Admitere în România 2011-2012

*Pentru a deschide fişierele ataşate aveţi nevoie de: WinRARAdobe ReaderMicrosoft Office Word și Excel sau OpenOffice.

Lista FINALĂ a candidaţilor de origine etnică română din R. Moldova, admişi în sesiunea a II-a la studii universitare de licenţă 2011-2012

Lista finală a candidaţilor de origine etnică română din Republica Moldova, admişi în sesiunea a II-a ca bursieri ai statului român la studii universitare de licenţă în învăţământul de stat din România, începând cu anul universitar 2011-2012 (sursa: www.edu.ro):

DESCARCĂ LISTA FINALĂ SESIUNEA A II-A


VIZE pentru elevi şi studenţi bursieri ai statului Român 2011


Începând cu data de 1 septembrie 2011, Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău va primi solicitările de vize pentru elevii/studenţii bursieri ai statului român.

Elevii, studenţii şi însoţitorii acestora vor fi primiţi cu prioritate, în intervalul orar 10.00-12.00, în orice zi lucrătoare, fără programare.

DOCUMENTELE NECESARE SOLICITĂRII VIZEI PENTRU ELEVII/STUDENŢII BURSIERI AI STATULUI ROMÂN:

Pentru elevi:

– formular de viză tip D
– paşaport valabil (original şi copie)
– 2 fotografii color recente
– Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei. Inspectoratul Şcolar IAŞI
– Certificat de naştere (original şi copie)
– Cazier judiciar pentru minorii care au împlinit 16 ani (original şi copie)
– Declaraţie notarială de la ambii părinţi din care să rezulte că aceştia sunt de acord ca minorul să-şi facă studiile în România (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original şi copie)

Pentru studenţi:

– formular de viză tip D
– paşaport valabil (original şi copie)
– 2 fotografii color recente
– Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei.
– Certificat de naştere (original şi copie)
– Cazier judiciar (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie pentru 90 de zile (original şi copie)
În cazul studenţilor admişi fără bursă: dovada mijloacelor de întreţinere sub forma unui extras de cont pe numele solicitantului de viză din care să rezulte faptul că acesta deţine în cont suma minimă de 500 euro

Pentru însoţitor (dacă este cazul):

– formular de vizĂ tip A, B, C
– paşaport valabil (original şi copie)
– 2 fotografii color recente
– Copia listei aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei
– Certificat de naştere (original şi copie)
– Dovada gradului de rudenie (original şi copie)
– Asigurare medicală de călătorie (original şi copie)
– Dovada transportului
– Dovada mijloacelor de întreţinere


Cum aplici la turul 2 (Învăţământ superior, licenţă):


1. Scoţi la imprimantă Anexa 1A;
2. Completezi Anexa 1A (cu majuscule) indicând 3 universități și specializări puse la dispoziţie în Anexa 7;
3. Scanezi cererea şi o trimiţi la adresa de e-mail: admitere2moldova@medu.edu.ro SAU o trimiţi la numărul de fax: 0040-21-3126614.

Perioada de transmitere a cererilor: 03 – 10 septembrie 2011.
Cererile transmise după acest termen nu vor fi luate în considerație.

CITIŢI „Proiect de METODOLOGIE de suplimentare locuri R Moldova 2011” care se află în arhiva cu metodologia de suplimentare pentru mai multe detalii sau pentru a afla cum aplici la ciclul preuniversitar, masterat, doctorat sau la extensiunile universităţilor din Bălţi şi Cahul.


Metodologia pentru turul 2 de şcolarizare

Metodologie de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română din Republica Moldova în anul şcolar/universitar 2011-2012, în baza suplimentării cifrei de şcolarizare anuale.

Programul de burse de studii pentru tinerii de origine română cu domiciliul stabil în străinătate a fost suplimentat cu 2.850 de locuri pentru învăţământul universitar (fără bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare, sursa www.edu.ro):

DESCARCĂ METODOLOGIA PENTRU TURUL 2


Lista PROVIZORIE a cetăţenilor din Republica Moldova admişi la studii universitare de licenţă în România pentru anul universitar 2011-2012

Lista provizorie a cetățenilor din Republica Moldova declarați admiși la studii universitare de licență în instituții de învățământ de stat din România în urma participării la „Concursul de admitere în învățământul superior de stat din România a tinerilor de origine română din Republica Moldova, țări învecinate și a etnicilor români cu domiciliul în străinătate în anul de învățământ 2011-2012”, sesiunea iulie 2011 (sursa: www.edu.ro):

