Conacul lui Constantin Cazemir din Cernoleuca

Am trecut azi prin localitatea Cernoleuca, raionul Donduşeni. În sat locuiesc aproximativ 2200 persoane, sătuc mic şi simplu la prima vedere şi nici nu m-am aşteptat să găsim acolo nişte locuri cu o istorie atât de interesantă. La intrarea în sat dai direct de cimitir, înspăimântător însă nu pentru noi.

În Cernoleuca, pe 23 decembrie 1923 s-a născut Igor Vieru, Tata lui, Dumitru, pe lângă multe alte meserii, mai avea şi pasiunea desenului. Îndrăgostită de artă populară era şi mama lui, Ana. De la părinţi, viitorul pictor, a luat acest talent şi dragostea de culori. Am trecut, împreună cu echipa Redescoperitorilor, pe la casa pictorului, mai departe pe aceeaşi stradă, în curtea liceului am dat de o clădire veche – Conacul lui Constantin Cazemir.

Casa lui Grigore Vieru din Cernoleuca

Ne-am apropiat de nişte persoane ca să aflăm ceva mai mult despre această clădire, acele două persoane erau Directorul Adjunct şi Contabilul de la Orfelinatul din sat, aceştia ne-au povestit multe lucruri interesante şi importante. De fapt conacul de lângă şcoală a mai fost şi bancă iar acum este sediul Orfelinatului. Casa, unde a trăit Constantin Cazemir, se află în spatele şcolii, acum casa este demolată. Localnicii ne-au mai povestit despre o alee de plopi de la casa lui Cazemir care-au avut la fel o soartă tragică – au fost şi ei tăiaţi. Contabila îşi amintea perioada când era elevă, exista în sat un dendrariu de pe timpurile lui Cazemir cu o colecţie mare de plante aduse din străinătate ca de exemplu Stejarul American sau Copacul de Plută. Fiecare elev trebuia să urmărească câţiva copaci: când apare prima frunză, cum creşte, duceau o evidenţă serioasă, dar acum nu există nici dendrariul.

Conacul lui Constantin Cazemir, Cernoleuca

Istoria localităţii este tragică dar nici realitate nu e mai bună. Orfelinatul este pe cale de închidere, de 3 ani de zile n-a mai fost reparată aceată clădire, dar de ce s-o repare dacă nu sunt copii?! Casa de copii a intrat într-un proiect de închidere a instituţiilor. Acelaşi liceu, în curtea căruia se află conacul (orfelinat în prezent trecut), din anul acesta a devenit gimnaziu, nu sunt elevi, nu sunt oameni în sat, în ţară.

Casa de copii din Cernoleuca


Comentarii

14 Responses to Conacul lui Constantin Cazemir din Cernoleuca

  1. Nu se apucă nimeni să facă o monografie mai profundă a așezării?…..Pe bază de documente. Unde se află arhiva ce privește moșia și așezămintele lui K Cazimir?

  2. Durerea satelor noastre – au îmbătrînit…

  3. Cristina Mastac spune:

    nu e chiar atit de mic satul cum se spune aici. primaria satului include si satul vecin climauti.deci 2 ate sub o primarie (CERNOLEUCA)……

  4. Grigorii Bezu spune:

    baieti faceti o treaba foarte buna Bravo

  5. Dan Belibov spune:

    După fiecare articol citit, cît la tine, atît şi la alţi "conquiztadori" ai Moldovei, îmi imaginez Moldova drept un loc foarte frumos, dar foarte nepromovat, deoarece fainul turistic al ţării se pierde pe fundalul problemelor politice, conflictului transistrean şi legilor privind non-discriminarea. Iar ceea ce întradevăr ar merita, atenţie, legi şi decizii radicale este turismul Moldovenesc, poate cumva va da şi Vlad Filat sau alţi politici cu fruntea de această întrebare, sper eu. Iar pentru articol un 10 cu + şi un sărut, dacă doreşti desigur 😀

  6. nicu spune:

    Buna Ma numesc Nicu si va spun eu care e istoria adevarata cu orfelinatul din s.Cernoleuca.Acest orfelinat este inchis fortat ca statul sa nu mai aiba grija copiilor abandonati,erau destul de multi copii in acest orfelinat,insa a venit o dispozitie de sus…. pentru a lichida acest orfelinat,pentru ce sa se mai cheltuie banii din buget…mai bine ii cheltuim noi cei de la putere cum stim….Copii au fost imprastiati pur si simplu care si unde,.N-a aveti ideii cu cita duree s-au despartit acesti copii care au crescut impreuna.Cu ceva timp in urma am auzit la tv ca in Chisinau,unde gradinitile si skolile sint arhi pline s-au mai deschis 2 gradinite la buiucani,am mers acolo sa vad,si ce credeti sa-u deschis doar pe hirtie in realitate nimic.Cit se poate de mintit acest norod sarman si necajit??????????????????????? LUME PINA LA URMA FUGITI DIN ACEASTA TARA CORUPTA FURATA TRADATA FUGITI PENTRU COPII VOSTRI CARE NU AU ABSOLUT UN VIITOR AICI INCA CEL PUTIN 50 DE ANI…

  7. olivia spune:

    Ce satulet fain….na mai auzit de el pana acum

  8. Ludmila spune:

    Moldovei*… am scapat o litera 🙂

  9. Ludmila spune:

    Foarte frumos!!! De ce nu treci si pe la sudul Moldove? Vei gasi de asemenea locuri interesante 😉
    Bravo Dumitru!!!

  10. Iuliana spune:

    Si din nou admiram cele mai cristalizate articole, informatii utile , poze superbe si idei neobisnuite.Sunt fascinata de cele scrise , sunt curioasa si astept sa ma citim cite ceva despre locurile neobisnuite a Tarii noastre..Dumitru esti Bravo!!!

Lasă un răspuns