Admitere în România 2011-2012

*Pentru a deschide fişierele ataşate aveţi nevoie de: WinRARAdobe ReaderMicrosoft Office Word și Excel sau OpenOffice.

Lista FINALĂ a candidaţilor de origine etnică română din R. Moldova, admişi în sesiunea a II-a la studii universitare de licenţă 2011-2012

Lista finală a candidaţilor de origine etnică română din Republica Moldova, admişi în sesiunea a II-a ca bursieri ai statului român la studii universitare de licenţă în învăţământul de stat din România, începând cu anul universitar 2011-2012 (sursa: www.edu.ro):

DESCARCĂ LISTA FINALĂ SESIUNEA A II-A


VIZE pentru elevi şi studenţi bursieri ai statului Român 2011


Începând cu data de 1 septembrie 2011, Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău va primi solicitările de vize pentru elevii/studenţii bursieri ai statului român.

Elevii, studenţii şi însoţitorii acestora vor fi primiţi cu prioritate, în intervalul orar 10.00-12.00, în orice zi lucrătoare, fără programare.

DOCUMENTELE NECESARE SOLICITĂRII VIZEI PENTRU ELEVII/STUDENŢII BURSIERI AI STATULUI ROMÂN:

Pentru elevi:

- formular de viză tip D
– paşaport valabil (original şi copie)
– 2 fotografii color recente
– Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei. Inspectoratul Şcolar IAŞI
– Certificat de naştere (original şi copie)
– Cazier judiciar pentru minorii care au împlinit 16 ani (original şi copie)
– Declaraţie notarială de la ambii părinţi din care să rezulte că aceştia sunt de acord ca minorul să-şi facă studiile în România (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original şi copie)

Pentru studenţi:

- formular de viză tip D
– paşaport valabil (original şi copie)
– 2 fotografii color recente
– Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei.
– Certificat de naştere (original şi copie)
– Cazier judiciar (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original şi copie)
În cazul studenţilor admişi fără bursă: dovada mijloacelor de întreţinere sub forma unui extras de cont pe numele solicitantului de viză din care să rezulte faptul că acesta deţine în cont suma minimă de 500 euro

Pentru însoţitor (dacă este cazul):

- formular de vizĂ tip A, B, C
– paşaport valabil (original şi copie)
– 2 fotografii color recente
– Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei
– Certificat de naştere (original şi copie)
– Dovada gradului de rudenie (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie (original şi copie)
– Dovada transportului
– Dovada mijloacelor de întreţinere


Cum aplici la turul 2 (Învăţământ superior, licenţă):


1. Scoţi la imprimantă Anexa 1A;
2. Completezi Anexa 1A (cu majuscule) indicând 3 universități și specializări puse la dispoziţie în Anexa 7;
3. Scanezi cererea şi o trimiţi la adresa de e-mail: admitere2moldova@medu.edu.ro SAU o trimiţi la numărul de fax: 0040-21-3126614.

Perioada de transmitere a cererilor: 03 – 10 septembrie 2011.
Cererile transmise după acest termen nu vor fi luate în considerație.

CITIŢI „Proiect de METODOLOGIE de suplimentare locuri R Moldova 2011″ care se află în arhiva cu metodologia de suplimentare pentru mai multe detalii sau pentru a afla cum aplici la ciclul preuniversitar, masterat, doctorat sau la extensiunile universităţilor din Bălţi şi Cahul.


Metodologia pentru turul 2 de şcolarizare

Metodologie de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română din Republica Moldova în anul şcolar/universitar 2011-2012, în baza suplimentării cifrei de şcolarizare anuale.

Programul de burse de studii pentru tinerii de origine română cu domiciliul stabil în străinătate a fost suplimentat cu 2.850 de locuri pentru învăţământul universitar (fără bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare, sursa www.edu.ro):

DESCARCĂ METODOLOGIA PENTRU TURUL 2


Lista PROVIZORIE a cetăţenilor din Republica Moldova admişi la studii universitare de licenţă în România pentru anul universitar 2011-2012

Lista provizorie a cetățenilor din Republica Moldova declarați admiși la studii universitare de licență în instituții de învățământ de stat din România în urma participării la „Concursul de admitere în învățământul superior de stat din România a tinerilor de origine română din Republica Moldova, țări învecinate și a etnicilor români cu domiciliul în străinătate în anul de învățământ 2011-2012″, sesiunea iulie 2011 (sursa: www.edu.ro):

DESCARCĂ LISTA PROVIZORIE A STUDENŢILOR ADMIŞI LA STUDII ÎN ROMÂNIA


Rezultatele admiterii la studii în România pentru elevii din Republica Moldova (clasa a 9-a) pentru anul şcolar 2011-2012

În continuare puteţi găsi rezultatele admiterii la liceele din România a elevilor din Republica Moldova în clasa a IX-a. Informaţie preluată de pe siteul oficial al Inspectoratului Școlar Județean Iași:

REPARTIZAREA ELEVILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN LICEELE DIN ROMÂNIA 12 AUGUST 2011


Metodologia de admitere 2011 – 2012

Metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română din Republica Moldova, din alte state învecinate şi a etnicilor români cu domiciliul stabil în străinătate în învăţământul din România, în anul şcolar/universitar 2011 – 2012.