DESCARCĂ LISTA PROVIZORIE A STUDENŢILOR ADMIŞI LA STUDII ÎN ROMÂNIA


Rezultatele admiterii la studii în România pentru elevii din Republica Moldova (clasa a 9-a) pentru anul şcolar 2011-2012

În continuare puteţi găsi rezultatele admiterii la liceele din România a elevilor din Republica Moldova în clasa a IX-a. Informaţie preluată de pe siteul oficial al Inspectoratului Școlar Județean Iași:

REPARTIZAREA ELEVILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN LICEELE DIN ROMÂNIA 12 AUGUST 2011


Metodologia de admitere 2011 – 2012

Metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română din Republica Moldova, din alte state învecinate şi a etnicilor români cu domiciliul stabil în străinătate în învăţământul din România, în anul şcolar/universitar 2011 – 2012.

DESCARCĂ METODOLOGIE ROMÂNI DE PRETUTINDENI 2011 – 2012
(de pe www.edu.ro)


Perioada de depunere a dosarelor 2011 – 2012:

1 – 8 august 2011

La Bălţi, comisia va primi dosarele la Universitatea Alecu Russo, prin amabilitatea conducerii universităţii, în zilele de:

– 1 august (orele 9.30 – 18.00);
– 2 august (orele 9.30 – 15.00).

La Chişinău, dosarele se depun pe strada Vlaicu Pârcălab nr. 39, în sediul fostului Consulat al României, în zilele de:

– 3 august 2011 între orele 9.30 – 18.00
– 4 august 2011 între orele 9.30 – 18.00
– 5 august între orele 9.30 – 18.00
– 6 august între orele 9.30 – 15.00.

La Cahul comisia se va afla la Universitatea Barbu Petriceicu Hasdeu, prin bunăvoinţa conducerii universităţii, în ziua de:

– 7 august între orele 9.30 – 18.00
– 8 august între orele 9.30 – 15.00.

Sursa: chisinau.mae.ro


Acte necesare pentru admitere (studii universitare):

1. Cerere de înscriere – formular tip (se va putea obţine la consulat în momentul admiterii sau îl găsiţi în arhiva ataşată mai sus) descarcă model de cerere completată;

2. Copii legalizate după:

 • diploma de bacalaureat (pentru absolvenţii promoţiei anului curent după adeverinţa de absolvire a liceului, având înscrisă media anilor de studii şi a examenului de bacalaureat)
 • foaia matricolă privind studiile liceale, în care sunt înscrise şi notele / calificativele obţinute la bacalaureat (descarcă model de foaie matricolă).

3. Copie legalizată a certificatului de naştere (în limba română)

4. Copie legalizată a certificatului de căsătorie (dacă este cazul)

5. Copie legalizată a adeverinţei medicale care să permită accesul în colectivitate

6. Xerocopii după:

 • Buletinul de identitate/Cartea de Identitate
 • Anexa la buletinul de identitate cu indicarea domiciliului stabil

7. Xerocopie după paşaport

8. 1 Fotografie 3/4, care se aplică pe cerere

Certificat HIV/SIDA

În adeverinţa medicală pentru România se înregistrează şi rezultatele testării HIV. Pentru a efectua un test la HIV la Centrul Naţional SIDA şi a primi un certificat oficial de acest tip (link) a sero-statutului (pentru viză, reşedinţă, studii sau alte scopuri), trebuie să faceţi următoarele:

 1. Veniţi la Centrul Naţional SIDA, cu un buletin de identitate valabil, Luni – Joi (8:00–15:00) sau Vineri (8:00–12:00), cu excepţia sărbătorilor naţionale;
 2. Veţi primi consiliere pre-test împreună cu materiale informaţionale şi de protecţie disponibile;
 3. Plătiţi taxa oficială de 26 MDL la casă; pentru invalizii de categoria I şi II, taxa este de 21MDL;
 4. Veţi fi direcţionat către laborator pentru colectarea sângelui. Procedura se efectuează cu echipament steril conform tuturor procedurilor medicale şi pacient standard;
 5. Pentru a primi rezultatul şi certificatul oficial, veniţi în a doua jumătate de zi (15:00–16:00), dacă sângere a fost colectat înainte de 10:00, sau următoarea zi, dacă sângele a fost colectat după 10:00. Trebuie să veniţi în persoană pentru a primi rezultatele. Toate persoanele testate, indiferent de statutul sero, beneficiază de consiliere post-test.

