Criza Alegerilor Parlamentare din Republica Moldova

Am apucat să citesc Codul Electoral al Republicii Moldova. Nu tot bineînţeles, este ora 23:00 în momentul în care scriu acest articol, iar 69 de pagini este prea mult pentru creierul meu obosit. Ha, 69 de pagini, perverşii!

Ştiţi de ce am început să citesc această informaţie? Păi pentru că tot facebook-ul este plin cu imagini #AlegBrega. Brega este un candidat independent cu şanse mari să ajungă în Parlament. Iar mintea mea este plină de tot felul de scenarii ciudate pe care le voi analiza mai jos.

Ştiaţi că un candidat independent trebuie să strângă 2 la sută din numărul total de voturi valabil exprimate, ca să treacă pragul minim de reprezentare, atunci când partidele au nevoie de 6%, iar blocurile politice chiar mai mult? M-am gândit să analizez o speţă şi să vedem ce se întâmplă de fapt cu voturile noastre.

alegbrega

Ipoteza: La alegerile parlamentare votează 2 milioane de oameni. Oleg Brega strânge 75% (1.500.000 voturi), PCRM strânge 7% (140.000 voturi), PLDM 6% (120.000 voturi) iar celelalte partide strâng sub 6% fiecare.

Ce spune legea:

Articolul 87. Numărarea mandatelor obţinute de concurentul electoral
(1) Mandatele de deputat în Parlament se distribuie numai concurenţilor electorali care au obţinut minimul necesar de voturi pentru trecerea pragului de reprezentare stabilit la art.86.
(2) Distribuirea mandatelor de deputat între partide, alte organizaţii social-politice şi blocuri electorale se efectuează numai după ce se stabileşte numărul candidaţilor independenţi care au acumulat cel puţin 2 la sută din voturile valabil exprimate ale alegătorilor şi se scade numărul respectiv de candidaţi independenţi din numărul total de mandate de deputat în Parlament.
(3) Numărul de voturi ce le revin candidaţilor independenţi care au acumulat cel puţin 2 la sută din voturile valabil exprimate se scade din numărul total de voturi valabil exprimate în alegerile parlamentare respective. Numărul de voturi obţinut se împarte la numărul de mandate de deputat rămase după scăderea mandatelor obţinute de candidaţii independenţi, obţinîndu-se astfel coeficientul electoral al alegerilor parlamentare respective.
(4) Numărul de voturi valabil exprimate obţinut de fiecare partid, de altă organizaţie social-politică sau de fiecare bloc electoral care a trecut pragul de reprezentare stabilit la art.86 se împarte la coeficientul electoral, obţinîndu-se astfel numărul de mandate de deputat ce revin fiecărui concurent electoral. Numerele după fracţie mai mari de 5 se rotunjesc în partea crescîndă, iar cele de 5 şi mai mici se rotunjesc în partea descrescîndă.
(5) Numărul mandatelor de deputat rămase nedistribuite se repartizează succesiv, cîte unul fiecărui partid, altei organizaţii social-politice, fiecărui bloc electoral, începînd cu concurentul electoral care a obţinut cel mai mare număr de mandate, în ordine descrescîndă.

Demonstraţia:

– Oleg Brega intră în Parlament;

– Din 101 de mandate se scad mandatele candidaţilor independenţi. Rămân 100 mandate;

– Din numărul total de voturi se scad voturile candidatului independent. Rămân 500.000 de voturi;

– Numărul de voturi obţinut se împarte la numărul de mandate rămase, adică 500.000 împărţit la 100 obţinem coeficientul electoral egal cu 5.000;

– Împărţind numărul de voturi obţinut de partid la coeficientul electoral obţinem numărul de mandate, astfel PCRM obţine 28 mandate iar PLDM obţine 24 mandate;

– 48 mandate neocupate se împart câte unul, succesiv, între acele 2 partide, astfel obţinem PCRM = 52 mandate, PLDM = 48 mandate.

Concluzia: Legea este proastă! Dacă poporul nu i-a vrut la conducere nici pe PCRM şi nici pe PLDM, în schimb l-a vrut pe Oleg Brega, de ce majoritatea din Parlament o va constitui PCRM? De ce candidatul independent nu are voie să-şi înfiinţeze partid şi să creeze propria echipă care va primi mandatele proporţional cu numărul de voturi obţinute?

Mă gândeam că ar fi bine (logic, corect) ca numai câte 2% din populaţie să voteze pentru candidatul independent pe care îl vor, dar apare din nou problemă: de unde ştim că acest candidat va acumula aceste 2% din voturi? Dacă aş fi sigur că fără votul meu candidatul independent pe care îl vreau în parlament va trece pragul, atunci votul mi l-aş fi dat altui partid/candidat în care cred mai mult decât în comunişti de exemplu.

Altă speţă: Oleg Brega strânge 40%, Oleg Cernei strânge 30% iar celelalte partide strâng fiecare câte 5% şi mai puţin. Adică niciun partid nu trece pragul de reprezentare. În acest caz vom avea un parlament format din 2 persoane? Sau alegerile vor fi anulate? Nu văd nici o soluţie logică în această situaţie.

Concluzia: Legea este proastă! Repet această concluzie ca să fie clar pentru toată lumea. Cine este de vină? Chirtoacă caneşna (pentru cei ce înţeleg)!

Important: Dacă undeva greşesc sau dacă găsiţi vreo soluţie logică, vă rog să vă exprimaţi părerile în comentarii.


Comentarii

3 Responses to Criza Alegerilor Parlamentare din Republica Moldova

  1. Dan, Sunt şi eu de aceeaşi părere, trebuie să fim republică prezidenţială şi nu parlamentară.

    Ce ţine de Brega, ca să afli cine este, poţi să vezi site-urile "lui": http://curaj.tv/ şi http://www.curaj.net/ sau pur şi simplu scrie în google.

    Este un fel de Batman, face lucruri bune dar lumea nu-l prea iubeşte. În schimb îşi are admiratorii fideli.

  2. Nea Dan spune:

    Aaa, și mai cred că nu e bine că nu există alegeri pentru prezident, ci e numit de parlament, nu se poate astfel da posibilitatea unui echilibru de puteri prin vot

  3. Nea Dan spune:

    Este o foarte inventivă reducere la absurd ceea ce ai făcut mai sus Dimuș! Dpv practic, nici una din situațiile previzionate de tine nu are șanse să se și petreacă de-a binelea în lumea reală! Asta dacă nu cumva, citind ce ai scris, se apucă masiv lumea de „Aleg” Brega! Btw, e „băiat”? Așa îmi pare! Dpv meu, succes Oleg! Ia să vedem legea electorală în impas și statul uitându-se blocat la ce lege a votat! :)))

Lasă un răspuns