DESCARCĂ METODOLOGIE ROMÂNI DE PRETUTINDENI 2011 – 2012
(de pe www.edu.ro)


Perioada de depunere a dosarelor 2011 – 2012:

1 – 8 august 2011

La Bălţi, comisia va primi dosarele la Universitatea Alecu Russo, prin amabilitatea conducerii universităţii, în zilele de:

- 1 august (orele 9.30 – 18.00);
– 2 august (orele 9.30 – 15.00).

La Chişinău, dosarele se depun pe strada Vlaicu Pârcălab nr. 39, în sediul fostului Consulat al României, în zilele de:

- 3 august 2011 între orele 9.30 – 18.00
– 4 august 2011 între orele 9.30 – 18.00
– 5 august între orele 9.30 – 18.00
– 6 august între orele 9.30 – 15.00.

La Cahul comisia se va afla la Universitatea Barbu Petriceicu Hasdeu, prin bunăvoinţa conducerii universităţii, în ziua de:

- 7 august între orele 9.30 – 18.00
– 8 august între orele 9.30 – 15.00.

Sursa: chisinau.mae.ro


Acte necesare pentru admitere (studii universitare):

1. Cerere de înscriere – formular tip (se va putea obţine la consulat în momentul admiterii sau îl găsiţi în arhiva ataşată mai sus) descarcă model de cerere completată;

2. Copii legalizate după:

 • diploma de bacalaureat (pentru absolvenţii promoţiei anului curent după adeverinţa de absolvire a liceului, având înscrisă media anilor de studii şi a examenului de bacalaureat)
 • foaia matricolă privind studiile liceale, în care sunt înscrise şi notele / calificativele obţinute la bacalaureat (descarcă model de foaie matricolă).

3. Copie legalizată a certificatului de naştere (în limba română)

4. Copie legalizată a certificatului de căsătorie (dacă este cazul)

5. Copie legalizată a adeverinţei medicale care să permită accesul în colectivitate

6. Xerocopii după:

 • Buletinul de identitate/Cartea de Identitate
 • Anexa la buletinul de identitate cu indicarea domiciliului stabil

7. Xerocopie după paşaport

8. 1 Fotografie 3/4, care se aplică pe cerere

Certificat HIV/SIDA

În adeverinţa medicală pentru România se înregistrează şi rezultatele testării HIV. Pentru a efectua un test la HIV la Centrul Naţional SIDA şi a primi un certificat oficial de acest tip (link) a sero-statutului (pentru viză, reşedinţă, studii sau alte scopuri), trebuie să faceţi următoarele:

 1. Veniţi la Centrul Naţional SIDA, cu un buletin de identitate valabil, Luni – Joi (8:00–15:00) sau Vineri (8:00–12:00), cu excepţia sărbătorilor naţionale;
 2. Veţi primi consiliere pre-test împreună cu materiale informaţionale şi de protecţie disponibile;
 3. Plătiţi taxa oficială de 26 MDL la casă; pentru invalizii de categoria I şi II, taxa este de 21MDL;
 4. Veţi fi direcţionat către laborator pentru colectarea sângelui. Procedura se efectuează cu echipament steril conform tuturor procedurilor medicale şi pacient standard;
 5. Pentru a primi rezultatul şi certificatul oficial, veniţi în a doua jumătate de zi (15:00–16:00), dacă sângere a fost colectat înainte de 10:00, sau următoarea zi, dacă sângele a fost colectat după 10:00. Trebuie să veniţi în persoană pentru a primi rezultatele. Toate persoanele testate, indiferent de statutul sero, beneficiază de consiliere post-test.

Cum găsiţi Centrul Naţional SIDA:

Chişinău, str-la Studenţilor 7/1
Tel.: +373 (22) 46-94-43
e-mail: naac@sanepid.mdnaac@mednet.md

Transport public: Troleibuzul 25, Microbusul nr. 127 şi 162 (Staţia magazin „Călătorul”)

752 Responses to Admitere în România 2011-2012

 1. andrei spune:

  norok Dumitru .am si eu o intrebare la tn la mine in foaia matricola nu sunt notele de la bac ,pentru ce trebuiesk daca sunt in diploma de bac fratele meu anul trecut nu avea notele de la bac in matricola.ms

  • Gorobîc Dmitri spune:

   bună adrei,
   în metodologie, în tabela cu actele necesare scrie „foaia matricolă privind studiile liceale, în care sunt înscrise şi notele / calificativele obţinute la bacalaureat” deci fă concluzii: notele de la BAC sunt necesare dacă asta se cere. De fapt mai ştiu oameni care au avut foi matricole fără BAC şi nu au avut probleme, însă nu cred că merită să-ţi încerci soarta acum, pierzi 2 ore ca să mergi la liceu şi să-ţi faci altă foaie.

 2. cristina spune:

  salutare si multumesc pentru info de aici..insa am o intrebare:apare listele cu toate liceele si universitatile pe internet inainte de darea documentelor? ms anticipat

 3. Tina spune:

  Dumitru ajuta-ma te rog si pe mine, la protv si la prime au zis acum seara ca in chisinau admiterea se-ncepe pe 8 august. sincer deja nimic nu mai inteleg. multumesc anticipat.

