Cât costă un website? De ce clienţii se zgârcesc şi de 80 dolari?

Recent, un utilizator căuta pe facebook developer care să-i implementeze un landing page. Se are în vedere un site format dintr-o singură pagină care conţine mai multe informaţii. El a preluat (presupun că fără acordul autorului) template-ul de landing page, realizat de o firmă din Rusia, cu următoarele cerinţe:

Am nevoie foarte urgent de un Landing page foarte simplu. Cine sa ofera sal faca la un pret acesibil cu careva modificari (logou, fotografia de fundal,si sa mai am apara careva review-uri)
Ps. Ma scuzati de limbaj.

pretul-unui-website

Cineva dintre prietenii mei s-a oferit să realizeze acest proiect. Dialogul a decurs în felul următor:

Developer:
Salut, am văzut postarea în legătură cu landing page. Pot să fac eu, cu funcţionalităţile dorite. Care ar fi preţul pe care sunteţi gata să-l oferiţi pentru pagină?
Sper că o sa va intereseze propunerea mea. Aştept răspunsul Dvs.
O zi buna!

Client:
Dumnevoastra veniti cu propunerea si cu pretul
Eu o acept sau o refuz

Developer:
Putem face un landing page pe wordpress, cu integrarea Bootstrap pentru un site responsive.
Preţul depinde de funcţionalităţile pe care le doriţi.

Client:
Prea grei termenii

Developer:
Ideea e că trebuie să facem o pagină în care veţi putea ulterior redacta uşor conţinutul, plus să fie vizibilă şi clară de pe tablete şi smartphone-uri. Vă doriţi doar landing page-ul sau şi pagina de blog, despre, etc.?

Client:
Cred ca nu asi putea sa va explic in scris, dar voi incerca, am nevoie sa fie o si gura pagina, putin modificare la logo si fotografii+ cand completeaza formularu sa imi vina pe mailu personal

Developer:
Pagina va fi în Română sau şi în limba Rusă?

Client:
Cate va fi pretul?

Developer:
În jur de 400 de euro.

Client:
Mersi, o zi buna

Developer:
În ce sens mersi? Vă pare preţul exagerat? Eu pun accent pe calitate şi durabilitate. Dacă vreţi să fac repede şi cu posibilităţi limitate de modificare ulterioară a paginii, putem să discutăm despre un preţ mai mic. Să zicem 200 euro, însă fără cerinţe suplimentare după finalizarea paginii.

Client:
Cel mai suspicios a fost acest ultim mesaj. Ai taeat in doua pretul. Daca doresti iti pot oferi 80$ pentru wordpress, daca asi avea timp il faceam si eu acolo cu 2 tutoriale de pe youtube. Mea esit candva ceva. Sa ai o dupameaza reusita. Raspundemi doar daca acepti propunerea si pana pe data de 20 te ispravesti ca in prealabil sa avem o discutie pe skype sa fixam unele detalii referitor la website. Mersi

Developer:
Nu mersi, cu pretul de 80$ nu veţi avea parte de un produs de calitate niciodată. WordPress înseamna mult mai mult decât 2 tutoriale pe youtube. Am tăiat preţul în 2 deoarece am tăiat calitatea produsului final. Aş fi putut să fac totul absolut editabil din panoul de administrare, ca să puteţi modifica textul şi imaginile, sau pot să fac totul din cod iar modificările ulterioare să se poată face doar de către un programator.
Dacă vă hotărâţi la una dintre variante 200 sau 400 euro, mă contactaţi.

Client:
Team rugat sa numi raspunz in caz ca nu acepti oferta

Nişte calcule

O oră de lucru a unui dezvoltator variază în funcţie de experienţă, portofoliu, volumul de lucru, deadline-ul. Pentru acest proiect (2 zile, o pagină complexă cu elemente interactive) aş stabili preţul de 10 Euro/oră.

Implementarea site-ului presupune mai multe acţiuni. Pentru început trebuie instalat WordPress, pregătit un template blank, conectat Bootstrap şi alte scripturi necesare. Toate aceste manevre durează cel puţin 2 ore.

Următorul pas este „transformarea” design-ului din imagine sau PSD în template de WordPress. Pentru aceasta dezvoltatorul trebuie să cunoască Photoshop, HTML, PHP, CSS, jQuery şi bineînţeles WordPress-ul. Acesta din urmă este mult mai complex decât consideră muritorii de rând. Durata acestui proces variază în funcţie de complexitatea design-ului. Pentru acest proces aş estima 2 zile, adică 16 ore.

Integrarea formularelor de contact, a review-urilor (pentru care trebuie gândit şi design, în propunerea clientului lipseşte această secţiune), a eventualelor galerii durează vreo 5 ore.

Toată această treabă trebuie făcută aşa ca utilizatorul să poată destul de simplu şi frumos să modifice ordinea secţiunilor, background-ul secţiunii, conţinutul, iconiţele, să modifice formularele etc. Toate acestea să fie simple şi prietenoase pentru o persoană care spune că termenii Bootstrap, WordPress şi responsive sunt grei. Această muncă poate să dureze lejer 7 ore.

Când site-ul este gata, urmează adăugarea meta-urilor necesare pentru indexare frumoasă în Google.

La final trebuie testat site-ul de pe diferite dispozitive, din diferite browser-e şi de pe diferite sisteme (Windows, Mac, Linux etc.).

Să nu uităm că chat-urile, conversaţia cu clientul consumă timp, discuţiile în skype, scrisorile, crearea manualului de utilizare a site-ului. S-au mai strâns încă 5 ore lucrate.

Adunăm toţi timpii de mai sus şi obţinem 35 de ore, adică 350 Euro. Ştim cu toţii că negocierea reprezintă un element de bază a oricărei afaceri, aşa că mai adăugăm 50 de euro, pentru ca să le scad ulterior.

Concluzii

Oamenii consideră că WordPress reprezintă două apăsări de butoane, în urma cărora site-ul este gata. De fapt WordPress nu e nimic mai mult decât un sistem de administrare a conţinutului, atunci când web design-ul este creat de la prima linie de cod şi până la ultima imagine afişată. Acelaşi WordPress este modificat în funcţie de necesităţile clientului, iar toate aceste manevre necesită timp şi cunoştinţe.

Îmi pare rău că munca dezvoltatorilor web este atât de subapreciată. Mai mult îmi pare rău că există tineri care sunt gata să dezvolte un site pentru 80 de euro. Aceşti indivizi strică piaţa şi din cauza lor au de suferit atât agenţiile cât şi alţi freelanceri de calitate.


Comentarii

Lasă un răspuns