Cum găsiţi Centrul Naţional SIDA:

Chişinău, str-la Studenţilor 7/1
Tel.: +373 (22) 46-94-43
e-mail: naac@sanepid.mdnaac@mednet.md

Transport public: Troleibuzul 25, Microbusul nr. 127 şi 162 (Staţia magazin „Călătorul”)

Comentarii

752 Responses to Admitere în România 2011-2012

 1. Oleg spune:

  Salut
  Referitor la exemplul acesta de foie matricola. Noi in clasa 10 nu am avut educatia civica, a fost Noi si legea. Acum in diploma de bac in anexa sa calculat media pe ultimii 2 ani( clasa 11-12). Cum poti calcula media la civica pe 3 ani si cum calculezi media generala in clasa a 10, cu sau fara „Noi si legea”???

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Oleg, mă miră faptul că directorul liceului nu ştie ce să facă. Explic:

   În foaia matricolă trebuie trecute toate obiectele din baza de date, sau cum se mai numeşte, pe această bază v-aţi semnat la sfârşit de an.

   În acea bază sunt trecute toate notele din toţi 3 ani, educaţia civică acolo nu e trecută aşa că nu ai nevoie de acea notă în schimb este trecută Noi şi legea. În foaia matricolă, în clasa 10 pui o simplă linie, deoarece atunci nu sa studiat acest obiect, în drept cu clasa 11 şi a 12 scrii notele.

   Media pe obiect o calculezi din acele 2 note. Media pentru clasa 10 o calculezi din obiectele rămase, adică fără Educaţia civică şi fără Noi şi legea.

 2. Tina spune:

  inka ceva, cererea de inskriere se kompleteaza pe lok?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Tina, cererea poţi să o completezi de acasă, pe o foaie scoasă la imprimantă, pentru cei de la consulat le este mai simplu dacă oamenii vin cu cererile completate deoarece nu trebuie să cheltuie foile lor şi aşa se trece mai repede. Dacă nu vrei, poţi la intrare să ceri o cerere (care anul trecut era atât de neclară, ştearsă, de o calitate mai proastă decât acelea care le aveam de acasă) şi să o completezi acolo.

   Model de cerere completat este mai sus. Succes!

 3. Tina spune:

  am iarasi niste intrebari:
  1.certifakatul hiv/sida e obligatoriu?
  2.foaia matrikola trebuie legalizata?eu doar duk originalul

  • Gorobîc Dmitri spune:

   1. Nu ştiu precis dacă e obligatorie testarea HIV, pur şi simplu o aveam trecută şi nu aveam probleme, nu ştiu nici o persoană care nu a trecut testarea HIV, deci nici nu ştiu ce se poate întâmpla în acest caz. Şi totuşi nu înţeleg, care e problema? DE CE să nu-ţi faci testarea HIV? Se face într-o zi şi o faci pentru tine!

   2. Eu la consulat am întins doamnei de la ghişeu originalul şi ea a spus „nu, dă-mi copia legalizată, originalul rămâne la tine”.

 4. taniusa spune:

  Taniusa… salut Dmitri uite si cum ramine cu depunerea actelor?? de ce asa tirziu ? sau nu e adevarat ? uite k nu mai inteleg nimik de ce 8 august ? care e problema ?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   În metodologie scrie 31 iulie – 8 august, la PRO TV s-a spus că în chişinău de pe 8 august până în 16, eu am sunat 3 ori la PRO TV, le-am trimis email, şi nici un răspuns, când sunt îmi spun să revin mai târziu, sau cer numărul meu de mobil şi zic că mă vor telefona, sau cum au făcut ultima dată, au pus receptorul.

 5. Doina spune:

  Salut Dima…am si eu o intrebare.
  Vreau sa incerc sa depun doc. pentru admitere in Ro. Nu sunt sigura daca voi reusi sa intru, asa ca am decis sa dau in mai multe universitati.In cite universitati pot sa depun si deasemenea facultati? Luind in seama ca depun doc. si la Moldova.
  Ms anticipat..

 6. Alexandru spune:

  Salut, încă o dată.
  Mulțumesc pentru răspuns, faci o treabă foarte bună Bravo!!!, dar ,fiindcă întotdeauna există un dar, permite-mi să-ți mai adresez câteva întrebări:

  1. Dacă sunt absolvent de colegiu, pot depune diploma de studii medii de specialitate pentru a pretinde la un loc, deoarece doresc să-mi continuu studiile în același domeniu în care este eliberată diploma (Științe Inginerești,Electronică și Telecomunicații)?
  2. Dacă ai fost deja acceptat, este obligatoriu să treci prin așa numitele Centre An Pregătitor, care este rostul lor, și cine ar trebui să se înscrie pentru a le urma, merită efortul de a te înscrie sau pierzi un an degeaba?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Alexandru, la Consulat contează diploma de BAC, pentru a continua aceeaşi specialitate în cererea de înscriere, la specializare scrii domeniul care doreşti să-l urmezi şi precis în altă parte nu vei nimeri. Ce ţine de diploma de colegiu, cred că s-ar putea să pui copia în pachetul actelor depuse la consulat, cred că va cotna.

