Conferinţa Voluntariat pentru Uniunea Europeană

festivalul ASEBasarabia 2011

Sursa: www.aseb.ro

Astăzi, 26 martie 2011, în cadrul Festivalului ASEBasarabia 2011, în incinta Rin Grand Hotel a avut loc evenimentul de lansare – conferinţa ”Voluntariat pentru Uniunea Europeană” organizată de Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni.

La conferinţă a avut loc prezentarea Campaniei „Voluntariat pentru Uniunea Europeană”, eveniment lansat în cadrul Festivalului. La fel au fost prezentate activităţile care vor fi organizate în cadrul companiei: conferinţe de presă şi mese rotunde în Republica Moldova, ateliere de creaţie, expoziţii şi traininguri. Mai multe detalii despre evenimentul de azi şi în general despre Festivalul ASEBasarabia 2011 găsiţi pe site-ul oficial ASEB.ro. Prezentarea a urmat să fie destul de interactivă, organizatorii intrau în discuţii cu cei invitaţi adresând diferite întrebări ce ţine de Republica Moldova în raport cu Uniunea Europeană. Activ în discuţii s-au implicat şi invitaţii speciali printre care şi Gheorghe Cocoş, Consulul Republicii Moldova în Bucureşti.

Am fost pozitiv mirat de partea artistică ce a urmat, în timpul Coffee Break-ului o tânără talentată a interpretat 2 cântece printre care şi faimoasa piesă Hora din Moldova, în continuare un grup de tineri au prezentat un dans popular.

După pauză a urmat a doua parte mai oficială şi anume jocul de dezbateri după  formatul Karl Popper cu tema “Redobândirea cetățeniei Române este benefică cetăţenilor Republicii Moldova”. Echipa afirmatorilor era constituită din Murzac Roma, Bordan Sorin şi Ovanesov Lilia iar din echipa negatorilor făceau parte TIh Vladlena, Babcinetchi Luminiţa şi Barbanov Mihai. Jocul s-a desfăşurat la un nivel înalt, s-a ţinut cont de toate regulile neluând în consideraţie unele greşeli ale participanţilor, probabil le-au comis din cauza emoţiilor. Învingători evident că a fost echipa afirmatorilor, era şi de aşteptat, consulul Republicii Moldova a întrebat pe cei din sală cine a obţinut cetăţenie Română la ce aproape jumătate de sală au ridicat mâna. Sunt de părere că echipa negatorilor au fost destul de convingători şi au adus argumente bine structurate şi puternic argumentate, decalajul între echipe nu a fost mare, chiar mai mult aş spune, negatorii merită un mare Bravo pentru poziţia care au avut-o pe tot parcursul jocului, indiferent de propriile viziuni asupra ariei de conflict. Am rămas plăcut satusfăcut de joc şi de organizare în general, voi urmări următoarele jocuri de dezbateri şi sper neapărat să mă încadrez în rândurile jucătorilor de dezbateri.

Partea de lansare a companiei a luat sfârşit cu discuţii între membrii echipelor de dezbateri şi spectatori, tema integrării europene şi a cetăţeniei române va rămâne dezbătută şi în viitor. În continuare a avut loc primul joc al Campionatului “Ce? Unde? Când?”, Sezon VI, Etapa Maraton despre care puteţi citi în acest articol.


Comentarii

Lasă un răspuns