Cu răbdarea treci şi (marea) Prutul!

Cu rabdarea treci si prutul

Câţi cetăţeni ai Republicii Moldova, etnici români, au încercat să ajungă la facultate/liceu în România? Câţi au ajuns? Felicitări (cu întârziere) celor ce deja au simţit atmosfera facultăţilor româneşti. Bravo sunt şi cei ce au încercat să depună actele pentru o facultate din România, care au stat la coadă ore întregi dar care, din păcate, n-au primit un loc. Mai rău de cei ce visau să-şi continue studiile în România dar n-au depus actele din mai multe motive: lene, frică, dubii etc.

Un prieten de-al meu, numele căruia nu va fi publicat, răbdător, insistent, visător, şi-a stabilit un ţel şi a mers înainte cu paşi siguri demonstrându-ne că lucruri imposibile nu există. A trecut peste multe obstacole: n-a fost admis din primul tur, a scris cerere pentru turul doi şi a fost admis în Braşov, împreună cu alte 8 persoane, la „Ştiinţe politice”, îşi dădea seama că nu va avea nici bursa de 65 de euro de care se bucurau alţi studenţi dar era hotărât să plece, chiar şi viza era gata însă, intrând pe site-ul universităţii, a descoperit că-n universitatea din Braşov nu există această specializare, a fost comisă o eroare. S-ar părea că e un impas însă El nu s-a dat bătut, el a început să sune la minister (MECTS), senatorului Viorel Badea cu care a făcut cunoştinţă pe-un grup de Facebook, suna de câteva ori pe săptămână, uneori şi de câteva ori pe zi, a durat asta mai mult de două luni până ce nu a primit pe poşta electronică un e-mail cu Ordinul semnat de Ministrul Educaţiei prin care a fost admis la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

La universitate a mers doar în luna decembrie, când era sigur că este admis. A scris povestea sa şi pe propriul blog, eu doar am repovestit-o cu alte cuvinte. Citiţi istorioara şi vedeţi nişte sfaturi la sfârşitul articolului, pentru cei  care sunt hotărâţi să treacă Prutul (cu răbdare bineînţeles şi cu viză):

”Cu răbdarea treci și marea” – de multe ori auzisem această exprimare, dar pîn nu demult am înțeles cît de cît ce înseamnă aceasta – să ai răbdare. Demult mă hotărîsem să plec în România să-mi continui studiile, și iată că anul aceasta a ajuns timpul cînd trebuia să-mi încep studiile universitare. Ca să mă asigur, în caz de nu nimeresc în România, să fac măcar aici studiile, și m-am înscris la USM, la facultatea de Istorie și Filosofie. Am fost la ambasadă, am venit cu o zi înainte seara, și eram undeva al 700-lea pe listă, și de aceasta rîndul meu a ajuns a doua zi, după ce s-a luat start, le mulțumesc studenților din Cluj-Napoca, care au lucrat mult, pentru aceea ca să se păstreze rîndurile, să nu fie haos, etc. Din primul tur nu am intrat, fiindcă am aplicat doar în București, însă nu m-am intristat, eram conștient că n-am să nimeresc din primul tur, și evident că am aplicat în al doilea, deja învățasem ceva timp în Chișinău și mă obișnuisem, dar planul meu inițial, era să plec și am încercat la maxim să nu mă abat de el, ne cătînd la nimic. În ceva timp cît mergea procesarea cererilor din turul doi, eram plin de nerăbdare, și am aflat, am fost admis în Brașov, la Științe Politice, mult m-am gîndit să plec sau nu, am vorbit cu părinții, după două zile de nesiguranță, m-am decis, am să plec. Întru pe site la universitatea în care am fost admis, și nu găsesc această facultate, am crezut că am greșit, am sunat, și m-am convis nu e. Nu știam ce să fac, am sunat la minister (MECTS), nici ei nu știau ce să facă. Era o grupă pe facebook, ”Admitere 2011”, în care am scris, nimeni nu știa, tot în această grupă am găsit pe un senatorul Viorel Badea. Sunam la minister și domnului Viorel, de cîteva ori săptămînă, uneori de cîteva ori pe zi, timp de 2 luni și ceva timp, insistam. Am insistat, colegii din Chișinău îmi spuneau că nu vei pleca, pe fețele altor oameni vedeam scepticism, și doar eu tot visam și speram, de aceasta îmi spuneau că sunt un visător, trebuie să cobor pe pămînt. Și intr-o bună zi, am primit pe e-mail documentul semnat de ministru, prin care eram admis în Cluj-Napoca la Universitatea ”Babeș-Bolyai”. Este tot ce mi-am dorit.