   Anul pregătitor e pentru studenţi străini care nu cunosc limba română, în anul pregătitor e ca în clasa 1 – 2 unde te învaţă alfabetul, te învaţă gramatica, cum să vorbeşti, cum să scrii şi plus încă ceva obiecte. Acest an îl fac albanejii, ucrainenii, bulgarii, însă ei pot şi să nu-l facă dacă cunosc româna la un nivel înalt. Celor din Republica Moldova nici nu li se propune să facă an pregătitor aşa că nu te uita la asta.

 7. galina spune:

  Multumesc Dumitru….acum cam ar esi sa eau totul de la capat caci deacum am facut si legalizarea…cred totusi ca ar trebui sa fac si testul pentru orice eventualitate..inca o dat iti multumesc pentru informatia postata pe net, chiar e singura informatie pe care am gasito pina acum referitor la admiterea in romania, asa completa ca sa nu-ti apara prea multe intrebari…e bine ceea ce faci.Un mare multumesc.

 8. galina spune:

  buna tuturor…as putea sti ca in cazul in care nu ai rezultatul testului HIV/SIDA, dar ai foaia medicala….pentruca eu cind am facuto nu mi sa cerut sa fac si acest test, ea este chiar obligatorie..pentruca stiu ca colegii mei din anul trecut cind au prezentat-o nu le-a fost ceruta, ea aramas la ei….

  • Gorobîc Dmitri spune:

   galina, certificatul HIV nu trebuie prezentat la consulat, cu acest certificat trebuia să mergi la medicul de familie care ţi-a scris adeverinţa medicală, medicul trebuia să transcrie de pe certificatul HIV seria, data şi rezultatul testării. Adică toată informaţia despre sănătatea ta trebuie să se conţină în adeverinţa medicală, de aceea anul trecut nu le-au luat certificatele HIV la consulat, deoarece e nevoie doar de adeverinţa medicală în care să se conţină rezultatul HIV (de fapt nu sunt convins că e obligatoriu, însă tu asta faci pentru tine în primul rând). Plus acest certificat HIV poate să-ţi servească la cămin în timpul cazării (depinde şi de cămin, mie nu mi-au cerut).

 9. cristina spune:

  buna! Vreau sa depun actele la citeva facultati de medicina din Ro,dar nu am idee la care.Poate careva din voi imi poate da un sfat.Va rog, multumesc anticipat!

  • Gorobîc Dmitri spune:

   cristina, pot să-ţi dau un singur sfat: deschide Anexa 11 unde sunt universităţile şi numărul de locuri oferit, găseşte medicina, uite unde sunt locuri, găseşte denumirea universităţii, introdu în Google şi intră pe site-ul oficial al universităţii sau caută pe internet detalii despre facultatea respectivă din fiecare universitate. Care-ţi pare mai pristigioasă aceea şi alege.

 10. lidia spune:

  Acesta e primul tur de admitere

  • gloria spune:

   buna!1.spunemi si mie te rog daca stii ceva despre universitatea romino-americana din bucuresti,si care sunt sansele sa intri la aceasta universitate. 2.care sunt profesiile cele mai solicitate deobicei in universitatile din rominia 3.diploma este recunoscuta in strainatate

   • Gorobîc Dmitri spune:

    salut gloria,
    1. dacă găseşti în metodologie în anexa 11 locuri oferite de către această universitate, atunci ai şanse să intri, dacă nu e în listă, atunci nici o şansă.
    2. toate profesiile sunt solicitate, mai ales anul acesta mult mai mulţi elevi vor depune actele pentru românia. Dar în mod normal sunt solicitate Medicina şi Dreptul, anul acesta de exemplu am observat că mulţi vor la limbi străine şi la jurnalism.
    3. diploma din românia evident că este recunoscută în străinătate.

 11. andrei spune:

  norok Dumitru .am si eu o intrebare la tn la mine in foaia matricola nu sunt notele de la bac ,pentru ce trebuiesk daca sunt in diploma de bac fratele meu anul trecut nu avea notele de la bac in matricola.ms

  • Gorobîc Dmitri spune:

   bună adrei,
   în metodologie, în tabela cu actele necesare scrie „foaia matricolă privind studiile liceale, în care sunt înscrise şi notele / calificativele obţinute la bacalaureat” deci fă concluzii: notele de la BAC sunt necesare dacă asta se cere. De fapt mai ştiu oameni care au avut foi matricole fără BAC şi nu au avut probleme, însă nu cred că merită să-ţi încerci soarta acum, pierzi 2 ore ca să mergi la liceu şi să-ţi faci altă foaie.

