Difereneţele de scriere dintre un blogger şi un portal de ştiri

Voi analiza în această postare diferenţele pe care le-am observat eu, dintre un site de ştiri şi un blog. Lenea şi lipsa de timp nu mi-au permis să fac rost de ziare pentru a le include în analiza mea, în schimb am pus mâna pe mouse şi am citit câteva site-uri de ştiri şi câteva bloguri.

Diferenţele de aranjare a materialuliu

Un site de ştiri obligatoriu, pentru toate ştirile, are o imagine reprezentativă. Mai ales materialul despre alegeri este însoţit de imagini foarte relevante, atunci când un blogger ori găseşte o imagine în google (în cele mai multe cazuri preluată chiar de pe un site de ştiri), ori a făcut el o poză (în acest caz pot spune că postarea a fost scrisă ca anexă la poză), sau nu pune imagini deloc.

blogger-vs-jurnalist

Titlurile

Blogger-ii au titluri mai simple, de exemplu „Probabil, Ponta va recunoaşte…” de pe biziday.ro versus „Ponta: România a înregistrat o creştere a producţiei industriale de peste 6 ori faţă de media UE în septembrie” de pe romaniatv.net. Titlurile site-urilor de ştiri conţin cuvinte strigătoare, de exepmlu:

  • SCANDAL în curtea Parlamentului: Deputaţii ACL…;
  • Antonescu: L-aș BATE pe Ponta la prezidențiale.;
  • Ponta vs. Iohannis. Trădători nostalgici și nehotărâți

Atunci când blogger-ii încep să renunţe la aceste practici deoarece îşi pierd cititorii fideli, fiecare blogger are un stil personal, exemplu:

  • Cine uită nu merită (despre alegeri de la tolo.ro);
  • Băsescu, Ponta şi CAS-ul (biziday.ro);
  • Drumul. Viata. Alegerile. Scaparile. Sfarsitul. Va fi bine? (cabaral.ro).

În exemplele de mai sus putem vedea cuvinte scrise cu Caps Lock. Cred că un jurnalist nu ar trebui să facă acest lucru deoarece contrazice toate regulile de scriere, însă goana după cititori te impune să fii cu un cap mai sus decât concurenţa. În lumea blogger-ilor putem vedea colaborare, nu concurenă, blogger-ii se citesc unul pe altul şi mai rar luptă.

Conţinutul

Aşa începe o postare de pe emilcalinescu.eu:

„Este o vorba, un fel de motto dupa care ar trebui sa ne ghidam: politicienii mint mult, dar miscarile lor dintr-o campanie sunt de cele mai multe ori corecte. Ce inseamna asta? Simplu: chiar daca il urasc pe Ponta, chiar daca NU il voi vota, trebuie sa-i recunosc miscarile CORECTE facute de strategii sai de campanie. Recunosc, nici Iohannis nu gandeste rau campania.”

Foarte accentuată este opinia autorului, textul este redat de la persoana întâi, nu există o regulă de început. Pe un site de ştiri există o introducere, scrisă de obicei cu bold, care răspunde la toate întrebările pe care şi le pune cititorul când vede titlul, apoi urmează aceeaşi informaţie mai desfăşurat.

Pe scurt am analizat puţinele aspecte care m-au interesat pe mine. Nici nu ştiu ce să fac, să păstrez stilul meu şi să aştept oamenii să mă citească, sau să bag titluri stirgătoare ca să intre mai mulţi utilizatori „de unică folosinţă”?! Voi ce îmi recomandaţi şi în ce categorie se încadrează conţinutul de pe blogul meu?


Comentarii

One Response to Difereneţele de scriere dintre un blogger şi un portal de ştiri

  1. Blogul pare a fi o amprentă a personalității, un fel de decupaj ori o schiță a acesteia. Uneori se poate asemui unui jurnal personal încredințat publicului, alteori poate constitui un efort de manipulare a conștiinței publice în baza unui obiectiv personal, propriu sau dictat de alte entități.

    E greu de decelat în ce măsură informațiile prezentate au un caracter obiectiv, subiectiv sau amestecat în varii proporții. Un minim efort de obiectivare din partea destinatarilor blogului ar impune prudență în evaluare, evitarea prejudecăților și abținerea de la judecare într-o notă aspră, violentă, partizană.

    Blogul, ca imagine a personalității creatorului, a efortului său creativ sau doar descriptiv, analitic sau eminamente subiectiv, este egal cu o manifestare culturală în demersul personal de comunicare cu ceilalți, cu lumea.

    Blogul alunecă spre subiectivism, Știrea de presă tinde spre obiectivism. Categoriile aparțin sferei comunicării și interrelaționării umane. Structurile și conținuturile acestor itemi înrudiți, pe bună dreptate, cum ne arată bloggerul, se diferențiază prin lungime, titluri, gradul de atingere a sferei abstractului, gradul de implicare a autorului, etc. Felicit bloggerul pentru abordare iscusită a temei.

Lasă un răspuns