  • Gorobîc Dmitri spune:

   am rămas şi eu blocat după ştirea de la PRO TV, acum i-am telefonat şi i-am rugat să-mi spună care a fost sursa de unde ei s-au inspirat când au scris ştirea, domnul de la telefon nu a fost în stare să-mi răspundă şi m-a rugat să revin mâine cu un email la redacţie la care se va strădui să-mi răspundă. Emailul deja l-am trimis, mâine îi mai sun o dată.

   Pot doar să spun să nu credeţi la tot ce spun la TV, orientaţi-vă după metodologie!

 4. Sirbu spune:

  in modelul de matricola care lai injcarcat aici, este o coloana (media=(x+y+z)/3), uite anume eu notele astea nu le am in matricola, stau si ma gandesc, oare o sa fie valabila?!

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Această coloană în schimb este în diploma de BAC, eu nu ştiu precis cum vor reacţiona acei de la ghişeu dacă nu găsesc coloana aceasta, poate ei au nevoie de matricolă ca să compare notele. Dar mai importante sunt notele celea de jos, mediile, ele se trec în cerere şi cred că pentru asta serveşte foaia matricolă. Dar nu înţeleg, de ce nu te duci la liceu să-ţi faci alta unde să fie şi acea coloană? Sau dacă de la tine de la liceu au mai intrat anii trecuţi cu aşa foi matricole, atunci de ce să îţi faci griji?

   • Sirbu spune:

    eu la liceu deja ma duc a 3 oara pentru matricola :)prima data miau dato fara notele de la bac, nici eu nu stiam ca ele trebuie sa fie prezente, apoi a doua oara au fost niste greseli, si a treia oara am plekat pentru corectari :) eu tot mam gandit ca acea coloana este in anexa diplomei de bac, oi vedea deja la ghiseu, insa imi fac griji ca pina atunci sa nu mai fie nimeni la scoala :)

  • Gorobîc Dmitri spune:

   A fost cândva chestia asta cu confirmarea, acum nu e necesară, stai calm.

 5. nitzza spune:

  salut încă odată.. :) luminează-mă te rog,și spune-mi ce înseamnă Bdom?? :D

  • Gorobîc Dmitri spune:

   nitzza, bonificaţie (Bdom) înseamnă un coeficient în corespundere cu domeniul fundamental de studiu solicitat. În Anexa 3 găseşti Bdom pentru fiecare domeniu, acesta se foloseşte la calcularea mediei generale de admitere. De fapt ea nimic nu contează şi voi nu aveţi nevoie de ea. Media generală v-o calculează comisia, deci nu vă umpleţi capul cu informaţie care nu vă trebuie.

 6. Sirbu spune:

  oare este o problema daca matricola mea are doar mediile anuale pe pe fiecare din cei 3 ani si notele de la bac, fara notele generale pe liceu?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Bună Sirbu,
   tu în foaia Matricolă trebuie să ai notele pentru fiecare obiect din clasa 10, 11 şi 12, trebuie să ai media pe obiect din aceşti 3 ani, adică media generală pe liceu la fiecare obiect. NUMAIDECÂT trebuie să ai media la toate obiectele pentru fiecare an, adică în clasa 10 să ai media aritmetică la limbă, matematică, informatică, … , deoarece anume din foaia matricolă scrii în cerere (Anexa 1A) media pentru fiecare an. Plus mai e nevoie şi de notele şi media de la BAC.

 7. anishoara spune:

  care este probabilitate ca cu media de liceu 8.95 si 8.25 media BAC sa fiu admisa la buget la studii in Ro?ms

 8. Vlad spune:

  Salut.Am facut foaia medicala la policlinica de sector inclusiv si singele.Trebuie sa maidau aparte pentru sida?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Bună Vlad, e lucru bun că ai făcut analiza la sânge la policlinică doar că acolo nu se controlează dacă ai HIV sau nu, deci cred că e necesar să faci pentru HIV aparte, şi din nou întrebarea care o dau la toţi: de te împiedică să faci certificatul HIV?

 9. Luminita spune:

  aa si mai e ceva daca foaia matricola a mea are alta structura si sint indicate si mediile de la ambele semestre separat si dupa aia media generala , va fi valabila sau nu?

 10. Luminita spune:

  Buna Dmitri , am si eu citeva intrebari!
  1. in certificatul meu medical nu e testul hiv , acolo scrie doar ca nu am maladii venerice ..medicul de familie mi-a zis ca nu e necesar sa fac acest test .
  2.vreau si eu la jurnalism , cind depun actele tre sa scriu facultatea de stiinte politice, administrative si ale comunicarii , sectia jurnalism sau altfel?
  si cu media generala de 9.72 si media de la bac 9.25 as avea sanse sa reusesc la bucuresti sau iasi , ele ofera cite 3 locuri sau sanse mai mari voi avea sa scriu acolo unde se ofera numai cite 1 loc
  3.aha si in cazul in care nu reusim , dar sper sa nu se intimple si asa cum admiterea se incepe pe 31 si e nevoie si de acte originale nu putem depune actele si la noi , vom avea sanse in turul doi , adica cel putin va exista turul doi?
  multumesc anticipat :)

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Buna Luminita,

   1. Dacă medicul a specificat că nu ai boli venerice sper să nu apară probleme, dar nu sunt convins că aşa va fi, adică nu am întâlnit nici un caz ca cineva să fie fără testarea HIV şi să nu-i primească certificatul, mai mult că nici nu am întâlnit persoane care să nu fi trecut testarea HIV, nu văd nici o dificultate în asta.