Mulțumesc mult, dmn. Viorel Badea, domnișoare de la minister Mihaela Popescu, Oana Nițu.

Dacă cineva va citi aceasta, care a nimerit în așa situație, îmi scrieți, vă ajut, cu ce pot.

Sfaturi:
1. Veniți cu o zi mai inainte la ambasadă dimineață și vă înscrieți în rind.
2. Înainte de a aplica, controlați dacă în incinta universității se află specialitatea pe care o doriți.
3. Ar trebui să știți, că nu contează, ai bursă sau nu, ești la buget, și ești bursier a statului Român, și căminul teoretic nu trebuie să plătești.
4. Nu te grăbi să pleci îndată ce ai aflat că ești admis, sună la universitatea și întreabă dacă a venit de la minister listele cu oamenii admiși.
5. Îndată ce ai fost admis, gătește actele și trebuie să faci viza.
6. Dacă ai cunsocuți, roagă să te ajute, dacă nu, oricum e greu să te rătăcești – „limba oase n-are”.
Succese tuturor.


Comentarii

3 Responses to Cu răbdarea treci şi (marea) Prutul!

  1. Odeta Tataru spune:

    Avem dubla cetatenie, dar nu avem acte de stare civila romanesti,din motive grave, erori in actele ascendentilor vii si celor decedati. Fiica mea a fost admisa si este eleva la liceu in Brasov.Am mers cu viza de lunga sedere in pasaport in speranta sa obtinem la politie permis de sedere, caci desi avem cetatenie romana, nu avemn nici noi, parintii, evident nici ea la 14 ani, ca ,nici unul din actele de stare civila romanesti.Deja este o luna de cind ne plaseaza cei de la serviciul de imigrari la cei de la evidenta persoanelor..Primii nu vor sa ii elibereze permis, cica e cetatean roman(dar avem doar certificatul de la juramint),si nu are drept la permis, sa faca buletin provizoriu, cei de la evidenta persoanelor nu vor sai elibereze buletin provizoriu, caci nu are certificat de nastere romanesc.noi parintii, nu putem perfecta dosarele pentru acte de stare civila,aici in RM deoarece,ai nostri parinti , recent au fost obligati sa faca buletin, ca sa poata primi pensia, iar arhiva le-a facut niste corectari dupa numele celor decedati.Acum in rezultatul acestor rectificari ei au acte in care numele lor difera de al nostru, al copiilor lor, al nepotilor si al stranepotilor…Varianta propusa fiicei noasre la serviciul imigrari in Brasov ,este ca sa renunte la …bursa…si sa se legitimeze doar cu acel certificat de cetatenie(care e al mamei, e trecut doar numele ei acolo, ca minor) cit va fi in Romania pina la implinirea virstei de 18 ani.Oare chiar asa se aplica legea , nu in folosul omului , da in detrimentul lui, ca o bita!?Dmitri poti sa ne ajuti?La consulat ne-au spus ca orice lege are abateri, sunt diferite situatii.In cazul nostru e clar ca noi, parintii, nu vom putea niciodata perfecta actele pina nu schimbam toti toate actele, ceea ce e si absurd, unele cele de studii nu cred ca pot fi repetate, asta inseamna sume enorme , dar de ce sa sufere copilul nostru pentru nenumaratele erori sovietice, care ies la iveala si ne pun la zid si azi?La liceu fiicei i se cere sau pemis sau buletin…oare va trebui sa renuntamla studii?Ca cetatean al RM ea are dreptul la permis de sedere, dubla cetatenie inseamna oare suspendarea unor drepturi?

  2. Ivan Ţurcan spune:

    mulțummesc Dima, dacă cineva va avea intrebări, sau ceva personal sfaturi, skype: ivan.tsurcan

Lasă un răspuns