Daniela Baciu: Cum e să fii student basarabean în Petroșani

Bună, sunt Daniela și astăzi vreau să-ți vorbesc despre a 2-a mea casă – Petroșani. Dacă ești absolvent de liceu, visezi să studiezi la o universitate din România, îți plac orașele mici și liniștite, și dacă iubești munții, atunci cea mai bună opțiune pentru tine este Petroșani.

Orașul Petroșani

Petroșani este un municipiu din județul Hunedoara, situat între munții Parâng, Godeanu, Retezat și Vâlcan. Probabil, datorită faptului că este încunjurat de munți, acest oraș te face să te îndrăgostești de el necondiționat. În oraș există o zonă de agrement numită ”Bradet”, loc perfect pentru a te relaxa într-o zi de duminică cu prietenii, pentru a învăța în sesiunea de vară și pentru a admira orașul în noapte.

daniela-baciu-petrosani-panorama

Acum, despre lucrurile cele mai importante: Universitate, Cămin și ASBP.

Universitatea din Petroșani

Universitatea așteaptă cu brațele deschise studenții basarabeni și le oferă toate condițiile de care au nevoie. Nu există profesori care să discrimineze negativ etnicii români, ba din contra, ei sunt foarte încântați de faptul că noi suntem aici și sunt foarte indulgenți cu noi. Ținând cont de faptul că noi vrem să plecăm acasă pe o perioadă mai mare de timp, examenele le stabilim împreună cu profesorii în așa fel ca să ne bucurăm cu toții de vacanță la maxim. Mai multe informații despre universitate (facultăți, specializări, acte, etc.) găsești pe site-ul Universității.

Campusul studențesc

Cea mai mare preocuparea a mea, atunci când am aflat că am fost admisă, a fost unde și în ce condiții voi locui!? Așadar, am fost și sunt în continuare uimită de condițiile care sunt în căminele de aici. Pentru început, vestea bună: cazarea în cămin este gratuită, căminul în care sunt cazați studenții de anul 1 este doar de basarabeni, deci ești ca acasă. Camera în care stau eu este de 3 persoane, dar este destul de spațioasă. Nu avem bucătărie așa că gătim în cameră iar baia este comună. O altă veste bună e că ai șansa ca în anul următor să te cazezi într-o cameră care, deși este de 4 persoane, are o bucătărie, per cameră, destul de spațioasă. Există și posibilitatea să te cazezi în cameră cu baie, aceasta fiind de 2 persoane, doar că în alt cămin, unde sunt și români. Ceea ce mă bucură pe mine în mod special este faptul că există mașini de spălat pentru fiecare etaj, este un orar conform căruia fiecare cameră are o zi pe săptămână în care își poate spăla hainele la mașină, țin să precizez că beneficiem de acest lucru absolut gratuit.

Asociația Studenților Basarabeni din Petroșani

Scopul Asociației este de a asigura respectarea drepturilor și libertăţilor studenţilor basarabeni din Universitatea din Petroşani și de a promova interesele acestora la nivel local, naţional și internaţional. Suntem o familie mare și prietenoasă, care lucrează intensiv pentru ca să avem parte de ani de studenție frumoși. Sunt departamente, cum ar fi cel de turism care organizază excursii în locuri frumoase din Petroșani și din apropiere (Peștera Bolii, Munții Parâng, Lacul Mija, etc.). Departamentul organizatoric se preocupă de organizarea evenimentelor cum ar fi Balul Bobocilor Basarabeni, Festivalul Basarabiei, Mărțișor sau Basarabian Party. Activitatea în Asociație este răsplătită cu emoții pozitive, experiențe frumoase, oportunitatea de a vizita orașe noi din România, de a cunoaște studenți din alte orașe, care ar putea deveni prieteni buni, și posibilitatea de a crește pe plan personal, participând la training-uri, congrese sau simpozioane. Mai nou, s-a elaborat un proiect, datorită căruia poți beneficia de un schimb de experientă foarte frumos, practic trăiești viața unui alt student pentru cel puțin 2 săptămâni. În acest proiect am avut ocazia să cunosc 6 studenți basarabeni din Ploiești cu care am reușit să leg relații frumoase de prietenie și cu care am petrecut frumos timpul toată perioada în care au fost în Petroșani.

daniela-baciu-asbp-petrosani

Un proiect foarte important din punctul meu de vedere este ”Adoptă un boboc”, proiect care are menirea să ajute bobocii. În cadrul acestui proiect un voluntar stă la dispoziția ta pentru a-ți răspunde la orice întrebare. Chiar dacă încă nu ai venit în oraș, voluntarul te ajută cu informații despre transportul spre Petroșani, acte, etc., iar după ce vii, te însoțește la cazare și la depunerea documentelor la universitate. Personal, am fost ajutată foarte mult de acest proiect și încă de când eram acasă știam că aici o să ajung în siguranță și o să am pe cineva care să mă ajute și să îmi răspundă la toate întrebările (care erau foarte multe, credeți-mă). Este posibil să fie momente în care să vrei acasă, sau să te simți singur, dar promit că noi o să încercăm să facem absolut tot ce ne stă în puteri ca tu să te simți cât mai bine. Te așteptăm cu mare drag în Petroșani!

P.S. Dacă te frământă careva întrebări și vrei să îți răspund, mă găsești pe Facebook.

Autor: Daniela Baciu


Comentarii

Lasă un răspuns