   2. Cu media ta tu liber intri în Bucureşti la jurnalism, sunt convins, însă eu deja am 2 prietene care vor acolo, şi sunt cu medii mai mici =) o să se mâhenască dacă nu vor intra. În cerere scolo scrie „Domeniul fundamental” tu trebuie să scrii „Ştiinţe sociale şi politice” iar mai jos unde e specializarea scrii „Ştiinţe ale comunicării”, aceasta şi este facultatea de jurnalism însă prin alte cuvinte e numită specializarea.

   3. Nu prea am înţeles întrebarea a treia? Primul lucru care pot să ţi-l spun: sunt convins că vei intra din primul tur. Însă dacă nu eşti convinsă, totuşi despre ce acte în original vorbeşti? E nevoie doar să ai la tine încă o copie legalizată la diploma de BAC care o vei păstra pentru orice eventualitate iar restu actelor rămân la tine acasă în original, nici la facultatea din MD, nici în RO nu nepui nici un original de acte în afară la diploma de BAC.

   4. Cu foaia matricolă nu e nici o problemă, important să fie notele anuale, nota generală pe liceu, mediile pe fiecare an şi notele cu media le la BAC. Dacă e ceva în plus asta nu e straşnic.

 11. lidia spune:

  Salut,spunemi te rog unde pot gasi lista liceelor care ofera burse pentru moldoveni?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   lidia, uite pe această pagină este arhiva cu metodologia, descarci arhiva, o deschizi şi găseşti acolo anexele.

   Anexa 9B_Locuri alocate in clasa a IX a pentru elevi din R Moldova 2011_2012.pdf

   Aşa se numeşte anexa în care sunt locurile pentru elevi.

 12. Inga spune:

  Imi poti trm foaia matricola in word ca sa o pot completa direct? sau se poate si altfel? Multumesc

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Inga, foaia matricolă nu tu o completezi ci o compleetază la instituţia de învăţământ. După acest model secretara cred că ar putea să facă o foiae nouă, dacă nu poate atucni scrie-mi în skype şi îţi dau foaia în word (doar dacă întradevăr e necesar)

 13. Liza spune:

  salut! eu daca am absolvit liceul in 2008 pot acum sa dau si eu la admitere in Romania anul acesta???

 14. Stanislav spune:

  Salut ! am citeva intrebari :
  1.Am auzit ca la consulat daca vrai sa depui actele p/t concurs dupa cl. a 9-a poti numai la budjet in caz daca vrei la contrat trebuie sa pleci in Romania si te duci la anumit colegiu care vrai si dai la contract – e adevarat ?
  2. Cum crezi sa fac riscul de a depune actele la budjet cu media anuala la cl. a 9-a 7.23 si media la examene 7.33 la colegiul financiar bancar !
  notele de la examen : matematica – 6 , l.rom-7 , l.eng – 9, cred ca e nevoie si de nota de la informatica – 8! si cred ca voi alege orasele : Iasi , Bucuresti shi Brasov! astept rs !

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Stanislav, tu ai terminat clasa 9 şi vrei să intri la liceu?

   Dacă tu depui la consulat actele tu intri în românia ca „bursier al statului român”, citeşte în metodologie mai detaliat ce înseamnă asta. Deci tu eşti la buget automat.

   Referitor la colegiul bancar nu pot să-ţi dau nici o informaţie, şi ce ţine de notele tale, cred că-ţi va fi greu să intri acolo unde-ţi doreşti.

 15. Mihaela spune:

  si pt cei care doresc sa depuna dupa a 9 tot aceasta este data de depunere?31 iulie-8 august….?.

  • Gorobîc Dmitri spune:

   În mod normal e aceeaşi perioadă cât pentru liceu atât şi pentru facultate însă nu putem fi convinşi până la capăt. Comisia mixtă vine în Republica Moldova în perioada de 31 iulie – 8 august însă nu se ştie încă dacă această comisie se va împărţi în 3 şi va primi simultan la Chişinău, Cahul şi Bălţi sau dacă va aloca câteva zile pentru fiecare oraş, la fel nu ştim cum vor primi, pe toţi împreună sau elevii şi studenţii în zile/ore diferite. Cert este că în perioada menţionată comisia se va afla în Republica Moldova.

 16. tatiana spune:

  salut, numi ajuge timp sa cer de la starea civila copia certificatului de nastere in limba romana, este vreo problema dak eu am tradus certificatul de nastere si lam legaliat la notar??? as mai dori sa te intreb daca certificatul de sida si cazierul juridic trebuie trimis in original?? oricum la noi nu se cere.mai am o intrebare cam stupida insa copiile la buletin si pasaport la fel trebuiesc lagalizate???

  • Gorobîc Dmitri spune:

   buna Tatiana,
   1. Adeverniţa de naştere se face la arhivă timp de 1 zi. Reuşeşti oricum deoarece nu e nevoie să vii la Consulat din prima zi. Nu sunt convins că-ţi vor primi traducerea la certificatul de naştere însă nu exclud acestă variantă.

   2. Certificatul HIV NU trebuie legalizat nici NU trebuie original. Seria, data şi rezultatul de pe certificatul HIV se copie în adeverinţa medicală de către medicul de familie care-ţi completează adeverinţa. După asta certificatul HIV nu-ţi mai foloseşte la nimic.

