Transferul studenţilor de la o universitate din România la o altă universitate

Această postare este adresată studenţilor Bursieri ai Statului Român, adică Moldovenilor de etnie Română sau Românilor cu domiciliu în străinătate care beneficiază de bursă din partea statului Român.

Pentru a te transfera trebuie să ştii în ce condiţii se poate efectua transferul. Există câteva reguli:

  • Transferul nu se poate face în primul şi ultimul an de studii, adică:
    • Dacă studiile durează 3 ani – te poţi transfera numai după primul an;
    • Dacă studiile durează 4 ani – te poţi transfera după primul şi al doilea an;
    • Dacă studiile durează mai mulţi ani – te poţi transfera în orice an în afară de primul şi ultimul an.
  • Persoana trebuie să păstreze domeniul fundamental de ierarhizare şi domeniul de licenţă.
    • În cazul în care în primul an de studii majoritatea materiilor de bază sunt comune, atunci candidaţii pot opta pentru schimbarea domeniului de licenţă, dar numai în cadrul aceluiaşi domeniu fundamental de ierarhizare, la care au fost admişi iniţial.
  • Candidatul trebuie să obţină acordul ambilor instituţii de învăţământ şi acordul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ultima regulă o voi descrie mai detaliat. Pentru a te transfera trebuie să parcurgi câţiva paşi în următoarea ordine:

1. Obţinerea acordului de la universitatea la care te transferi.

Pentru început trebuie să suni sau să le scrii la universitatea unde vrei să te transferi, să-i întrebi dacă vor să te primească. Dacă ai primit răspuns afirmativ, atunci poţi să mergi la universitate după adeverinţa în care universitatea îşi dă acordul ca tu să te transferi la ei.

2. Obţinerea acordului de la universitatea de unde vrei să pleci.

Urmează să ceri acordul de la universitatea ta, în care încă mai eşti student. De aici la fel trebuie să ridici o adeverinţă în care universitatea îşi dă acordul ca tu să te transferi la o altă instituţie. Secretarele cu mare scârbă dau astfel de adeverinţe, nici o instituţie nu vrea ca de la ei să plece studenţii, dar dacă vei fi mai insistent, sigur vei reuşi.

3. Obţinerea acordului Ministerului Educaţiei Naţionale al României.

Către Minister trebuie să scrii o cerere în care să ceri acordul pentru transfer. În cerere trebuie să precizezi motivul pentru care vrei să te transferi, cu cât este mai temeinic motivul, cu atât sunt mai mari şansele de a primi răspuns pozitiv. La cerere anexezi acordurile universităţilor şi copii după actele de identitate (permis de şedere, paşaport şi eventual carnet de student). Acest set de acte le duci direct la Ministerul Educaţiei Naţionale, Direcţia Parteneriate Internaţionale şi Românii de Pretutindeni. Dacă nu poţi să ajungi în Bucureşti, atunci poţi trimite actele prin poştă la adresa: Ministerul Educaţiei Naţionale, Direcţia Parteneriate Internaţionale şi Românii de Pretutindeni, Str. Gen. Berthelot 28-30, Sector 1, 010168, Bucureşti. Pe scrisoare să indici şi adresa la care vrei să primeşti răspuns.

Răspunsul trebuie să-ţi vină prin scrisoare în termenul legal de cel mult o lună, dar poate să ajungă şi mult mai repede. După ce primeşti răspunsul Ministerului, poţi să îţi retragi actele de la universitatea de la care vrei să te muţi şi să le depui în original la universitatea unde vrei să-ţi continui studiile.


Comentarii

26 Responses to Transferul studenţilor de la o universitate din România la o altă universitate

  1. Laura Enache spune:

    Dacă te transferi, care este riscul să pierzi bursa?

  2. Victor Stingu spune:

    Buna, daca sunt la universitate fara taxa, dar si fara bursa este posibil sa ma transfer la alta universitate la aceeasi facultate sau nu?

  3. Tania Cebotari spune:

    Dar de la liceu te poți schimba?

  4. Salut, este posibil sa-ti schimbi facultatea? vreau sa-mi aleg alt domeniu de licenta din acelasi domeniu de ierarhizare si as vrea sa stiu daca e posibil si care e procedura

  5. Daniela Popusoi Acordul trebuie, asta contează. La ore poţi să mergi, dar cum trimiţi actele şi unde asta deja decizi tu.

  6. Dmitri Gorobîc si inca ceva:pot sa trimit toate actele necesare prin posta la Bucuresti dar totodata sa merg la ore dar intre timp sa astept sa-mi trimita cei de la minister acordul?

