certificatul de naştere şi cel de căsătorie (dacă este cazul). Atâta timp cât notarul îşi face datoria vom trage o fugă până la xerox să scoatem la imprimantă vreo 2 cereri (cererea tot o putem găsi în metodologie: Anexa 1A) şi facem câteva copii simple după buletin şi paşaport.

Notarul lucrează încet aşa că mai avem timp să facem poze, intrăm la un studiou foto şi cerem la 10 minute nişte poze 3/4. Pe drum spre casă intrăm pe la notar să luăm copiile legalizate.

Asta e tot, nimic complicat, nici un stres. Profesorii, secretarii, medicii, notarii şi fotografii trebuie să-şi cunoască funţia şi obligaţiile aşa că un simplu student nu trebuie să-şi bată capul de toate detaliile. La final: să ajungeţi acolo unde v-aţi dorit! Baftă!

Şi dacă ştiţi că veţi intra la studii în România, vă mai recomant un articol unde veţi afla cum să vă strângeţi dosarul pentru Viză Românească, veţi găsi şi nişte sfaturi pentru cei admişi şi răspunsuri la întrebările frecvente.

[AdSense-D]

Harta cu paşii pentru a ajunge la studii în România (apasă pe hartă pentru a vedea mărimea întreagă):
pasii-admitere-romania-gorobic-dmitri


Comentarii

45 Responses to Cum strângi dosarul pentru studii în România într-o singură zi!

  1. Laura Creanga spune:

    poti sa aplici si cu o diploma de la o scoala profesionala? sau doar cu cea de BAC?…

  2. Дорий, nu sunt de vină eu, care am scris acest articol, sau tu, care vroiai să îţi faci foaia matricolă, sunt de vină acei de la liceu că sunt incompetenţi şi nu au putut să ţi-o elibereze mai repede. La liceul pe care l-am absolvit eu foaia matricolă ţi-o eliberează cel târziu a doua zi dimineaţa, dacă există altă treabă, însă dacă e vreo urgenţă, ţi-o dă într-o oră. Concluzii? 🙂

  3. Alina Vatamaniuc, între cuvânt şi semn de punctuaţie laşi spaţiu? Tu mai comentezi? 🙂 dar dacă serios, fata doar a scris în grabă şi a scăpat nişte litere, nu că nu ar cunoaşte cum se scrie corect acest cuvânt. Sau nu am dreptate?

  4. Dory Best spune:

    da da ..fix intr-o zi ….eu pentru o matricola am ….perdut vreo 3 zile :D:D

  5. Buna…Am nevoie de o informatie detailata referitor la depunerea actelor pentru masterat…Am absolvit fac la Politehnica in Chisinau,detin cetatetie dubla(moldova,romania),impreuna cu buletinul si domiciliu in bucuresti…Vrau sa depun documentele la UNiversitate in bucuresti!!! Care este modalitatea mai buna pentru a opta la locuri cu bursa,sa intru ca cetatean al moldovei cu studii din moldova sau cetatean roman cu studii in moldova !!!! Care este modalitatea de inscriere? si respectiv in privinta caminelor daca se ofera!!!

  6. ms mult mult pentru informatia oferita…chiar e foarte utila)Bafta tuturor celor care s-au hotarit sa treaca prin acesta mare febra a admiterii..chiar m-a linishtit un pic acest articol) nu e totul asa de strasnic…

  7. Unde pot sa gasesc lista elevilor cu media care au intrat la Universitatile de medicina din Romania?

  8. Buna! am si eu o problema… poti sa ma ajuti te rog sa gasesc o Universitate de Criminologie, Criminalistica in Romania? te rog mult, multumesc:*

  9. Tatiana Zavialet spune:

    Buna!!!am o intrebare….Actele trebue in original…sau copii???

  10. Certificatul Treb Sa Fie formab 086 La Fel Ca Pentru Moldova?

  11. Andrei Panfil spune:

    Foarte bun articol! Felicitari Dima 😉 ai reusit sa dai informatii fara sa jignesti sufletelele nevinovate care tocmai au terminat o institutie de invatamant in Moldova noastra draga :))

  12. Princess Dayana spune:

    Nustiu nustiu .Imi pare cam ireal de facut asa in moldova

  13. E super recomndare, poate s-o scriem cu litere mari prim locurile pe unde umbla cel mai des abiturientii!!! Chiar nu doare acesata procedura!!! Bafta!!!

  14. Anonim spune:

    hahha…fix asa am facut eu hahah.

  15. xD Tot am inteles. Iaca si inseamna kind se explica clar pe MALDAVNESHTI, по нашему.

  16. Alina spune:

    Noroc! Aș vrea să depun actele la România, la facultatea de limbi moderne aplicate. Am citit metodologia din fir-a-păr și, spre surprinderea mea, pentru anul de învățămînt 2012-2013, la facultatea respectivă, se acordă doar 19 locuri pentru moldoveni. Avînd în vedere că fiecărei universități menționate în listă îi revin cîte 1-2 locuri, pot opta pentru 3-6 locuri în total (solicitînd 3 universități).
    Vă rog mult să îmi răspundeți, cît mai obiectiv, am oare șansa să fiu înmatriculată la unul din aceste 3-6 locuri cu media pe trei ani de liceu 9,15 și media la bac 9,25?
    Apropo, felicitări cu fosta zi de naștere. Multă baftă și realizarea tuturor scopurilor!)

    • Dmitri Gorobîc spune:

      Despre admitere se discută pe această pagină: http://gorobic.com/admitere-in-romania-2012-2013

      Dacă intri pe acea pagină şi cauţi bine prin comentarii mai găseşti persoane care vor la aceeaşi specializare şi posibil să găseşti persoane care la fel au scris mediile lor pentru a afla ce şanse au, astfel vei putea să compari.

      Da, corect ai spus, poţi opta pentru 3-6 locuri, asta e.

      Cu media ta ai şanse bune să intri la această facultate, încearcă, nu pierzi nimic, dar mai aplică şi la facultate în Chişinău să fii sigură că ai intrat undeva. Partea proastă e că locurile sunt fără bursă, partea bună că multe persoane nu vor aplica la aceste locuri.

      Mulţumesc pentru felicitări cu ziua de naştere!

  17. Doina Popescu spune:

    Super tare e articolul. Pur adevar))) Tineti cont de sfaturi. Bafta tuturor care doresc sa mearga la Romania si in primul rind mie.

Lasă un răspuns