Campionatul Ce? Unde? Când?

CUC sigla

Astăzi s-a dat start celui de-al VI-lea sezon al campionatului „Ce? Unde? Când?”. Etapa I al noului sezon a avut loc în 26 martie, ora 16.00 în incinta Rin Grand Hotel, București. Vin să menţionez că proiectul este realizat în cadrul Campaniei ”ASEBizarea de primăvară!” de către Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni.

Întrebările pentru Etapa Maraton de astăzi au fost pregătite de către echipa campioana sezonului trecut MD-USA. În joc au participat 12 echipe: Akuna Matata, Bocance &  Tocuri, MAYA, Moldova 1, Prefectu Simplu, Rupe Butoiu, A Beautiful Mind, Bazinga, Breins, H2O, OrientExpress şi Tigirii. Jocul a avut 5 runde a câte 10 întrebări fiecare, în total 50 întrebări, dintre care multe au fost destul de complicate, la 13 întrebări nici o echipă nu a dat răspuns corect. De fapt era şi o întrebare frumoasă, cu o poezie de Grigore Vieru, la care toţi au răspuns corect, răspunsul mama.

La etapa de Maraton a câştigat echipa Rupe Butoiu care mergea la egal cu A Beautiful Mind, ambele au primit întrebări de departajare la care nu ceda nici una dintre echipe, dar până la sfârşit Rupe Butoiu au fost mai tari.

Pentru mine acesta a fost primul joc din campionat. Am jucat în componenţa echipei Breins şi am acumulat 13 puncte fiind doar cu 6 puncte în urmă de câştigători. O scuză pentru noi poate fi doar absenţa a 3 membri din echipă care din diferite motive n-au putut să se prezinte. Pentru cei ce nu cunosc regulile: la CUC joacă echipa din 6 persoane sau mai puţine, depinde câţi au fost disponibili la moment. Aşa cum campionatul se desfăşoară în fiecare weekend e şi normal să nu poată veni toţi participanţii :D.

Mai jos găsiţi totalurile jocului de azi şi întrebările din concurs:

Echipa AM B&T MAYA MD1 PS RB ABM Bazinga Breins H2O OE Tigrii
Scorul 14 14 15 10 14 19 19 12 13 9 17 10

Nu am postat toate întrebările, sunt prea multe. Am ales doar câteva care mi-au plăcut. Înainte de a deschide răspunsul încercaţi să răspundeţi la întrebări singuri şi scrieţi în comentariu numerele întrebărilor care le-aţi răspuns corect.

1. Atenţie în întrebare sunt înlocuiri. Pavel Strătan în unul din cântecele sale cântă: Dacă m-am pornit la fete, nu ştiu decât complimente. Printre altele, diplomatul Mohammed al Modadid a fost suspectat de terorizm cînd a încercat sa-şi dea complimente. Înainte să vă întrebăm ce cuvinte am înlocuit cu „complimente” vă spunem: Complimente!

Vezi: Răspuns Deschide

2. Reuniţi de un vis, un punker şi un bosniac au creat o maşină, dar ce fel de maşină?

Vezi: Răspuns Deschide

3. După o noapte petrecută într-o staţiune de munte din regiunea Tyrol (Situată între Italia şi Austria), Sigmund Freud s-a trezit cu amintirea unui vis straniu. Visul însă i-a devenit clar după ce soţia l-a informat că dimineaţa ceea clopotele bisericii locale băteau foarte puternic şi au trezit-o, iar cu o zi înainte el citise despre îmbolnăvirea unei persoane. Ceea ce s-a întîmplat în visul lui Freud a fost scopul lui Mehmet Ali Ağca (se citeşte ADJA). Dar ce a încercat să facă Mehmet?

Vezi: Răspuns Deschide

4. Banc: Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil:

– Vezi că ai o gaură în umbrelă!

– Ştiu. Eu am făcut-o ca să văd …

Care a fost motivul pentru care nebunul a făcut gaura în umbrelă, dacă răspunsul său se aseamănă cu denumirea piesei din 2003 a unei formaţii rock româneşti.

Vezi: Răspuns Deschide

5. Eroul cărţii lui Lev Gurţchi, meditând asupra teoriei egalităţii oamenilor, afirmă că acest personaj al miturilor greceşti a greşit în alegerea metodei, însă ideea lui a fost corectă.

Vezi: Răspuns Deschide

6. Sceptic la capacităţile paranormale a oamenilor, Kurt Vonnegut a spus o dată: ”Those who believe in telekinetics, raise (cuvânt omis) hand”. (În română: ”Acei care credeţi în telekineză, ridicaţi mâna (cuvânt omis)). Scrieţi cuvântul omis.

Vezi: Răspuns Deschide

7. Nu se ştie exact când au apărut, dar presupunerea este că şi neanderthalii le foloseau deoarece s-au găsit cranii ai căror dinţi păstrau semne specifice. Au fost găsite exemplare din bronz, în morminte presistorice, unele erau executate cu delicateţe din argint sau lemn. În secolul 17 ele erau considerate drept obiecte de lux şi erau decorate cu pietre preţioase. Astăzi majoritatea dintre noi le ştiu ca fiind confecţionate din lemn. Ce sunt ele?

Vezi: Răspuns Deschide

8. Scopul pe care îl are X este enunţat în teoriile adaptivă, conservării energiei, restaurării şi programării-reprogramării. Einstein  oferea pentru X  câte 15 minute la fiecare 4 ore. Ce este X, dacă spre deosebire de elefanţi care pot să nu aibă parte de X timp de 2 zile, autorul întrebării şi-a sacrificat  cu mare greu o parte din X pentru realizarea întrebării date.