   3. Cazier Judiciar DELOC NU TREBUIE! (Citeşte metodologia)

   4. Buletinul şi paşaportul Nu trebuie legalizate, doar trebuie să ai copia şi originalul cu tine, în caz că vor să compare dacă copia e adevărată. De fapt anul trecut EU AM LEGALIZAT buletinul şi paşaportul în caz că cei de la ghişeu se vor răzgândi şi vor cere legalizat.

 17. tinncik spune:

  Mersi pentru toata informatia, efoarte utila, si te rog mult ma anunti si pe mine de admitere 2011-2012 daca ceva,mersi!!!

 18. Daniela spune:

  stiu prea putin despre admiterea in Romania,dar as dori sa-mi incerc norocul…ce universitati mi-ati recomanda,ce orase….la medicina…multzumec anticipat

 19. nitzza spune:

  salut..! spune-mi te rog,adeverinta medicala nu trebuie in original? mersi mult

  • Nike_lps spune:

   toate trebuie sa fie in original shi kopii la dinsele…:)

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Bună nitzza,
   Adeverniţa medicală tu trebuie să o ai la tine aşa că la consulat tu depui doar copia legalizată la notarl. Tu când mergi la consulat să depui actele ar fi bine să ai la tine şi originalul, în caz că persoanei de la ghişeu ceva îi pare suspect, să poată compara. Deci originalul rămâne la tine, copia legalizată o dai la consulat.

   • gloria spune:

    hellp nu pot deschide pagina de metodologie.

    • Gorobîc Dmitri spune:

     gloria, care pagină? Eu nu te înţeleg?

     DESCARCĂ METODOLOGIE ROMÂNI DE PRETUTINDENI 2011 – 2012
     DESCARCĂ METODOLOGIE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA 2011 – 2012

     Acestea două sunt arhive, pe care apeşi şi la tine pe computer se descarcă arhiva in format WinRAR cu metodologia. Dacă nu se descarcă când apeşi atunci terbuie să apeşi pe tasta dreaptă de la şoricel, apoi „Save ass” sau ceva de genu (în dependenţă de browser şi de limbă), apoi deschizi arhiva. Pentru asta ai nevoie de softul WINRAR (la început de articol este un link pentru a descărca programa), iar pentru a deschide fiecare document din arhivă trebuie Adobe Acrobat Reader care la fel îl descarci după linkul de la început de articol.

   • nitzza spune:

    mulțumesc mult..! sincer,consider că ajuți foarte mult persoanele cu informațiile tale..! mersi încă odată..! succes în continuare.. :)

 20. Nike_lps spune:

  spunetimi va rog cind se incepe depunerea de documente pentru anul de studii 2011-2012??

 21. Greg P. spune:

  Dima salut…vreau sa te intreb…eu de exemplu dau la 3 orase Iasi,Cluj si Bucuresti la Arte…eu treb sa fac 3 copii legalizate la toate actele pentru fiecare oras aparte sau numai una pentru toate orasele?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Bună Greg,
   Tu depui la Consulat doar un singur dosar în care specifici universităţile la care vrei să intri, deci dosarul conţine câte un singur exemplar a fiecărei copii.

  • Greg P. spune:

   dar pot sa depun in dosar si copii la diplome care le am internationale?

   • Gorobîc Dmitri spune:

    Atunci când te apropii de ghişeu, la consulat, persoana de la ghişeu cere de la tine fiecare act în parte, adică Cererea, apoi copia la diploma de BAC şi aşa mai departe, ea se uită peste fiecare act dacă e îndeplinit corect şi dacă e ceea ce trebuie şi îşi face dosarul. Ea de la tine nu cere copia la diplomele care le ai.

    Eu anul trecut i-am zis doamnei de la ghişeu că am nevoie să ataşez un act la dosarul meu, ea s-a uitat peste el şi mi l-a primit. Fix acelaşi act însă la alt ghişeu nu au vrut să-l primească de la o prietenă. Aşa că contează cum îţi va fi norocul, poţi să le dai copiile însă să fie legalizate.

    Apropo, ai scris că depui la arte, care arte anume? În acest domeniu se conţin mai multe specializări, dacă vrei la Actorie, te adresezi la mine să îţi dau o informaţie utilă.

    • Greg P. spune:

     eu caatare is pictor,sculptor,…am invatsat la profil arte..dar am avut si instruire in actorie ca baieti nu erau si luau de la pictura)))))…ma duc la disigne interior

     • Gorobîc Dmitri spune:

      Pur şi simplu am o scrisoare care a venit către diferite licee din Moldova. În scrisoare merge vorba despre nişte locuri la actorie într-o universitate din România pentru Moldoveni. Dacă nu mergi la actorie atunci pentru tine nu contează această scrisoare.

 22. Dan spune:

  salut spunetimi va rog cind se incepe admiterea 2011-2012

 23. Mihaela spune:

  eu am terminat clasa a 9 si as dori sa plek in bacau dimitrie ce ma sfatui in ce oras ar fi mai bn sami urmez studiile ??? si nu stii nimik legat de data depunerilor pt liceu.as dori pe domeniu medicina.ce liceu imi sugerezi

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Mihaela, scuze, eu nu sunt cel mai informat om din toţi care învaţă sau care informează tinerii ce vor să-şi urmeze studiile în România. Din păcate eu nu cunosc nici un liceu din Bacău sau din alte oraşe ale României, nici atât nu cunosc licee cu specializare în medicină. Eu sunt student, ar fi mai bine să găseşti tineri care fac liceul şi să te informezi de la ei, ei cunosc problema mai de aproape.

