Cristina Matei: oportunitățile studenției în Târgu Mureș

Să fiu studentă în Târgu Mureș consider că a fost una dintre cele mai frumoase provocări pe care mi le-a oferit viața. Accept provocările. Astfel, cu mare plăcere am acceptat-o și pe aceasta.

Pot spune că am fost și eu dependentă de familie, prieteni și chiar de întreaga Moldova până a veni aici. Sincer mi-a fost destul de greu să mă despart de plaiul meu drag. Îmi aduc bine aminte că am format un ocean de lacrimi împreună cu familia și prietenii înainte de a mă urca pentru prima dată în autocarul Chişinău – Cluj Napoca. Menționez că nu este cursă directă spre Tg. Mureș, oricum nu e o problemă să venim cu cei din Cluj. Pe drum facem maxim 10 ore și asta doar în cazul în care nu așteptăm 5 ore la vamă. Probabil, unele persoane consideră că Tg. Mureș e la o distanță prea mare de casă (aproximativ 500 km) și că vizitele în Republică vor fi rare, dar oricum se merită pentru că acest oraș într-adevăr este unul deosebit.

matei-cristina-targu-mures-studenta

De ce Târgu Mureș? Pentru că este orașul cu cele mai multe clădiri art nouveau din România: Palatul Culturii, Palatul Administrativ, UMF, Liceele Papiu, Unirea și Bolyai. Are cea mai mare Grădină Zoologică din România. Este orașul cu cei mai mulți maghiari din România (poți avea și prieteni maghiari nu doar români). Biblioteca Teleki este prima bibliotecă publică din România, care conține cărți și documente unice în lume, de exemplu copia Declarației de Independență SUA. În Palatul Culturii găsim cea mai puternică orgă din România cu 4488 tuburi și 3 claviaturi iar vitraliile Palatului au fost premiate în anul 1914 la San Francisco.

Apreciez în acest oraș oamenii și felul lor de a fi. Nu ştiu dacă mai există vreun oraș în România cu așa oameni drăguți, deschiși de a ține conversații la orice subiect și chiar de a forma prietenii. Am rămas surprins plăcută sa-mi văd colegii din grupă atât de prietenoși, simpli, veseli și mereu cu bună dispoziție. La început de semestru în fiecare sfârșit de săptămână ieșeam după ore la „o cafea”, astfel am reușit să ne cunoaștem mult mai bine. Consider că în viața de student persoanele din jur ocupă rolul cel mai important.

La Cetatea Medievală din Târgu Mureș

La Cetatea Medievală din Târgu Mureș

Universitatea

Universitatea Petru Maior din Tg. Mureș cuprinde 3 facultăți: Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, Facultate de Inginerie și Facultatea Limbi Moderne Aplicate. Odată ce studiez la Management cunosc doar specializarile de la prima facultate: Management, Ects, Finanțe Bănci, Contabilitate și informatică de gestiune, Administratie publică și Drept. Personal îmi place ce studiez. Iar în sesiunea din primul semestru am înțeles că și matematica totuși are o logică. Avem profesori de calitate. Iar unii dintre ei pot deveni ca un părinte pentru studenții basarabeni. Aici îl menționez pe profesorul de management, Pastor Ioan, care într-adevăr susține și încurajează studenții de peste Prut în orice activitate se implică aceștia.

Căminele

Universitatea are două cămine. Unul doar de fete și unul mixt. Condiții în cămin există doar în cazul în care ți le faci singur. Teoretic suntem repartizați câte 4 persoane în camera. Practic, situția poate fi altfel. Personal, încă nu m-am confruntat cu astfel de probleme, pentru că sunt cazată în căminul nr. 1 și aici lucrurile stau altfel. Deși sunt multe limite, consider totuși că e mai bine decât în căminul mixt. Aici la căminul de fete sau la ”Mănăstire”, cum zic alții, suntem cazați câte 4 persoane în cameră. Căminul este mic și avem bucătăria comună și baie la fiecare etaj. Vizitele în cămin sunt limitate. Asta cred că e partea cea mai puțin plăcută a acestui cămin. In rest totul e ok! Oricum, persoanele active petrec doar noaptea la cămin (aici mă regasesc).

Organizațiile studențești

Viața de student în Tg. Mureș este colorată foarte mult și de organizațiile studențești. Sunt numeroase organizații în care se pot implica studenții. Eu le voi menționa doar pe acelea din care fac parte.
AIESEC este o organizație non-profit care îți îmbunătățește experiența din studenție prin diverse opurtunități. Totodată, îți facilitează acces la cunoștințe și la dobândirea de noi abilități pentru a putea aduce schimbarea pe care ți-o dorești. În cadrul acestei organizații îți poți lărgi cu ușurință cercul de prieteni și poți participa la conferințe naționale. Majoritatea ședințelor se desfașoară în limba engleză, pentru că sunt și participanți internaționali. Respectiv, îți poți îmbunatăți nivelul tău de engleză și să-ți formezi prieteni din diverse colțuri ale lumii: Brazilia, Franța, Polonia etc.

cristina-matei-aiesec-targu-mures

„Liga Studenților” din Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș urmărește promovarea și apărarea demnității, drepturilor și intereselor membrilor săi, participarea activă și constructivă la viața academică din Universitatea Petru Maior și Centrul Universitar Târgu-Mureș. Propagă solidaritatea, colegialitatea și întrajutorarea în relațiile dintre membrii acesteia; stimulează inițiativa creatoare a studenților, spiritul inovator, promovarea la concursuri internaționale; reprezintă interesele membrilor săi în fața conducerii Universității Petru Maior; susținerea drepturilor studenților de a avea acces liber la toate sursele de informare și documentare interne și internațional.

V-am scris toate acestea ca să știți că, orice șansă de a descoperi ceva, de a te dezvolta sau de a umbla prin lume, nu trebuie respinsă. Nu neapărat pentru că atunci când viața îți oferă lămâi tu trebuie să ceri tequila și sare, doar că totul trebuie cântărit într-un mod riguros și, foarte important, nu trebuie uitat: stropul de optimism poate să dea roade!

Autor: Cristina Matei


Comentarii

Lasă un răspuns