Anastasia Voleanski: Iașiul cultural văzut cu ochii artistului în devenire

Sunt studentă la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi. Să fii student la arte e o poveste aparte, o poveste cu zmei şi zâne.

Am aflat că sunt admisă la Iaşi în primele zile ale lui septembrie. Eu, fata curajoasă, nu aplicasem la vreo universitate din Moldova, aşa că mi-am pus la încercare norocul. Şi uite că norocul a vrut să fie. Am decis, noi cu mama, să mergem totuşi la Universitate să vedem care e treaba. Am urcat în primul autobuz spre Iaşi şi am ajuns la destinaţie pe la ora zece. Ne-am pornit pe jos de la gară spre Universitate. A durat ceva timp pâna am găsit unde trebuia să ajungem. Şi iată că pe la 11:30 eram la secretariatul Universităţii. Listele cu cei admişi încă nu ajunseseră şi cei de la Universitate înca habar nu aveau despre existenţa noastră (a studenţilor din Basarabia).

anastasia-voleanski-studenta-arte-iasi

Chiar dacă am fost admisă prin minister, trebuia să dau examene de aptitudine pentru a fi înmatriculată la facultate. E şi normal, dacă nu ştii să cânţi (voce, instrument) sau să le ai cu muzica, nu ai ce face la facultatea de muzică. Examenul consta din proba de specialitate (canto, instrument) şi proba de teorie şi solfegiu. Într-un final, confuzia cu listele s-a rezolvat, de cântat am cântat şi la facultate am intrat (wow, Rimaaaa!).

Pentru a fi cazat la cămin, trebuie să vii la data care e anunţată pentru cazare. Noi, basarabenii, avem căminul gratuit, dar dacă nu vii când sunt cazările, nimeni n-o să-ţi ţină loc. Eu cu mama venisem la cămin cu câteva zile înainte de a începe cazarea şi ne-a văzut o masterandă din anul I la pictură, Georgiana, ea mi-a propus să stau cu ea în cameră, că ea selecta 4 fete bune pentru a face o cerere către administratoare, să ne cazeze împreună. Eu am acceptat şi deloc nu-mi pare rău.

anastasia-voleanski-camin-iasi

Căminul

Căminul este relativ nou şi curat. Camerele în cămin sunt a câte 2, 3, 4 sau 5 persoane. Preţul cazării diferă în dependenţă de numărul persoanelor. Eu stau în cameră de 5. Nu achit nimic. Camera e spaţioasă, e formată din: antreu (rafturi pentru vase, masă, frigider mare, cuptor cu microunde), baie şi camera (5 paturi, 5 scaune, 5 măsuţe şi 5 dulăpioare pentru haine). Bucătăria e pe hol, e spaţioasă, dotată cu plită electrică cu 4 ochiuri, masă și suprafaţă de gătit. Aici, în bucătărie, e viaţa studenţească mai frumoasă. În cămin este şi o sală de studiu, în care este un pian, o masă si un şevalet. Această sală mai că tot timpul e ocupată, aşa că eu prefer să ramân la studiu la facultate. Sălile din conservator sunt la dispoziţia noastra pâna la ora 22:30, dar dacă te înţelegi cu portarii, poţi să stai şi toată noaptea. Unicul lucru negativ este că e cam departe căminul de Universitate.

Facultatea

Majoritatea orelor sunt o distracţie continuă. Avem şi câteva ore teoretice, la care trebuie să stăm locului, dar sunt puţine şi pot fi răbdate. Profesorii sunt diferiţi, dar majoritatea dintre ei manifestă multă toleranţă şi înţelegere. Dacă înveţi, cei mai severi profesori se îmbunează. Mai că în fiecare zi se organizează recitaluri, studenţii se pot implica în diverse proiecte ale Universităţii, cum ar fi coruri/orchestre. Sunt binevenite colaborările între studenţii ai diferitor specialităţi, cum ar fi canto + pian, pian + vioară, etc. şi pot fi organizate recitaluri comune.

anastasia-voleanski-iasi-expozitie

Fiind student, ai posibilitatea să profesezi ceea ce înveţi. Aşadar, poţi deveni colaborator în corul Operei sau în corul Filarmonicii. Nu ştiu care e treaba la cei de la instrumente.

Transportul public

Transportul public circulă de la ora 5:00 pâna la 22:30. Un bilet de o călătorie pentru studenţi costă 1 RON. Abonamentul pentru studenţi costă 37 de RON, dar noi beneficiem de decontări, aşa că, dacă duci abonamentul (după ce a expirat) la secretariat ţi se întoarce jumătate din preţ.

Cultură

Ca şi toţi studenţii, noi beneficiem de diverse reduceri: pentru bilete la Teatru, Operă, Filarmonică, acces în Palatal Culturii, etc. Dar se poate şi gratis. Cel puţin la Operă şi la Filarmonică avem acces gratuit, dacă prezentăm carnetul de student. Nu e asigurat locul, aşa că mai curând o sa stai pe trepte, dar asta nu este atât de important.

Viaţa culturală a Iaşiului este una bogată, adesea nu ştii cărui eveniment să-i dai prioritate.

Iaşiul are o mare importanţă istorică. Cei mai mari muzicieni ai României au trăit în Iaşi şi unii chiar au fost directori ai Conservatorului de atunci (azi Universitatea de Arte “George Enescu”). Corpul principal al Universităţii noastre e casa boierului Alecu Balş, casă în care a dat recital marele pianist Franz Liszt. Tot aici e şi Filarmonica Moldovei. Vis-a-vis de Casa Balş e Teatru Naţional “Vasile Alecsandri”, tot aici se dau spectacolele de operă.

anastasia-voleanski-pe-scena-iasi

Din fericire, acum câteva zile, a fost redeschis Palatul Culturii, un simbol al Iaşiului. În Copou este un parc, iar acolo un tei. A cui e, ghiciţi voi. Alte locuri şi clădiri frumoase rămân a fi descoperite de voi când veniţi aici, iar ele sunt multe.

În fiecare zi mă îndrăgostesc tot mai mult de Iaşi. E un oraş cald, în care la fiecare doi paşi auzi moldoveni vorbind în limba rusă, pentru a nu fi înţeleşi de cei din jur şi te simţi ca acasă.
Nu e departe de Moldova, dar e altă lume. Iaşiul respiră a istorie şi cultură. Poate chiar mai mult decât alte oraşe din România.

Ţin să-i mulţumesc lui Dmitri Gorobîc pentru suportul informaţional acordat abiturienţilor. Admiterea e mai uşoară cu Gorobîc. 😀

Autor: Anastasia Voleanski


Comentarii

Lasă un răspuns