   Alt ceva ce aş putea să-ţi sugerez e să aştepţi până apar listele cu locurile oferite de licee la fiecare profil, atunci deja vei analiza tabela, vei vedea ce liceu oferă locuri la medicină şi vei căuta pe internet informaţii mai detaliate despre fiecare liceu.

   Ce ţine de data depunerii, nu a apărut nici o informaţie, eu împreună cu ceilalţi care au comentat aici aşteptăm să apară programul. Te informez dacă sunt ceva noutăţi.

 24. Liza spune:

  Salut! As vrea sa te intreb daca pot sa-mi completez foaia matricolă privind studiile liceale singura(avind notele in agende) sau se face intr-un alt mod si notele trebuie luate de la liceu prin vreun doc special?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Buna Liza,
   Foaia matricolă de fapt nu contează de cine e completată, contează să fie notele să fie adevărate, adică oricum trebuie controlată de directorul instituţiei de învăţământ. Plus la toate pe foaia matricolă trebuie să fie ştampila instituţiei de învăţământ şi semnătura directorului. Deci nu ai nici o şansă să o completezi singură.

   Notele directorul ştie de unde să le ia. Ţii minte înainte de examene când semnaţi nişte foi cu toate notele voastre de la ultimii 3 ani? Păi notele sunt de acolo. În mod normal sunt 13 obiecte, pentru profil real 11, fără Literatura universală şi fără a doua limbă străină. Sau depinde de liceu.

   Mai sus am ataşat model de foaie matricolă, foloseşte-te de el.

 25. Petrovici spune:

  Multumesc Dima pentru info

 26. Sika spune:

  Salut , Dmitri! cu media de 8 la BAC, 8,84 pe trei ani de liceu, sunt sanse de a intra la facultatea de turism? daca da , recomanda careva universitati, orase. merci anticipat

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Salut Sika,
   Nu cred că pot să-ţi dau un răspun concret la această întrebare, din mai multe motive:
   1. Nu cunosc cu ce medii au intrat anul trecut anume la turism.
   2. Anul acesta mediile sunt mai mici pe toată Moldova, aşa că şansele se diferă faţă de anul trecut.
   3. Depinde în ce oraş şi ce universitate.

   M-ai rugat să-ţi recomand universităţi unde este facultatea de turism, la moment nu a apărut tabela cu numărul de locuri oferite de fiecare universitate aşa că nu ştiu ce universităţi şi câte locuri oferă, pot să spun doar că la Universitatea din Bucureşti la care învăţ eu este facultate bună de turism, am auzit despre activitatea lor. Intră pe http://www.unibuc.ro şi facută facultatea de turism.

   P.S. Nu-ţi complica viaţa cu aşa gen de întrebări, pur şi simplu mergi şi depune actele şi în RO şi în MD, undeva oricum vei intra, dacă nu atunci aşa a fost să fie. Baftă!

 27. Adrian spune:

  si inca ceva, te rog, o concretizare:
  E posibil sa aplici in cadrul la 3 universitati din 3 orase diferite, da?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Da e posibil! Poţi să alegi şi 3 universităţi din acelaşi oraş, şi aceeaşi universitate de 3 ori însă diferite specializări. Atunci când alegi diferite universităţi din diferite oraşe poţi să alegi la toate 3 aceeaşi specializare, poţi să alegi şi specializăti diferite.

   UNICA RESTRICŢIE: Nu trebuie să ieşi din limita DOMENIULUI FUNDAMENTAL. Toate specializările alese trebuie să facă parte din acelaşi domeniu care lai ales, indiferent de universitate sau oraş.

 28. Adrian spune:

  salut Dmitri, 2 intrebari, te rog:
  1. E obligatoriu ca rezultatele SIDA sa fie incluse in adeverinta medicala sau pot fi ca certificat aparte?
  2. Am vazut ca inveti in Bucuresti, cu ce medie de admitere ai trecut?
  mersi.

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Salut Adrian,
   1. Nu poţi să dai copia la certificatul HIV aparte, se cere doar un singur certificat medical în care sunt trecute rezultatele la toate testele, starea sănătăţii, vaccinile primite. Aşa că trebuie să treci rezultatul seria şi data din adeverinţa HIV în acea medicală, după asta nu mai ai nevoie de ea.
   2. Învăţ în Bucureşti. Deloc nu contează media mea deoarece mediile foarte mult variază de la o facultate la alta, de la un loc la altul, aşa că contează cu cine vei concura pentru fiecare loc. De ex după primul tur rămân în unele localităţi şi locuri cu bursă deoarece nimeni nu la ajuns capul să scrie acolo, deci dacă aveai media 5 intrai pe locul cela. Nu mi-e ruşine de media mea, e bună, însă nu văd sens să o public aici, scuze.

 29. Elena spune:

  pentru adeverinta medicala este necesar certificatul rontgen si analiza de singe generala sau nu? multumesc anticipat!