Vezi: Răspuns Deschide

9. Publicarea povestirii despre EL s-a început în 1881. Această povestire se termina cu moartea personajului, însă cititorii n-au fost satisfăcuţi cu aşa un sfârşit, şi autorul l-a reînviat. Spre începutul secolului XX cartea despre EL a fost reeditată de 500 ori. Datorita originilor ACESTUI EROU Pietro Bargellini l-a comparat cu Isus Hristos. Scrieţi numele acestui erou.

Vezi: Răspuns Deschide

10. Un  hoinar nearanjat, eroul spotului publicitar al companiei energetice Epuron, îşi face de cap în cel mai rău hal. El aruncă nisip în faţa copiilor ce se joacă, împrăştie sticlele de plastic, îi încurcă celui ce stă pe bancă în citirea ziarului. La sfîrşitul spotului, hoinarul este angajat de compania Epuron. Scrieşi cine este eroul spotului publicitar.

Vezi: Răspuns Deschide

11. Blitz-dublu umoristic:

a) Odată umbrela lui Mary Popins nu s-a deschis, de atunci şi a apărut această expresie. Numiţi-o.

b) Baschetball, Bowling, Tenis, Golif cu cît e mai bogat omul, cu atit …. continuaţi afirmaţia umoristică.

Vezi: Răspuns Deschide

12. Grecii antici foloseau pietre şi bucăţi din argilă. În cartea lui Francois Rable, gigantul Gargantua a folosit un gânsac pufos. În sec. XVIII – mij. sec. XIX se utilizau ştiulete de porumb. În prezent 20% din populaţia mondială preferă mijloacele aflate la îndemână. Dar ce utilizăm noi?

Vezi: Răspuns Deschide

13. În 1907 Hiu Mur a primit patenta la dispozitivul ce producea apă gazată, gândindu-se că se va îmbogăţi. Însă  nu aceasta i-a adus milioanele dorite ci o altă invenţie care a prins popularitate după ce medicii americani au descoperit că în poloboacele gratuite cu apa din şcolile americane sunt o mulţime de viruşi. Peste un minut numiţi invenţia, dacă noi o putem intîlni şi în oficii, şi în şcoli.

Vezi: Răspuns Deschide

14. Atenţie! În întrebare a fost făcută o înlocuire. În emisiunea „Gorodoc” a fost expusă ideea, potrivit căreia Newton, şezând sub un pom de mere, a descoperit MOTOCICLETA. De fapt, cei ce nu folosesc MOTOCICLETA, sunt supuşi riscului de viaţă într-un mod mai accentuat. Peste un minut, scrieţi ce a fost înlocuit în întrebare prin MOTOCICLETA.

Vezi: Răspuns Deschide

15. Peştele Fugu este foarte popular în Japonia, în pofida faptului că, consumul lui se poate solda cu moartea. Oficial consumul acestui peşte nu este interzis prin lege. Dar în Japonia este strict interzis să propui această delicatesă. Întrebare: Cui nu se poate de propus această delicatesă?

Vezi: Răspuns Deschide

16. Un lucru curios poate fi întâlnit în multe magazine din Japonia. Pe masa vânzătorului pot fi observate nişte bile din plastic umplute cu vopsea portocalie. Un studiu a determinat că aceste bile sunt utilizate doar în 7% din cazurile când ar fi necesare. Când trebuie ele să fie utilizate?

Vezi: Răspuns Deschide

17. Prima regulă i se atribuie de obicei Angliei, iar a doua – Franţei. Răspândirea regulii pe Globul Pământesc este de aproximativ 1/3 pentru prima şi 2/3 pentru a doua, iar principalele redute în calea generalizării regulii „franceze” sunt statele insulare. Numiţi cele două reguli.

Vezi: Răspuns Deschide

18. Numele său în sanscrită înseamnă „cel care sărută”; în chineză este „piatra iubitoare”. O istorisire romană povestea cum o statuie a lui Venus a fost vazută îndreptându-se spre cea a lui Marte. Întrebare: Din ce era făcută statuia lui Venus, dacă el simbolizează atracţia şi puterea dragostei.

Vezi: Răspuns Deschide

19. În India exista o unitate de măsură a distanţei numită „Mu”  Cum e definită această distanţă?

Vezi: Răspuns Deschide

20. Poezie de Grigore Vieru.

Pruncii îl zuruie.
Bătrânii îl visează.
Bolnavii îl şoptesc.
Muţii îl gîndesc.
Fricoşii îl strigă.
Orfanii îl lacrimă.
Răniţii îl cheamă.
Iar ceilalţi îl uită”

Despre ce cuvânt este această poezie?

Vezi: Răspuns Deschide

Comentarii

One Response to Campionatul Ce? Unde? Când?

  1. Dan spune:

    1- partial am rs fuga
    4- am raspoons
    7- raspoons
    8 – raspoons
    9 – am avut 2 variante printre care Pinochio, una concreta nu am mai ales
    11 – b am raspoons
    12 – raspoons
    13 – raspoons
    14 – nam rs, dar initial am citi emisiunea ca „Gorobic” 😀
    16 – rs
    18 – rs
    20 – clar ca am rs

    Desigur la citeva intrebari mam gindit mai mult de 1 minut)))

Lasă un răspuns