  7. Dmitri Gorobîc dar daca sunt la fara bursa si nu intentionez sa stau la camin?(poate e prosteasca intrebarea,dar oricum sa ma asigur:)))))

  8. De la minister oricum trebuie acordul. Tu dacă schimbi universitatea dar ministerul va trimite bursa ta spre fosta universitate? Sau va achita pentru tine căminul în vechea universitate mai departe? 🙂 Trebuie să îi dai de ştire.

  9. Mihai Balaban spune:

    Pai intreaba de cei de la niersitatea la care vrei sa te transferi

  10. Daca am ridicat deja actele de la universitatea de unde ma transfer mai am nevoie de acordul ministerului?Din cite am inteles nu toate universitatile cer acest acord?

  11. Dmitri Gorobîc : da, cei de la OSB Timișoara m-au rugat și le-am permis cu plăcere să îmi preia articolul. Eu m-am transferat anul trecut de la Petroșani la Timișoara; cred că ții minte, că te-am întrebat și eu pe tine pe acest subiect :D. Din păcate, atunci nu erau mai deloc ceva informații pe net, sau oriunde (de la alte persoane), pe această problemă. Astfel că, timp de o lună cât m-am chinuit să mă transfer, am acumulat o mulțime de frustrări, pe care, o parte, mi le-am și expus în articolul meu. Nici pe net nu erau informații, dar nici universitățile (secretariatul) nu știu nimic și nu au proceduri clare pentru transferul bursierilor Statului Român.

    Astfel că m-am gândit să scriu un articol despre transfer, împreună cu experiența mea, pentru ca măcar să-i ghidez pe alții. Și cred că e bine că apar și există mai multe articole deja pe acest subiect, ca studenții să aibă de unde găsi informații și să știe ce să facă.
    Din păcate, universitățile nu prea știu nimic despre procedura de transfer, sau complică lucrurile după regulile lor, majoritatea tâmpite. Acum o săptămână mi-a scris o fată care vrea să se transfere de la medicină de la Galați la București, și la ea situația, din cauza cerințelor universităților, este mult mai complicată și urâtă decât a fost la mine. Tristă situația asta, dar asta e.
    Mulțumesc pentru răspuns, Dmitri. Numai bine! 😉

  12. Salut 🙂 Articolul l-am scris deoarece primesc zilnic zeci de întrebări la această temă şi îmi era lene să le răspund fiecăruia cu text, aşa le dau link. La fel mai mai scris nişte articole despre admitere la mine pe site. Articol asemănător am văzut pe site-ul OSB Timişoara, de acolo doar m-am inspirat să fac articolul (blogger fiind, nu vreau să dau link spre site străin, să dau spre al meu), şi dacă tot am citit articolul de la OSB, mi-a rămas în minte o pată cu acei paşi: universitatea 1, universitatea 2, ministerul. Nu puteam deja să scriu altfel, dar nici nu era corectsă scriu altfel. Însă nu am copiat nimic, mai mult decât atât, nu sunt de acord cu ultima frază cu roşu de la ei, unde scrie că te poţi traansfera în semenstrul 1, şi nici nu e specificat că nu te poţi transfera în ultimul an 🙂

    Dar nu am ştiut că ai şi tu articol, acum m-am uitat încă o dată peste articolul OSB şi la sfârşit am descoperit sursa, dar eu credeam că e scris de ei, cum ar ieşi concurenţii mei direcţi în lupta pentru informare a elevilor 😀

  13. Salut Dmitri. Foarte bun și util articolul. Mult mai concis și practic decât cel scris de mine. L-am și recomandat la mine pe blog, la articolul pe același subiect. Însă nu pot să nu te întreb: te-ai inspirat un pic de la mine? 😀 Nu întreb din cauza că m-ar deranja ceva, ci pur și simplu, din curiozitate 🙂 😉

  14. ma scuzi ca te intreb daca nu dovedesc sa transmit in luna aceasta pot sa sa incep a face toate documentele din octombrie pentru transfer?

  15. salut , eu vreau sa ma transfer, tu ai spus mai sus ca treba sa obtin acordul de la universitate la care te transferi si obtinerea acordului de la universitatea de unde vrei sa pleci, si apoi le trimit aceste acorduri le transmiti Ministerului Educatiei National al Rominiei?

  16. deci,dupa cum am inteles,e neaparat necesar sa fac un an de studii la Universitatea unde am fost admisa si apoi sa incerc sa ma transfer?mai devreme nicidecum?

Lasă un răspuns