Gheorghe Stoianov: câteva motive să alegi Alba Iulia pentru studenție

Dragi absolvenți, îmi este perfect cunoscută starea voastră de acum, de indecizie, de dezorientare și de nesiguranță în privința orașului pe care să-l alegeți pentru a vă continua studiile universitare, pentru că și eu am trecut prin această perioadă, deloc ușoară, și m-am confruntat cu aceleași probleme. De aceea, ca să vă înlesnesc povara, vin în ajutorul vostru cu o îndrumare. Alegeți Alba Iulia!

gheorghe-stoianov-alba-iulia-student

Orașul

Alba Iulia este un oraș istoric în care se găsesc numeroase monumente și clădiri de arhitectură de o frumusețe rar întâlnită și pe care le poți admira ore-n șir. Alba Iulia este considerată „cealaltă capitală” sau „orașul de suflet al tuturor românilor”, pentru că aici, la 1 Decembrie 1918, a avut loc Marea Unire. Dar, principalul martor al evenimentelor istorice prin care se slăvește orașul, și care face obiectul atracțiilor turistice, este cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate, de tip Vauban, din Sud-Estul Europei. Aici au loc în fiecare an diferite festivaluri, concerte, evenimente istorice și culturale, la care, dacă nu ești prezent, te apucă remușcările.

Universitatea

Universitatea „1 Decembrie 1918” e compusă din 4 facultăți. Este o universitate modernă, dotată cu toate accesoriile și condițiile necesare unui învățământ de calitate. Dar, cel mai atractiv lucru, despre care vreau să vă spun, este programul Erasmus. Acest program îți permite să studiezi în străinătate sau să efectuezi un stagiu de practică. Avantajul pentru Alba Iulia este că mai toți studenții pot beneficia de o bursă Erasmus, deoarece concursul nu este atât de mare, comparativ cu alte universități, în care pentru un loc se bat o sută de oameni. Dar despre alte detalii și avantaje ale acestui program o să vă povestim când ne întâlnim.

Voluntariat

La Alba Iulia vi se oferă șansa de a vă implica în activități de voluntariat din cadrul Organizației Studenților și Liceenilor Basarabeni (OSLB Alba), care în fiecare an organizează diferite evenimente pentru studenți, printre care A.T.A.C, Congresul Tinerilor Basarabeni din România, dezbateri, etc. Recent am organziat un marș pe biciclete pentru a promova transportul ecologic, motiv pentru care am devenit cunoscuți și apreciați în mediul albaiulian. Dar există, în cadrul universității, și alte organizații în care la fel vă puteți implica.

gheorghe-stoianov-alba-iulia

Înaintea fiecărui început de an universitar, imediat după publicarea listei provizorii cu studenții basarabeni admiși la studii în România, voluntarii OSLB cercetează acea listă pentru a-i identifica pe cei care au fost admiși în Alba Iulia. Apoi membrii organizației iau legătura cu ei pentru a-i îndruma, pentru a le da sfaturi și pentru a-i însoți în drumul spre Alba Iulia. În primele săptămâni bobocii sunt ajutați să depună actele pentru obținerea permisului de ședere temporară în România, se organizează întruniri și activități de socializare cu studenții din anii mai mari pentru a-i ajuta să se integreze mai ușor în noua ambianță. Și pentru a le confirma alegerea corectă pe care au făcut-o în privința orașului și a universității, bobocilor le sunt organizate excursii pentru a le arăta frumusețea orașului, cetatea Alba Carolina în toată splendoarea ei, precum și istoria pe care o înfrumuțesează.

Cazare

Un alt motiv pentru care Alba Iulia este alegerea corectă este căminul cu condiții foarte bune. Sunt nevoit să precizez că în unele orașe din România căminul se plătește, pe când la noi este gratuit. Toți studenții basarabeni sunt cazați în același cămin, ceea ce ne-a determinat să fim uniți și să ne ajutăm reciproc. Toate camerele sunt de câte 3 persoane. În fiecare cameră este baie, frigider, televizor, o masă, 3 noptiere și 3 scaune (despre dulap și despre paturi nu mai menționez, căci e de la sine înțeles că fiecare cameră le are). Da, ați citit bine, fiecare cameră are baie, spre deosebire de orașele mari, în care băile sunt pe etaj. În plus fiecare etaj are o bucătărie foarte bine dotată și o sală de lectură cu toate condițiile pentru învățat și cu conectare la internet. În subsolul căminului sunt mașini de spălat pe care oricine la poate folosi. Acesta este căminul în care stăm noi și în care veți fi cazați și voi:

Foto: Irina Ciuntu

Foto: Irina Ciuntu

Pentru mai multe detalii despre organizația noastră și despre activități intrați pe site-ul nostru.

Autor: Gheorghe Stoianov, coordonator al departamentului mass-media din cadrul OSLB Alba.


Comentarii

Lasă un răspuns