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Salut Elena,
   cred că nu sunt necesare aceste analize. Certificatul medical e necesar pentru ca să permită accesul în colectivitate, mai mult se atribuie la boli infecţioase. Analiza generală a sângelui eu şi restu colegi care-i cunosc nu am trecut-o.

   Apropo, am o presimţire că medicii când completează adeverinţa medicală, mai adaugă de la sine ceva informaţie, chipurile suntem sănătoşi sau ceva de acest gen, cred că n-au ei chef să ne controleze :) Sper că e doar o presupunere cu umor şi nu realitate.

   Deci fugi la mdic cu certificatul HIV, foaia cu vaccinile şi buletinul, mai departe e lucrul medicului. Baftă!

 30. linuta spune:

  spuneti-mi va rog, cind se incepe depunerea actelor pentru studii in Romania 2011?? mersi anticipat!!

  • Gorobîc Dmitri spune:

   linuta, salut, eu ajut şi răspund tuturor care se adresează la mine, însă pe tine mă supăr. Spune-mi te rog, de ce nu citeşti comentariile anterioare în care se spune că NU A APĂRUT NIMIC INFORMAŢIE REFERITOR LA DATA DEPUNERII, aşteaptă când apare, cum apare informaţia ea va fi publicată pe această pagină! Şi cum am promis mai sus (la fel în comentarii) voi trimite un email tuturor care au comentat pe această pagină.

 31. adriana spune:

  mc pentru timpul acordat si pt rasp…asteptam..poate poate :D

 32. anishoara spune:

  pentru admiterea in RO,diploma de BAC trebuie doar autentificata la notar,apostilarea ei nu este necesara?ms

 33. anishoara spune:

  Dmitrii sa shtii ca eshti BRAVO! faci o treaba buna aici,mersy pentru ajutor,foarte utila informatie.te-ash ruga,atunci cind afli ceva date concrete despre perioada de admitere,imi zici shi mie.;)mersy.bafta in continuare

 34. doina spune:

  taxa pentru certificatul SIDA anul acesta este de 28 MDA….:-D :-D

 35. adriana spune:

  Buna

  Am cateva intrebari referitor la depunerea dosarului pentru concursul admiterei la liceu si facultate in romania. Prietena fratelui meu vrea sa depuna dosarul pentru a intra la liceu si eu vreau sa merg cu ea. Daca face o procura (nu are 18 ani) pe numele meu pot sa merg cu ea? Eu am facut liceul si facultatea in iasi si stiu ce sa aleg pentru ea. ea nu cunoaste si nici mama ei.

  Si daca stiti macar aproximativ cand incepe depunerea dosarelor la consulat..k e foarte grea asteptarea:-S

  La consulat o sa se depuna dosarele pentru liceu si pentru facultate in aacelasi timp? sau o sa fie mai intai pentru liceu si dupa pentru facultate

  Mc anticipat si asteptam noutati:P

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Salut Adriana,
   E înteresantă întrebarea ta, din păcate pe această pagină eu mai mult m-am bazat pe informaţie pentru ciclul universitar deoarece singur am intrat la universitate în România şi ajut pe alţii. Dar nu refuz să încerc să răspund la întrebarea ta.

   Referitor la însoţirea copilului la Consulat, după studierea Metodologiei am ajuns la concluzia că însoţitor poate fi un părinte sau un tutore legal, însă dacă faci procură pe copil tu nu devii „tutore legal”, alt ceva se subânţelege prin această noţiune. Ceea ce am înţeles eu se contrazice cu aceea ce am văzut anul trecut la consulat. Cunosc cel puţin o persoană care a plecat să-şi depună actele nu cu un părinte ci cu o rudă şi nici nu sunt convins că au avut procură, voi încerca să aflu.

   Depunerea dosarelor nu se ştie când va începe, nici măcar nu a apărut metodologia finală, ei deja întârzie cu jumătate de lună faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

   Ţin minte că anul trecut cei de la liceu au început depunerea dosarelor mai devreme decât cei de la facultate, sau eu nu corect am înţeles. Însă atunci când am fost să depun la facultate, la fel erau elevi din clasa 9.

   Scuze că nu pot da informaţie mai precisă, aşteptăm poate alt cineva îţi va da un răspuns mai concret. Rămâne să aşteptăm, baftă!

 36. Silvia spune:

  Eu ink referitor la admitere, vreau s contretizez daca este nevoie de copii legalizate a documentelor a unuia dintre parintsi sa nu?!

 37. Silvia spune:

  Salut Max,Cazierul itsi serveshte doar atunci cind itsi faci cetatsenie romaneasca!)

 38. Max spune:

  Salut Dmitri, Referitor la „Cazierul Juridic”… Am inteles ca El va trebui la deschiderea vizei dupa ce vei fi admis… e corect sau m-au dus in eroare? nultumesc anticipat.

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Salut Max,
   Din păcate nu ţin minte pentru viză dacă mi-am făcut Cazier, am făcut la caziere că nici nu mai ţin minte unde mi-a servit. Am concretizat această informaţie la nişte colegi, ei au spus că întradevăr e nevioe de Cazier Judiciar, dar nu pot răspunde pentru aceste cuvinte.

   Acum nu are sens să-ţi faci Cazier, până ce nu-ţi serveşte la nimic, după ce se află rezultatele admiterii, va apărea şi informaţie despre viză, atunci voi pubilca actele necesare pentru obţinerea vizei. Baftă!

