Câți bani cheltuie lunar un elev sau student în România

Am efectuat un sondaj în care am întrebat de mai mulți studenți și elevi din Republica Moldova care învață în România, câți bani cheltuie ei lunar aflându-se la studii. Anticipând puțin, pot să spun că majoritatea cheltuie între 300 și 400 RON, adică 1500 – 2000 Lei Moldovenești sau, dacă vă este mai simplu, 65 – 90 de Euro.

Cinci ani în urmă am scris un articol despre cheltuielile mele în prima lună de studii în România. Atunci eu am cheltuit 350 RON într-o lună, iar în următorii ani cheltuielile mele au variat de la 300 la 500 RON/lună.

La sondajul efectuat pe grupul de Facebook Admitere în România au participat peste 470 de persoane, dintre care aproximativ 35% dintre respondenți se încadrează în suma de 300-400 RON. Destul de multe persoane depășesc suma de 600 de RON, sau 130 EURO, însă printre aceștia sunt persoane care stau în chirie, mănâncă în localurile din oraș, au animale de companie sau unii consumă alcool ori fumează. Precizez că chestionarul este deschis și numărul de respontenți poate să crească, așa că pentru date actualizate accesați direct chestionarul și citiți mai multe păreri în comentarii.

Cei mai puțini respondenți au spus că cheltuie sub 100 RON sau între 100 și 200 lei românești. Consider că este imposibil să restrângi atât de mult cheltuielile, numai dacă nu ai un finanțator banii căruia nu îi pui în calcul sau dacă primești săptămânal genți cu mâncare de acasă.

Ce spun studenții

Daniela Baciu spune că „marea majoritate pe mâncare se duce! Dacă vrei să gătești sănătos și gustos, te cam costă!”. Precizez că produsele alimentare în România sunt cam la același preț ca și în Moldova, uneori chiar și mai ieftine.

Studenta Ana Vatav, din Timișoara, relatează că cheltuia câte 100 Euro în primul an de facultate, iar în al doilea an câte 150 de Euro (adică sub 700 RON), cheltuielile principale fiind: mîâcare, chestiuțe pentru școală, igienă, dulciuri, ieșiri și că mănâncă uneori prin localuri. Ana mai precizează că în această sumă nu a inclus cheltuielile pentru îmbrăcăminte.

În partea cealaltă a României, adică în Suceava, Silviu Cugut cheltuie 1100 RON, printre care și taxa pentru cămin 160 de lei românești.

Boris Boțan învață în Cluj-Napoca, are cămin gratuit și cheltuie în jur de 800 RON în fiecare lună. Naum Gorbuleac, la fel în Cluj cheltuie până la 900 RON.

Observăm că în diferite orașe din România cheltuielile sunt aproximativ egale și variază doar din cauza specificului zonei (tursm, relief etc.), costului de transport până acasă și preferințelor individuale ale respondenților.

Cine cheltuie cel mai mult?

Cheltuieli mai mari au persoanele care au mărturisit că sunt angajate. De la o mie de RON și mai mult sunt cheltuielile lunare ale acestor persoane, însă odată cu angajarea în câmpul muncii apar și mai multe cheltuieli. De exemplu Gabriela Dragoman, fiind angajată în Brașov, își permite să dea bani pentru „chirie, facturi, abonamente, cărți, mâncare (restaurant și gătit acasă), cafenea/pub din când în când, plimbări prin oraș, în Poiană sau prin țară + un animăluț de companie” și pentru toate acestea se duce în jur de 1500 – 1800 RON.

grafic-cheltuieli-student-romania

Transport și cazare

De obicei multe cheltuieli sunt generate de transportul public ori de automobilul propriu sau de banii pentru cazare în cămin ori în chirie. Dacă ești student e ok să stai în cămin și să circuli cu transportul public, astfel cheltuielile scad considerabil.

Reamintesc că, conform Metodologiei de admitere pentru etnici români, cazarea în cămine este subvenționată de către Statul Român, adică în majoritatea instituțiilor este gratuită și doar în rare cazuri studentul este obligat să achite diferența, dacă este cazat într-un cămin mai scump decât subvenția de stat.

Unii studenți se plâng că au fost obligați să plătească lunar abonamentele la cantină. Impunera acestei obligativități este ilegală iar studentul are dreptul să aleagă dacă dorește sau nu să mănânce la cantină.

Transportul public în majoritatea orașelor este gratuit sau redus la 50% din preț, așa că nici acest aspect nu poate fi considerat usturător pentru buzunar.

Drept concluzie, anii de studenție în România nu presupun mari cheltuieli financiare, ba invers, în multe cazuri iese mai ieftin să trăiești într-un oraș din România decât în Chișinău.


Comentarii

Lasă un răspuns