Muzeul Ţinutului Edineţ

Pentru iubitorii de istorie, tradiţii şi pentru patrioţi voi povesti despre Edineţ. Pentru început în Edineţ, chiar în faţa Primăriei este Lupoaica care-i hrăneşte pe Romulus şi Remus, primăria mică, cu un singur nivel (am văzut şi în sate primării mai mari) în schimb renovată.

Cel mai turistic loc din oraş este Muzeul Ţinutului Edineţ. Muzeul împărţit în trei secţii:

Secţia istorie. A fost deschisă în anul 1992, aici se găsesc bani, insigne, acte, drapele, fotografii şi diferite obiecte legate de istoria zonei. Multe exponate în limba rusă, din perioada sovietică, şi la fel de multe româneşti. Muzeului aparţine şi colecţia de insigne a veteranului în sport Simion Furman, evreu de origine.

Muzeul Edineţ, secţia istorie

Secţia de artă populară. Deschis în anul 1993, are peste 400 de exponate, majoritatea sunt strânse de la bătrâni şi fiecare are propria istorie. În muzeu este un colţişor cu broderii, găseşti acolo şi obiecte de cult, lucruri din lemn. În sala de ţesuturi sunt covoare, prosoape foarte valoroase deoarece au ornament din vopsele naturale, toate exponatele au peste 50 de ani. Covoarele de cânepă erau puse pe cuptorul fierbinte din motiv că covoarele din lână miroase dar cele din cânepă erau numai bune. Toate ţesăturile erau calitative şi executate cu grijă deoarece o fată nu putea fi măritată dacă nu croşeta sau nu ştia să ţese.

Muzeul Edineţ, secţia arta populara

Secţia natură. Înfiinţată în anul 1982, atunci au fost procurate toate animalele. Expoziţia începe cu dinţi de mamut şi lemn pietrificat şi ajunge până la căprioare mumificate.

Muzeul Edineţ, secţia natură

Clădirea muzeului a fost construită de un evreu după ce a donat-o statului pentru ca să fie acolo spital, de când a fost înfiinţat muzeul, au fost invitaţi pictori din Chişinău pentru ca să picteze păreţii din încăperi. Muzeul are în jur de 15 angajaţi şi este la balanţa locală, intrarea este liberă aşa că vă invit pe toţi să vizitaţi Muzeul Ţinutului Edineţ.


Comentarii

One Response to Muzeul Ţinutului Edineţ

  1. Dan Belibov spune:

    Ultima poza pare a fi ceva de genul unui laborator pentru obtinerea omului ideal, dar necatind la asta, as vizita acest muzeu la prima ocazie, bravo Dmitri Gorobîc, bravo Redescoperă Moldova, faceti un lucru util

Lasă un răspuns