 39. Valeria spune:

  Salut,certificatul HIV/SIDA e necesar pt documentele la depunerea lor pt studii in Ro?sau numai pt viza si alte scopuri?mersi anticipat!

  • Gorobîc Dmitri spune:

   După ce faci certificatul HIV, cu el în mână şi cu foaia galbenă (sau albă la unii) în care sunt trecute toate vaccinile, cu buletinul şi cu alte certificate care le ai mergi la medic să-ţi întocmească Adeverinţa Medicală în care se trece seria şi rezultatul de pe certificatul HIV, în rest de el nu ai nevoie!

 40. Sika spune:

  E necesara copia legalizata a certificatului de la Cazierul Juridic?

 41. Silvia spune:

  Deci,sa intseleg k cei din Republica Moldova au un alt grafic de admitere??

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Corect ai înţeles Silvia. Românii depun actele, fiecare la facultatea unde vrea să intre iar cei din Republica Moldova depun dosarul la Consulatul României şi la felialele din Bălţi şi Cahul, dosarele se depun pentru locurile speciale acordate anume cetăţenilor Republicii Moldova, noi nu avem nici o treabă cu locurile care le ocupă românii. Doar dacă vrei să mergi singură să depui actele ca şi ceilalţi români, să plăteşti taxa de admitere, să dai examen de intrare, etc. atunci e altă treabă.

 42. Silvia spune:

  merci mult,kiar itsi voi fi ft recunoscatoare!)

 43. Silvia spune:

  Shi totushi n-am mai intseles kind se face admiterea in Ro???va rog frumos sa va impartsiti ku iformatsia dac o posedatsi!

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Buna Silvia,
   Nu a apărut încă nici o informaţie, nu se ştie când va fi admiterea. Cum apare această informaţie, eu neapărat voi posta aici data, urmăreşte această pagină pentru a afla detalii.

   O să mă strădui să trimit un email celora care în comentarii s-au interesat de data depunerii cererii pentru admitere.

 44. Liza spune:

  Spuneti-mi va rog unde pot face copia legalizată a certificatului de naştere în limba română?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Salut Liza,
   Certificatul de naştere dacă e în limba rusă, terbuie să ţi-l faci din nou în română la arhivă în Chişinău, str. Mihail Kogalniceanu 58-A, vizavi de USM.

   Certificatul de naştere în rusă cu traducere la birou de traduceri nu ţi-l vor primi, de fapt aşa am auzit de la oameni.

   Dacă doreşti să faci traducere, mergi la orice birou de traduceri, faci traducerea şi apoi la notar faci legalizarea. La biroul de traduceri poate fi şi propriul notar.

   Însă dacă certificatul e în română şi vrei doar să faci legalizare, asta faci la orice notar cu 10 lei.

 45. Alexandru spune:

  Salut,
  Certificatul HIV/SIDA este obligatoriu de a fi emis de Centrul National SIDA, sau este valabil si un certificat obtinut in raioanele Moldovei?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   În Republica Moldova certificate HIV se emit doar la Chişinău la Centrul Naţional SIDA şi mai mult nicăieri în altă parte, nici într-un raion al moldovei. De aici reiese că doar în chişinău poţi face acest certificat. De fapt în Tiraspol tot există testare HIV însă nu cred că să fie recunoscută.

   • elena spune:

    Informaţia privind perioada de depunere a dosarelor e pentru anul universitar 2010 – 2011 şi nu mai e valabilă pentru anul 2011 – 2012. Comentariu modificat de administrator.

    ”Având în vedere cele menționate, Comisia Mixtă M.A.E. – M.E.C.T.S. – D.R.P. își va desfășura activitatea de selecție/preluare a dosarelor tinerilor de origine română din Republica Moldova, concomitent, în următoarele locații:
    – 26 – 31 iulie – Cahul – sediul Universității “B.P. Hașdeu”
    – 26 – 29 iulie – Chișinău – Consulatul României la Chișinău
    – 29 – 31 iulie – Bălți – sediul Universității „A. Russo”.”
    sursa:http://www.edu.ro/index.php/articles/14116
    in privinta certificatului medical referitor la examinarea HIV, l-am obtinut si de la ccentrul de sanatate publica din raion, difera de cel obishniut si este cu stampila ministerului sanatatii pe o blancheta de stricta evidenta. Mi s-a spus ca este valabil in strainatate si inclusiv si pentru admiterea in Romania.

    • Gorobîc Dmitri spune:

     Elena, din păcate informaţia care ai publicat-o în comentariu e pentru anul de studii 2010 – 2011, adică de anul trecut şi nu mai e actuală. Ce ţine de certificat HIV, anul trecut medicul din localitate m-a trimis la raion, am alergat tot oraşul şi toţi medicii, toţi au zis că se face „doar în chişinău”, la fel am înţeles şi de la alţi tineri din alte raioane. E minunat dacă e posibil la voi în raion să-ţi faci acest certificat, e minunat dacă e posibil şi în alte raioane. Dar din ce raion eşti?

 46. Elena spune:

  Buna ziua!
  Spuneti-mi va rog de pe ce data incepe admiterea la studii superioare in Rominia?
  Mersi anticipat!

Lasă un răspuns