 12. cristina spune:

  salutare si multumesc pentru info de aici..insa am o intrebare:apare listele cu toate liceele si universitatile pe internet inainte de darea documentelor? ms anticipat

 13. Tina spune:

  Dumitru ajuta-ma te rog si pe mine, la protv si la prime au zis acum seara ca in chisinau admiterea se-ncepe pe 8 august. sincer deja nimic nu mai inteleg. multumesc anticipat.

  • Gorobîc Dmitri spune:

   am rămas şi eu blocat după ştirea de la PRO TV, acum i-am telefonat şi i-am rugat să-mi spună care a fost sursa de unde ei s-au inspirat când au scris ştirea, domnul de la telefon nu a fost în stare să-mi răspundă şi m-a rugat să revin mâine cu un email la redacţie la care se va strădui să-mi răspundă. Emailul deja l-am trimis, mâine îi mai sun o dată.

   Pot doar să spun să nu credeţi la tot ce spun la TV, orientaţi-vă după metodologie!

 14. Sirbu spune:

  in modelul de matricola care lai injcarcat aici, este o coloana (media=(x+y+z)/3), uite anume eu notele astea nu le am in matricola, stau si ma gandesc, oare o sa fie valabila?!

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Această coloană în schimb este în diploma de BAC, eu nu ştiu precis cum vor reacţiona acei de la ghişeu dacă nu găsesc coloana aceasta, poate ei au nevoie de matricolă ca să compare notele. Dar mai importante sunt notele celea de jos, mediile, ele se trec în cerere şi cred că pentru asta serveşte foaia matricolă. Dar nu înţeleg, de ce nu te duci la liceu să-ţi faci alta unde să fie şi acea coloană? Sau dacă de la tine de la liceu au mai intrat anii trecuţi cu aşa foi matricole, atunci de ce să îţi faci griji?

   • Sirbu spune:

    eu la liceu deja ma duc a 3 oara pentru matricola :)prima data miau dato fara notele de la bac, nici eu nu stiam ca ele trebuie sa fie prezente, apoi a doua oara au fost niste greseli, si a treia oara am plekat pentru corectari 🙂 eu tot mam gandit ca acea coloana este in anexa diplomei de bac, oi vedea deja la ghiseu, insa imi fac griji ca pina atunci sa nu mai fie nimeni la scoala 🙂

  • Gorobîc Dmitri spune:

   A fost cândva chestia asta cu confirmarea, acum nu e necesară, stai calm.

 15. nitzza spune:

  salut încă odată.. 🙂 luminează-mă te rog,și spune-mi ce înseamnă Bdom?? 😀

 16. Sirbu spune:

  oare este o problema daca matricola mea are doar mediile anuale pe pe fiecare din cei 3 ani si notele de la bac, fara notele generale pe liceu?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Bună Sirbu,
   tu în foaia Matricolă trebuie să ai notele pentru fiecare obiect din clasa 10, 11 şi 12, trebuie să ai media pe obiect din aceşti 3 ani, adică media generală pe liceu la fiecare obiect. NUMAIDECÂT trebuie să ai media la toate obiectele pentru fiecare an, adică în clasa 10 să ai media aritmetică la limbă, matematică, informatică, … , deoarece anume din foaia matricolă scrii în cerere (Anexa 1A) media pentru fiecare an. Plus mai e nevoie şi de notele şi media de la BAC.

 17. anishoara spune:

  care este probabilitate ca cu media de liceu 8.95 si 8.25 media BAC sa fiu admisa la buget la studii in Ro?ms

 18. Vlad spune:

  Salut.Am facut foaia medicala la policlinica de sector inclusiv si singele.Trebuie sa maidau aparte pentru sida?

  • Gorobîc Dmitri spune:

   Bună Vlad, e lucru bun că ai făcut analiza la sânge la policlinică doar că acolo nu se controlează dacă ai HIV sau nu, deci cred că e necesar să faci pentru HIV aparte, şi din nou întrebarea care o dau la toţi: de te împiedică să faci certificatul HIV?

 19. Luminita spune:

  aa si mai e ceva daca foaia matricola a mea are alta structura si sint indicate si mediile de la ambele semestre separat si dupa aia media generala , va fi valabila sau nu?

Lasă un răspuns